Web Analytics
Interviu cu Marta Tomsa - fotograf de nuntă în Iași - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO
Interviu cu Marta Tomsa - fotograf de nuntă în Iași

Interviu cu Marta Tomsa – fotograf de nuntă în Iași

Azi te invit să o descoperi pe Marta Tomsa, cea care se află în top 5 când vine vorba de un fotograf de nuntă în Iași. Stilul său de fotografie este unul documentar, natural, simplu și firesc. Când vine vorba de fotografii, oamenii sunt preferații Martei iar emoțiile lor atât de puternice sunt, într-un fel foarte special, și ale ei.

Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf?

Numele meu este Marta Tomsa, sunt fotograf de eveniment, iar stilul meu de fotografie este unul documentar, romantic și modern. Fotografia a început să-mi placă în facultate când am primit cadou un aparat Sony Mavica cu care fotografiam orice îmi stătea în cale. Apoi m-am mutat în Canada, unde o prietena m-a rugat să-i fotografiez evenimentul mamei ei. A fost prima nuntă pe care am documentat-o și țin minte și acum cat de mult mi-a plăcut și cât de entuziasmata am ajuns acasă.  Din acel moment mi-am canalizat toata energia în direcția aceasta – căutăm anunturi online și îmi ofeream serviciile gratis,  pentru portofoliu și experiența. Nu mi-a fost ușor, concurența era mare iar experiența mea era aproape inexistentă, însă nu am renuntat si pană la urma am reușit.

Ce înseamna fotografia pentru tine?

Foarte mult. Fotografia este o mare parte din cine sunt. Prin intermediul ei mă exprim și datorită ei simt ca lumea mă vede exact așa cum sunt.

Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Cred ca iubirea, în toate formele ei. Asta mă impresionează pe mine cel mai mult. Pot fi doi oameni indragostiti, pot fi copiii mei sau poate fi prima zi la mare dintr-un an, prima zăpadă sau Craciunul.

Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Lumina naturala, clar. Nu spun ca fotografia de studio nu este la fel de impresionantă, însă nu este pentru mine. O fotografie buna se poate realiza în multe moduri, depinde foarte mult de ce vrei sa povestesti si mai ales cum și în ce mod. Eu personal lucrez, în cea mai mare parte, doar cu lumina naturala. Consider ca asta ma reprezinta si ma ajuta sa mă exprim exact așa cum îmi doresc.

La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

Lightroom.

Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Fiecare fotograf este diferit; nu exista doua persoane care sa facă o fotografie la fel. Pentru mine, cred ca modul în care vad oamenii și lucrurile din jurul meu mă diferențiază de ceilalți. Mă impresionează mult atmosfera și energia într-o zi de nuntă sau emoția puternică dintre doi oameni care se iubesc sau… conexiunea și dinamica între membrii unei familii. Și cred ca asta se vede în fotografiile pe care le fac și cred că asta îi impresionează și pe ceilalți. Și cum ar putea sa nu îi impresioneze, cand dragostea este cel mai minunat sentiment pe care îl cunoaștem?

Dacă te-ai întâlni cu Marta, fotograful aflat la început de drum, ce sfaturi i-ai da?

NU TE MAI SUPĂRA, MARTA! Totul va fi bine! :))

Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună?

În viziunea mea, o fotografie bună este o fotografie care transmite un mesaj, la care te uiți mai mult de 10 secunde și la care tot simți nevoia sa revii.

Ai un proiect de suflet? Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

Am mai multe… însă mi-am propus să documentez copilăria fetitelor mele. Minim o fotografie pe zi pana cand vor crește mari. Astfel mi-am propus sa nu uit nimic din zilele acestea care îmi sunt atat de dragi și îmi umplu sufletul de fericire.

Cum crezi că se vor desfășura lucrurile în anii următori, dat fiind contextul pandemic? E o provocare în plus să lucrezi cu emoțiile oamenilor când în sufletele lor se ascunde mai timid sau nu frica?

🙂 Nu exista frica cand vine vorba de iubire. Oamenii s-au iubit și în vreme de război și se vor iubi întotdeauna, indiferent de ce încercări îi așteaptă.  Emotia este aceeași, a fost și va rămâne aceeași indiferent de cum evoluează lucrurile, indiferent de vremuri.

Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Îmi place mult ceea ce fac, îmi place foarte mult și cred ca lumea simte lucrul acesta și îl apreciaza.

Cum e să fii parte din proiectul top 5 fotografi din Iași și cu ce provocări vine această poziție?

Ce sa spun? E o provocare minunată și un sentiment extraordinar să știi că ceilalți îți apreciază munca. Mă bucur mult sa fac parte din Top 5.

Se spune că e foarte important să-ți stăpânești ego-ul dacă îți dorești să crești ca artist, ce părere ai despre acest lucru și cum reușești să-l manageriezi fără să îți afecteze munca și evoluția?

Nu știu dacă am avut vreodată problema aceasta. Sunt foarte recunoscătoare pentru șansa pe care am avut-o și pentru faptul ca am în jurul meu oameni frumoși pe care am ocazia să-i fotografiez exact așa cum sunt ei și așa cum îi vad eu.

Câte ore investești săptămânal în a învăța lucruri noi pe domeniul tău?

Nici nu știu, sincer…mă uit la tutoriale, citesc articole online însă nu as putea spune exact cât timp îmi consumă lucrul acesta.

Dat fiind faptul că domeniul meu de activitate este IT-ul și partea de digital marketing, spune-mi ce provocări ai  când vine vorba de site, conținut, promovare social media etc?

Promovarea online este cu adevărat importantă în jobul meu iar faptul ca sunt activă pe rețelele de socializare m-a ajutat și mă ajuta foarte mult. În primul rand imi aduce clienți noi și în al doilea rând, și cel mai important, mă ajuta sa formez o conexiune cu oamenii pe care urmează sa îi fotografiez, astfel incat la ședințele foto sau la evenimentele pe care le am îmi este foarte ușor sa relationez cu ei într-un timp foarte scurt.

Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

Sunt mulți, însă Annie Leibovitz este exact pe sufletul meu.

Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Organizarea 🙂

Trei lucruri interesante despre OMUL Marta Tomsa?

Dimineața nu vorbesc înainte de cafea (dacă vorbesc, nu vorbesc în cuvinte frumoase); sunt foarte pozitivă și văd în orice o parte buna; nu exista zi (în care nu lucrez), în care sa nu dorm la pranz :)).

Care este cartea ta favorită?

La Medeleni! Pentru toata viata! Am citit-o de șase ori.

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Pe parte profesională a fost o schimbare mare, evenimentele pe care le-am avut anul trecut au fost foarte puține însă pline de emoție și de sensibilitate, parcă mai mult decât în alți ani. Aproape toate s-au ținut afara, în aer liber; au fost evenimente restranse, au ținut puțin și au fost pline de cele mai frumoase emoții. Pe parte personală a fost ceva incredibil: n-am mai avut o vara liberă de 10 ani așa că  m-am bucurat de fiecare zi cu soare, am petrecut MULT timp, de calitate, împreună cu familia mea, vă spun sincer că a fost o perioadă pe care n-o voi uita niciodată.

Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

Marta Tomsa – pe Facebook și Instagram. Sau www.martatomsa.com.

Hai să încheiem acest interviu cu un sfat pentru pasionații de fotografie.

The sky is the limit :). Cine va spune ca e greu sau ca nu vei reuși, nu știe ce vorbește. Secretul este sa credeți în voi și să vă exprimati în așa fel incat sa vi se vadă toate culorile și tot sufletul vostru acolo.

În încheiere, vreau să mulțumesc și revistei MoodMag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată, în numărul din iunie-august 2021.

Te invit să citești și alte interviuri cu fotografi ce te vor inspira:

  • Posts not found

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.