Oana Fotache – Digital Marketing în domeniul floristic

Cum deja te-am obișnuit, despre Oana Fotache și viața sa de antreprenor poți citi în prima parte a interviului aici, iar partea a doua aduce în prim plan provocările când vine vorba de digital marketing în domeniul floristic.

1. Care este povestea numelui și culorilor brandului pe care îl administrezi?

Da, povestea numelui chiar este acea coarda sensibilă a mea. Fleurir provine din franceză, înseamnă „a înflori” și exprima acel sentiment de fericire maximă, este sentimentul pe care l-am avut eu atunci când am nascut-o pe fetița mea. 

Logo Oana Fotache Fleurir Iasi

Cromatica utilizată a venit natural, nu m-am gândit foarte mult la acest aspect. Am dorit să exprime fericire, naturalete, prospețime, simplitate și am ales o siglă bicoloră verde-ciclam.

2. Care au fost primii pași pe care i-ai făcut pentru a îți crește și mai apoi promova brandul în online? Unde ai întâmpinat dificultăți?

Primii pași au fost creareea unei  pagini de Facebook și a contului de Instagram. Ulterior crearea de postări constante cu un conținut inedit și atractiv, lucru pe care îl pot considera o provocare.

3. Cine se ocupă de partea de conținut pentru promovarea afacerii tale? Care sunt costurile lunare, timpul investit și unde sunt cele mai mari dificultăți?

Momentan eu ma ocup, din acest motiv costurile sunt minime. Cu toate acestea îmi aloc o parte importantă din timp acestei activități, ceea ce mă face să mă gândesc și la o externalizare pe viitor.
 

4. Crezi în marketing prin conținut? Au ajuns oamenii să cumpere de la tine pentru că le-a plăcut conținutul creat de tine?

Da, pentru ambele întrebari. În același timp aș adauga faptul că, acel conținut prezentat în online este necesar să se regăsească și ăn produsul fizic, din punct de vedere calitativ. Doar în felul acesta un prim client se va întoarce pentru alte achiziții/comenzi. Altfel risti să ai parte doar ce achizitii unice, ce nu ajută la construirea unui business sustenabil.

5. De când a apărut legea cu GDPR partea de email marketing a fost afectată? Dacă da, în ce sens? Ce tool-uri folosești pe partea de email marketing (MailChimp, ActiveCampaign, Campaign Monitor, ConvertKit, iContact, MailerLite, SendGrid, altul)

Până acum nu am apelat la campanii de email marketing. În momentul în care vom avea în vedere o astfel de campanie, vom ține cont și de GDPR, astfel încat oferta noastra să fie perceputa ca una serioasa, pliată pe nevoi, și nu doar un simplu spam.

6. Este un canal de marketing online pe care îl folosești în mod special comparativ cu altele? Ne poți spune care și de ce?

În mod special utilizez Facebook urmat de Instagram. În prezent sunt cele mai folosite platforme de socializare și reprezinta un mod facil de a ajunge la potențiali clienți.

7. Din promovarea prin Google Adwords și cea prin intermediul social media care ți-a adus cele mai bune rezultate?

Până acum am apelat doar la promovarea prin social media.

8. Puțini știu, dar Youtube este al doilea cel mai mare motor de căutare după Google. Ai ales să faci video marketing sau te gândești la pentru viitor?

În prezent nu fac video marketing, însă da, am în plan să utilizez în viitor.

9. Care strategii de marketing au funcționat cel mai bine pentru tine și care nu au funcționat deloc?

Cea mai bună strategie este cea pe bază de recomandari din partea clienților. O altă strategie care funcționeaza ar fi atragerea de potențiali clienti prin diverse acțiuni: participări la evenimente, networking, bartere, promovare prin conținut online.

Oana Fotache roll-up evenimente iasi

10. După ce te ghidezi când îți faci campania de marketing și pe ce perioadă de timp o gândești?

Dupa Calendarul Ortodox. 🙂
Nu glumesc când spun asta, deoarece, de obicei, am în vedere ce sezon urmează și care sunt punctele cheie de interes floristic. În functie de acest aspect îmi stabilesc ce anume vreau să ofer pentru acele puncte cheie (decorațiuni evenimente, aranjamente/buchete, ateliere pentru copii etc.) și încep ușor promovarea în online. Asta ca și strategie pe termen scurt. Pentru termen mediu si lung, participarea la evenimentele de networking sau alte evenimente sociale îmi deschid oportunități pentru colaborări viitoare.

aranjament fleurir Iasi Oana Fotache

11. Ai încercat marketing offline? Dacă da, ce canale de promovare offline ai ales? Dacă nu, ce te reține în a nu face campanii și offline?

Pe lângă activitățile offline mentionate anterior, un alt mod de a ajunge la potențiali clienți este prin intermediul atelierelor de recreație  florală pentru adulţi şi copii organizate cu diverse ocazii  sau în cadrul unor targuri/evenimente. Tematica fiecărui atelier oferă posibilitatea de relaxare, regăsire a liniştii interioare şi exprimare a emoţiilor prin crearea unor compoziţii florale armonioase.

12. Atât local, cât și la nivel național, există numeroase comunități de bloggeri. Ai realizat o campanie de promovare cu aceștia? Daca da, ne poți povesti despre experiența ta? Dacă nu, ce te reține în a face acest pas?

Am avut contact cu diverși bloggeri și persoane care creaza conținut in mediul online, fapt ce adus și la crearea unei legaturi de prietenie și colaborare.

13. Care a fost cea mai eficienta strategie de marketing pentru tine?

Promovarea offline prin intermediul evenimentelor private.

14. Care este cea mai mare provocare pentru tine în zona de digital marketing?

Nu întotdeauna poți transmite un mesaj care să ajungă la toate categoriile de clienți.

15. Când ai nevoie de un sfat pe partea de digital marketing, unde apelezi?
 

Apelez la persoanele specializate din jurul meu și la seminariile pe tematică.

Pentru cei care sunt interesați să o contacteze pe Oana Fotache pentru un parteneriat de afaceri sau pentru a îi deveni clienți o găsiți pe fleuriratelier@gmail.com  sau la numărul de telefon +40 740 077 215

Cam atât despre digital marketing alături de Oana Fotache. Te invit să urmărești viitoarele interviuri cu antreprenori ieșeni și provocări în digital marketing. Keep in touch!

Dacă vrei să scriem împreună și povestea afacerii tale, nu ezita să îmi trimiți un email și povestea ta va fi aici, pe site. 🙂

 


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns