O stare sufletească

O stare sufletească sau doar o stare?

Trec prin noi în fiecare zi gânduri și emoții, unele se agață de noi și ne schimbă ziua, altele devin parte din noi și se transformă în stări, drept urmare în fiecare zi avem o altă stare, aparent comună cu altele, dar diferită, mie îmi place să o numesc stare sufletească …

***

– Astăzi am avut o stare sufletească….

– Ce fel de stare?

– E complicat, nu știu cum să-ți explic. Aparent oamenii au impresia că stările sufletești sunt simple, ești trist sau fericit, ești melancolic sau plin de entuziasm. Starea mea nu o pot defini într-un cuvânt, starea mea nu e un adjectiv și atât. Starea mea e suflet, e emoție, e gând, e dorință, e starea mea. Tu nu ai stări de astea?

– Poate am, dar cine stă să le analizeze?  Cine le bagă în seamă? N-am timp de așa ceva.

– Dar, e starea ta, ceva a declanșat-o, ceva ce e în adâncul sufletului tău și poate nici tu nu știi ce, poate e ceva de care nu ești conștient încă, poate e o dorință mai veche uitată și acum vrea să fie îndeplinită.

– Poate… Dar, ce e cu starea asta a ta?

– Încerc să o definesc și să o înțeleg. E ca un vânt de primăvară, e plăcută, dar o simt că zgârie pe suflet și prin minte. Știi când închizi ochii și te lași prins în adierea vântului și vrei să te bucuri de el și deodată simți cum praful de pe stradă vine și el la pachet cu vântul?

– Mda, neplăcut moment.

– Cam așa e starea mea, dar sigur nu e neplăcută.

– Tu ai căzut în melancolie, e iarnă, frig, vânt și tu te gândești la zilele de primăvară. Asta e starea ta, mister elucidat!

– Nu, nu e doar melancolie, ți-am mai zis, starea mea nu poate fi definită printr-un singur cuvânt, fie el substantiv sau adjectiv. Chiar nu mă deranjează frigul de afară, încă e bine pentru mine și totuși cel mai tare simt frigul din suflet. Lipsește ceva.

– Zăpada?

– Of, nu mă lua peste picior! Plec, mă duc să mă plimb și să îmi ascult gândurile.

– Ai grijă…la vânt.

***

Am plecat, pașii mei erau în cautarea unui drum. L-am ales pentru prima oară pe cel ce părea drept, din dorința de a nu fi derutată de alte alegeri, din dorința de a îmi lăsa mintea cât mai limpede pentru a desluși starea, starea mea de suflet. Oare e prea mult spus, stare de suflet? Cum altfel să o numești când o simți atât de prezentă în sufletul tău, o simți cum te macină și te bucură în același timp, o simți în toată complexitatea ei și îi acorzi atât de multă atenție. Tu și starea ta aveți o relație, o relație de suflet, drept urmare îi poți spune și tu stare sufletească, poți spune că ai o stare sufletească incomparabilă cu alta, poți să recunoști că te pune în dificultate și mai presus de orice, poți recunoaște că îți dorești să o descoperi, să o înțelegi și să o transformi în liniște.

O stare sufletească cred că e strâns legată de cele mai ascunse gânduri ale noastre. Ea se declanșează într-un anumit context și la un anumit stimul și o dată cu ea declanșează furtuna din noi.

Cea mai mare dilemă ar fi înțelegerea ei. Cum să înțelegi o stare sufletească? Sau mai bine spus cum să te înțelegi pe tine? Pentru că toate vin din noi, din adâncurile sufletului nostru, din adâncul memoriei noastre. Toate sunt strâns legate și toate sunt importante, chiar dacă noi le acordăm acea importanță. Starea sufletească e modul prin care suntem avertizați că nu ne acordăm nouă suficientă importanță, gândurilor noastre și ideilor ce se nasc în cele mai neprevăzute momente, nu acordăm suficientă importanță sentimentelor ce ne invadează, nu acordăm suficientă importanță vieții noastre.

Cine spune că oamenii nu au ecrane pe care se derulează erorile, greșește. Aceste ecrane există, e nevoie doar de timp pentru a le vedea și înțelege. O stare sufletească poate fi o eroare sau poate fi un mesaj de succes. Dacă ne aduce furtună, avem o eroare, dacă ne aduce adieri plăcute, ar fi cazul să ne bucurăm ea.

Cum putem să ne înțelegem starea? Eu aleg meditația, tu ce alegi?Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns