Manastirea Stella Maris Blog Bianca Ionel

Mănăstirea Stella Maris

A doua oprire din prima zi de pelerinaj în Țara Sfântă, după Mormântul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, a fost la Mănăstirea Stella Maris, locul în care se află și peștera în care a trăit Sfântul Ilie. Mănăstirea Stella Maris se află pe Muntele Carmel, aflat la 500 de metri altitudine peste nivelul mării, și este o mănăstire carmelită.

Scurt istoric
  • Mănăstirea Stela Maris sau Steaua Mării a fost construită în anul 1827 de către Biserica Catolică din Franța;
  • Numele mănăstirii semnifică și faptul că Fecioara Maria este considerată protectoarea celor plecați pe mare;
  • Sub altarul mănăstirii se află peștera Sfântului Ilie, locul în care acesta obișnuia să se roage. Istoria spune că pe muntele Carmel Ahab ridicase o statuie a idolului său Baal, dar prin rugăciune Sfântul Ilie a dărâmat acel idol și a reușit să convertească întreg poporul lui Ahab la creștinism (III Regi, capilotul 18);
  • Despre călugării carmeliți se spune că fac parte dintr-un ordin fondat în anul 1212 de călugărul francez Brocard și se diferențiază de alți călugări catolici prin faptul că trăiesc izolați în propria chilie, primesc mâncare printr-o fereastră și vorbesc doar cu duhovnicul lor, restul timpului fiind petrecut în rugăciune și odihnă.
Mănăstirea Stella Maris în prezent

Mănăstirea arată ca o adevărată fortăreață, fiind aflată pe partea dreaptă a Mării Mediterane în orașul port Haifa. Peisajul în jur este superb, intrarea în mănăstire se face pe lângă o parcare mare, străjuită de un restaurant destul de scump (o cafea costă 4 dolari). Întreaga arhitectură este masivă, din pietre de calcar alb, cu ferestre foarte mici cu gratii ce arată clar că locul a fost de multe ori și pentru adăpost în timpul războaielor.

La intrare se află câteva rânduri dedicate celor care au construit biserica, scrise în limba latină.

Informații despre Ordinul Carmelit Biserica Stella Maris
Informații despre Ordinul Carmelit Biserica Stella Maris
Informații în latină Biserica Stella Maris
Informații în latină Biserica Stella Maris
Ctitori Biserica Stella Maris
Ctitori Biserica Stella Maris
Ctitori Biserica Stella Maris - partea a II-a
Ctitori Biserica Stella Maris – partea a II-a

În interior se află un altar foarte frumos, deasupra căruia se află Fecioara Maria cu pruncul Iisus pe genunchi.

Altar Mănăstire Stella Maris
Altar Mănăstire Stella Maris
Icoană interior Mănăstirea Stella Maris
Icoană interior Mănăstirea Stella Maris

Cea mai impresionantă parte a mănăstirii este cupola, pictată foarte frumos cu scene din Vechiul și Noul Testament. În general în bisericile catolice nu prea am întâlnit picturi, acestea fiind mai mult specifice bisericilor ortodoxe, dar aici picturile au fost chiar foarte impresionante.

Cupolă Mănăstire Stella Maris
Cupolă Mănăstire Stella Maris

Sub altar se coboară în peștera Sfântului Ilie, o încăpere întunecoasă ce te face să tresari de emoție. Aici se află un altar și o statuie ce îl simbolitează pe Sfântul Ilie.

Pestera Sfantului Ilie în Mănăstirea Stella Maris
Pestera Sfantului Ilie în Mănăstirea Stella Maris

În pereții peșterii păstrare atât de perfect sunt puse tot felul de hârtiuțe, pomelnice sau rugăciuni a celor ce au trecut pragul mănăstirii.

Statuie Sfantul Ilie din Mănăstirea Stella Maris
Statuie Sfantul Ilie din Mănăstirea Stella Maris

La ieșire nu am putut să nu remarc orga ce mi-aș fi dorit să o aud și cum sună.

Orga interior Mănăstire Stella Maris
Orga interior Mănăstire Stella Maris
Impresii personale

Mănăstirea Stella Maris este foarte frumoasă și impunătoare, așezarea ei îi dă o frumusețe aparte, dar și arhitectura o face să fie un loc în care te trec fiorii. Orașul Haifa în care este situată este un oraș frumos, curat, străbătut în partea stângă de Marea Mediterană. Simți briza mării ce e mai mult decât potrivită pentru a te răcori chiar și în prima zi de iarnă (1 noiembrie). Cel mai mult mi-au plăcut picturile de pe cupolă, dar și peștera Sfântului Ilie. E minunat să ai ocazia să vezi locuri atât de bine păstrate în ciuda războaielor ce și-au pus amprenta pe ele ani la rând.

Pentru cei care doresc să viziteze această mănăstire, aveți mai jos o poză în care am surprins programul, dar și regulile care se impun în interior.

Program Mănăstire Stella Maris
Program Mănăstire Stella Maris

Voi ați fost aici? Dacă nu, ați merge? Aștept comentariile voastre și în curând va urma o nouă postare despre pelerinajul în Țara Sfântă. Keep in touch!


Sursă foto: Arhivă personală – Copyright 2016


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

7 thoughts on “Mănăstirea Stella Maris”

  1. Foarte interesant articolul, Sfantul Ilie nu este cel din legendele cu fulgerul si romanii, ca de ziua lui Dumnezeu i-a promis ca da potop si romanii il tot mint cand e ziua lui?

  2. Tare mult imi place sa vizitez si manastiri atunci cand vizitez alte locuri =, iar aceasta arata foarte frumos. Cu siguranta as vizita-o daca as ajunge pe acolo 🙂

Lasă un răspuns