Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare

Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare | recenzie carte

Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare este o carte ce am început să o citesc în 2016 și am terminat-o acum la începutul anului. Mi-a plăcut atât de mult, încât am decis să îi fac și o recenzie și o împărtășesc cu voi.

Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare este, așa cum îi spune și titlul, un ghid practic dedicat persoanelor care vor să își îmbunătățească modul în care comunică cu cei din jur, dar și felul în care ascultă. Așa cum este precizat chiar în introducere, comunicarea este o artă pe care nu toată lumea o stăpânește.

Cum orice lucru în viață se poate învăța și cartea în sine este o lecție structurată în șase părți. Subiectele surprinse în carte sunt: abilități de bază, atât pentru ascultare cât și pentru comunicare, abilități avansate, abilități de comunicare în situațiile de conflict, abilități sociale, abilități de comunicare în cadrul familiei și comunicarea în relațiile publice.

Partea I – Abilități de bază

În prima parte a cărții, suntem învățați să facem diferența dintre ascultarea autentică și pseudo-ascultare pe baza unor explicații și a unor exerciții practice.

Pe lângă cele două forme de ascultare, ne sunt prezentate și barierele în calea ascultării. Am descoperit și „citirea gândurilor” ca fiind una din ele. Recunosc faptul că practic acestă strategie de fiecare dată când port o discuție cu cineva. Îmi doresc să anticipez anumite reacții, dar voi avea grijă ca pe viitor să evit această practică, nu tocmai potrivită.

Tot în această parte, ne sunt prezentați și patru pași pentru o ascultare eficientă și avem o lecție pentru ascultarea partenerului de cuplu.

Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare
Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare – din carte

La abilități de bază este trecută și autocunoașterea, motiv pentru care primim o invitație la dezvăluirea sinelui în cadrul unei conversații. Ne sunt prezentate scheme și avem o serie de exerciții, prin care să conștientizăm cât dezvăluim despre noi atunci când discutăm cu cei din jur.

Finalul primei părți se încheie cu o analiză a modului în care alegem să ne exprimăm, construită pe baza observațiilor, gândurilor, sentimentelor și nevoilor noastre. Aceste patru elemente sunt cele care ne influențează modul în care reacționăm într-o conversație.

Partea a II-a – Abilități avansate

Partea a II-a este dedicată limbajului corporal. Acesta are o importanță de 55% în cadrul unei conversații, conform studiilor realizate de către Albert Mehrabian în 1981. Se pune accent pe expresia facială, pe gesturi realizate cu ajutorul brațelor, mâinilor și picioarelor, dar și pe respirație și postură.

Tot în această parte se discută și despre relațiile spațiale și cele patru tipuri de distanțe.

 1. Distanța intimă 0-45 cm,
 2. Distanța personală 45 cm – 1,2 m,
 3. Distanța socială 1,2 – 3,5 m,
 4. Distanța publică 3,5 – 6 m.

Un alt subiect abordat în cadrul acestei părți este acela legat de paralimbaj și metamesaj. Tonul vocii, dar și articularea anumitor cuvinte pot face ca mesajul nostru să aibă alt înțeles.

Acest subcapitol are foarte multe exerciții practice, dar și o analiză tranzacțională a relației parinte – copil – adult.

Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare bianca ionel blog review
Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare – analiză tranzacțională a relației parinte – copil – adult

Partea a II-a se încheie cu un set de concluzii finale și o schemă ce recapitulează tot ceea ce este important. O abordare care îți fixează elementele de bază.

Partea a III-a – Abilități de comunicare în situațiile de conflict

În partea a III-a am descoperit foarte multe elemente noi și străine mie. De la sfaturi pentru a ne exprima corect sentimentele, gândurile și dorințele, până la drepturile noastre legitime în cadrul unei conversații. Aceste drepturi au fost prezentate în paralel cu acele „drepturi” tradiționale, mai mult decât eronate.

O altă parte interesantă, a fost cea de gestionare a comentariilor critice. Și aceasta a fost însoțită de exerciții și de reguli pentru o luptă dreaptă în situații de conflict, încheiată cu validarea părerilor.

Negocierea este o altă formă de a ajunge la un consens, în cazul unei situații de conflict și este explicată în cadrul cărții foarte detaliat, de la etape, reguli și cazuri practice de negociere.

Partea a IV-a – Abilități sociale

În această parte se punctează două elemente care ne sabotează în general relațiile cu cei din jur: prejudecata și teama de iniția o conversație. Dacă în primele trei părți s-au oferit foarte multe informații și s-au clarificat unele idei, aici se oferă exemple clare și aplicabile în viața de zi cu zi, sfaturi pentru diferite situații și chiar lecții de exersare a refuzului.

Partea a V-a Abilități de comunicare în cadrul familiei

Penultima parte este de ajutor oricărei persoane. Aceasta vizează comunicarea în relația de cuplu, dar și în cadrul relațiilor cu părinții. Nu poți să interacționezi foarte bine cu persoane străine, dacă nu faci acest lucru cu propria ta familie.

În cadrul acestei părți exemplele au fost construite pe reacție și efect. S-au acoperit probleme generate de lipsa comunicării corecte în cadrul relațiilor. Se oferă exemple clare și exerciții ce te fac să înțelegi unde greșești și ce trebuie să corectezi.

Partea a VI-a Comunicarea în relațiile publice

Ultima parte, axată pe comunicarea în relațiile publice, oferă sfaturi pentru un discurs în public.  Cum îl construim, cum ne setăm obiectivele și cum ne gestionam tracul. Tot aici este surprinsă și comunicarea în cadrul unui interviu. Exercițiile practice și exemplele nu lipsesc nici din această ultimă parte.

***

Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare – impresii personale

Cartea „Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare” mi-a plăcut încă de la primele pagini. Este o carte care te schimbă și te pune pe gânduri. Efectul său se produce imediat. În momentul în care ai o discuție cu o persoană, după citirea acestei cărți, mintea ta începe să analizeze felul în care tu te comporți.

Este o carte la care te poți întoarce la fiecare final de zi și poți reciti pasaje. Îți poți verifica reacțiile și modul în care ai comunicat în ziua respectivă. O poți pune în bibliotecă abia după ce ai trecut cu brio de toate testele și ai învățat să stăpânești arta conversației.

Nu plictisește, este ușor de citit, foarte bine explicată și susținută cu exemple. Singura parte grea din ea fiind exercițiile, dar fără muncă nu putem avea rezultate. Acestea te pun pe gânduri, te ajută să te descoperi și să înțelegi de ce mesajul tău nu este transmis corect.

O recomand să fie citită înainte de un interviu, de o prezentare la școală, facultate sau serviciu. În momentele în care simți că nimeni nu te înțelege și ai dificultăți în comunicarea cu cei din jurul tău. Cartea poate fi citită de oricine. Cel mai mare efect cred că ar avea asupra persoanelor între 18 – 35 ani.

Aștept cu interes părerile voastre despre această carte și o puteți cumpăra de aici.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

21 thoughts on “Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare | recenzie carte”

 1. Mi se pare foarte interesanta propunerea ta, comunicarea ( de toate tipurile) este extrem de importanta. Din descrierea ta, pare o carte interactiva, care te ajuta sa intelegi mult mai bine interactiunea umana la nivel de comunicare si vad ca vine la pachet si cu tehnici usor de aplicat. De foarte multe ori, lucrurile capata o alta traiectorie, din cauza ca ori nu stim sa transmitem corect un mesaj, ori nu stim sa interpretam un mesaj corect si de aici…situatii si situatii. Eu pun foarte mult accent pe comunicare si am vazut cat e de importanta in nenumarate situatii, asa ca iti multumesc pentru sugestie!

  1. Cu mare drag Ema, mă bucur că această carte vine în completarea ideilor tale și a percepției tale asupra comunicării.

 2. Asta da carte captivanta. In copilarie citeam carti cu tenta psihologica. Ma intereseaza mai ales partea cu citirea gandurilor. Crede-ma in cazul meu functioneaza cu anumite persoane din anturaj, dar asta datorita faptului ca suntem persoane asemanatoare ca mentalitate. Totusi, pare fascinant si ne amuzam mereu pe aceasta tema.

  1. Aveam pasiuni comune în copilărie 🙂
   După această carte, am început să gestionez diferit partea de citire a gândurilor.

 3. E foarte bună cartea! În cadrul trainingurilor mele mereu accentuez faptul că limbajul corpului trebuie luat ca un tot, în ansamblu: expresii faciale, postura corpului, gestică, paraverbal, verbal, context, etc. Am observat că participanții au tendința de a trage concluzii înainte de a privi în ansamblu. De ex: și-a dus mâna la gura? Pff, îl plictisesc! Dar nu, trebuie să ții cont de programul persoanei, de oră, de relația dintre voi, etc. Scuze că m-am lungit 🙂

  1. Alina ai punctat foarte bine, nu te-ai lungit! Cartea surprinde foarte multe aspecte de acest gen. Și eu am rămas surprinsă de multe elemente ce țin de limbajul corpului și gesturi.

 4. După o perioadă încărcată și epuizantă chiar mă gândeam să iau o pauză, să citesc și să mă dezvolt cât mai mult… O să arunc o privire după ea, pare foarte utilă.

 5. Dupa ce ai citit cartea aceasta simti ca te-a ajutat sa iti imbunataesti abilitatile de comunicare? Sunt curioasa pentru ca sunt genul de persoana care are mult de lucru la acest capitol si majoritatea cartilor pe care le-am citit in sensul asta nu au fost decat apa de ploaie. Pare foarte interesanta si am sa o caut si eu sa o citesc.

  x Denisa

 6. Pe mine pana de curand nu ma atrageau absolut deloc cartile de dezvoltare personala. Pana cand am inteles ca nu’s chiar asa rele, iar unele pot avea rezultate benefice, chiar daca nu reusesc sa te schimbe 100%.
  Despre comunicare nu stiu foarte multe, la nivel teoretic si ma bucur ca ai oferit cateva informatii pe care le-ai gasit in carte. O pun pe lista, care momentan e cam lunga 😀

Lasă un răspuns