Manastirea Schimbarea la Fata de pe Muntele Tabor

Mănăstirea Schimbarea la Față, de pe Muntele Tabor

Mănăstirea Schimbarea la Față, de pe Muntele Tabor, a fost un alt loc de pelerinaj vizitat în a doua zi în Țara Sfântă. Muntele Tabor are o înălțime de aproximativ 500 metri. Pentru a ajunge la Mănăstirea Schimbarea la Față, am fost nevoiți să luăm microbuze mai mici. Drumul de la baza muntelui până la mănăstire este destul de abrupt și îngust. Autocarul cu care am călătorit în cele 5 zile de pelerinaj nu ar fi putut merge pe acel traseu. Se spune că acum 1600 de ani drumul ce poate fi parcus cu ușurință astăzi, chiar și la pas, avea peste 4500 de trepte săpate în munte.

Mănăstirea Schimbarea la Față scurt istoric

Muntele Tabor a fost o adevărată fortăreață. Există mențiuni ale diferitelor asezări strategice ridicate în locul în care astăzi se află mănăstirea încă din secolul III înainte de Hristos.

Pe parcursul timpului, pe acest munte au fost ridicate trei biserici bizantine. Deși a fost supusă unor nenumărate atacuri, Mănăstirea Schimbarea la Față a rămas neatinsă și mereu deschisă pelerinilor.

Din istoria sa nu se cunoaște prea mult faptul că în secolul al XIX-lea, Arhimandritului Irinarh Roseti ce aparținea Mănăstirii Neamț s-a stabilit pe Muntele Tabor și a ajutat la zidirea mănăstirii (1859). Astfel, Mănăstirea Schimbarea la Față este prima mănăstire zidită de români la Locurile Sfinte.

Mănăstirea Schimbarea la Față în prezent

În prezent, pe Muntele Tabor se află două mănăstiri. Una romano-catololică în partea de sud-est și una greco-ortodocsă în partea de nord-est. Pe cea din urmă am și vizitat-o. Ea poartă hramul Sfântului Prooroc Ilie. Intrarea în mănăstire lasă impresia unei cetăți, cu un turn foarte înalt din piatră. Însemnele de la intrare sunt de origine grecească și deasupra este trecut și anul 1911.

Intrare în Mănăstirea Schimbarea la Față de pe Muntele Tabor
Intrare în Mănăstirea Schimbarea la Față

Interiorul mănăstirii impresionează prin picturile în frescă realizate în anul 1912, dar și prin frumusețea altarului.

Pictura frescă din interiorul Mănăstirii Schimbarea la Față de pe Muntele Tabor
Pictura frescă din interiorul Mănăstirii Schimbarea la Față
Altar Mănăstirea Schimbarea la Față, de pe Muntele Tabor
Altar Mănăstirea Schimbarea la Față

Aici se află și o măicuță româncă ce ne-a spus fiecăruia câteva cuvinte de care aveam nevoie și ne-a oferit o parte din gândurile sale cele mai bune. E mai mult decât impresionant să mergi pe meleaguri atât de îndepărtate și să descoperi câte o frântură din România.

Unele izvoare istorice dezvăluie faptul că în anul 723 este construită o biserică închinată lui Hristos, Moise și Ilie. Din acest motiv, în curtea mănăstirii se află trei colibe ce au picturi ale acestora și le sunt dedicate.

Colibele din curtea Mănăstirii Schimbarea la Față
Colibele din curtea Mănăstirii Schimbarea la Față

Cea care ne-a fost ghid în cadrul pelerinajului, ne-a povestit că în fiecare an, în noaptea dintre 18 spre 19 august, când se sărbătorește Schimbarea la Față, pe vechi, din cer coboară un nor ce intră în biserică și iese. Acel nor are caracteristici neobișnuite ce nu au putut fi explicate nici de meteorologi și nici de fizicieni.

Locul în sine este unul plin de liniște, lumină și verdeață. Curtea mănăstirii este de o frumusețe rară, iar florile și fructele prezente la început de noiembrie, nu au putut decât să îmi încânte privirea și sufletul.

Din grădina Mănăstirii Schimbarea la Față
Din grădina Mănăstirii Schimbarea la Față

Aici se încheie mica mea postare despre Mănăstirea Schimbarea la Față, de pe Muntele Tabor. Sper că va plăcut, aștept impresiile voastre în comentarii și vă recomand să vizitați acest loc. Keep in touch!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns