mormantul sfantului mare mucenic gheorghe pelerinaj tara sfanta bianca ionel blog

Mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe

Prima oprire din cadrul pelerinajului în Țara Sfântă a fost la mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe în localitatea Lod, adăpostit în cadrul bisericii ortodoxe grecești Sf. Gheorghe, foarte aproape de Tel Aviv.

Scurt istoric:
  • în anul 1010 biserica a fost distrusă în urma unor persecuții împotriva creștinilor, și reconstruită;
  • în anul 1191 a fost distrusă și reconstruită în același an de către Richard Inimă de Leu;
  • la mai puțin de un secol a fost din nou distrusă și a rămas în ruine până în anul 1349, când Ioan Cantacuzino a reușit să obțină aprobarea reconstruirii acesteia de la sultanul Egiptului Nastratin Hasan Ibn El Naser;
  • în 1442 sultanul Al Maleca Daher Zacmac a ordonat distrugerea așezământelor creștine, biserica  Sf. Gheorghe fiind din nou distrusă iar din pietrele provenite de la aceasta a fost construit podul Daher. În acea perioadă partea vestică a bisericii a fost transformată în moschee, în prezent în acea parte fiind moscheea El-Umari;
  • Biserica Sfântului Gheorghe a fost reconstruită în 1517, dar distrugerile nu s-au oprit, urmând și alte atentate asupra sa;
  • Ultima sa renovare a avut loc în 1871 și de atunci până în prezent a fost păstrată, ocrotită și întreținută periodic.
Mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe în prezent

Am oprit într-o parcare apropiată bisericii și am mers pe jos aproximativ 3 minute pe un drum nu prea prietenos, ce a trezit în mine o senzație de teamă, neîntâlnită până atunci. Am cautat măcar o plăcuță care să indice unde s-ar afla biserica ce adăpostea mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, dar nu am găsit nimic. Foarte aproape de biserică pe partea stânga era o frizerie, iar pe partea dreapta lângă biserică, perete în perete cu aceasta, se afla moscheea El-Umari.

intrare in biserica sf gheorghe lod bianca ionel blog pelerinaj tara sfanta
Intrare în biserica Sf. Gheorghe

Conform obiceiurilor, biserica Sf. Gheoghe a fost construită pe mormântul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, mormânt ce a fost descoperit de către Ioan Fokas în 1885, după ce a scos pardoseala bisericii, dedesubt aflându-se o grotă ce adăpostea mormântul.

interior mormantul sfantului gheorghe lod pelerinaj tara sfanta
Mormantul și icoana Sfantului Gheorghe din subsolul bisericii

Din mormantul Sfântului Gheorghe izvorăște mir, iar toți pelerinii ajunși la mormânt și însoțiți de către un preot sunt miruiți cu acesta.

Mormantul Sfantului Gheorghe

Biserica are două altare și implicit două hramuri, unul al Sfantul Mare Mucenic Gheorghe și altul al Sfințiilor Arhangheli Mihail și Gavriil.

Mormantul Sf Gheorghe Lodd - Altarul doi Mormantul Sf Gheorghe Lodd - Altarul unu

Sub altarul Sfantul Mare Mucenic Gheorghe se află și mormântul acestuia, iar accesul către mormânt se face pe o scară aflată în partea dreapta a altarului ce duce la subsol. În fața altarului există și o gaură prin care se poate vedea mormâtul aflat dedesubt, iar din camera ce adăpostește mormântul se poate vedea deasupra, frumosul candelabru al bisericii.

Mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe blog bianca ionel
Vedere din cripta mormantului

Am fost norocoși să găsim și lanțurile cu care a fost legat Sfantul Mare Mucenic Gheorghe înainte să fie omorât neacoperite de sticlă, pentru că acum ceva timp, un creștin foarte credincios a vrut să le fure și din acel moment s-a luat decizia de a fi protejate cu sticlă. Nu a fost primul momentul din cadrul pelerinajului în care am avut ocazia de a vedea mai mult decât era permis până atunci.

icoana si lanturile sf gheorghe lod pelerinaj tara sfanta blog bianca ionel
Icoana și lanțurile Sf. Gheorghe

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este protectorul creștinilor aflați în Israel și multe case ce adăpostesc creștini au la intrare sculptat în piatra momentul în care Sf. Gheoghe omoară balaurul. Același moment este surprins și la intrarea în biserică, chiar deasupra ușii.

icoana mozaic sfantul gheorghe lod bianca ionel blog
Icoana mozaic ce îl surprinde pe Sf. Gheorghe omorând balaurul
Impresii personale

Localitatea Lod sau Lida cum i se mai spune este foarte sărăcăcioasă comparativ cu Tel-Aviv. A fost o trecere atât de bruscă dintr-o zonă în alta încât am fost aproape șocată de împrejurimi.

Inițial am crezut că e vorba de sărăcie, dar după ce am văzut mașinile care circulau în acea zonă (Kia, Hyundai, Mazda) am înțeles că era vorba de modul în care fiecare a ales să trăiască. Nu erau săraci, ci doar prea murdari. Nu am putut trece cu vederea rufele legate cu nod de gratiile de la geamuri și nici peste deșeurile aruncate pe stradă. Din păcate aceste lucruri nu ți le spune nimeni când pleci la drum. Consider că mulți le ascund pentru a nu lua din entuziasmul celor care se așteapta ca în Țara Sfântă să fie raiul pe pământ.

În pozele pe care fiecare alege să le facă nu sunt surprinse aceste aspecte, dar am ținut să le menționez pentru a îi pregăti pe cei care nu au ajuns încă acolo, dar intenționează acest lucru. Nici eu nu am îndrăznit să fac poze care să surpindă ceea ce am văzut pentru că efectiv îți este frică să mergi pe stradă și să îi privești pe cetățenii orașului Lod. Chiar și ghidul nostru ne-a sfătuit să evităm orice contact vizual cu ei, să avem grijă la genți și să ne ferim din calea lor pentru a evită să fim izbiți, atacați sau înjurați. Aceste sfaturi le-am primit în fiecare zi pe parcursul celor 5 zile de pelerinaj.

carte rugaciune mormantul sfantului gheorghe lod bianca ionel blog
Carte de rugăciuni

Postarea despre Mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe este prima din cadrul celor ce vor surprinde toate obiectivele vizitate în cadrul pelerinajului. Dacă ai ajuns și tu acolo, aștept cu interes și impresia pe care ți-a lăsat-o acest loc.

Poze: Arhivă personală – Copyright © 2016 Bianca Ionel – Acorduri din suflet


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

6 thoughts on “Mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe”

  1. Felicitari pentru initiativa, m-ai adus aminte de vizita la Notre Dame, ar fi fain in viitoarele articole sa pui si clipuri video daca ai facut, pariez ca este o atmosfera plina de incarcatura emotionala

Lasă un răspuns