Web Analytics
Oana Fotache și Fleurir - o stare, o emoţie, o înflorire a sufletului | Interviu

Oana Fotache și Fleurir – o stare, o emoţie, o înflorire a sufletului

Cu Oana Fotache de la Fleurir am avut plăcerea de a colabora tot la Femei De Afaceri cu Stil, un eveniment destinat femeilor antreprenor și nu numai, desfășurat de 9 ani sub marca JCI Iași.

Dacă mă gândesc mai bine, prima noastră întâlnire a fost chiar pe 8 decembrie 2018 și la un an și câteva zile, reușesc să împart cu voi povestea ei, o poveste despre „înflorirea sufletului”.

Povestește-ne un pic despre tine și afacerea ta.

Mă numesc Oana, am 33 ani, sunt o persoană creativă, iubitoare de soare, culori, natură și activez ca designer florist. Cunoștințele acumulate în urmă studiilor în domeniul artistic, marketing şi floristic s-au împreunat şi au contribuit la naşterea proiectului meu denumit Fleurir.

Oana Fotache Fleurir Iasi

Conceptul Fleurir reprezintă de fapt un sentiment, o stare, o emoţie, o înflorire a sufletului. Consider că fiecare moment special din viaţa unei femei este trăit la intensitate maximă şi atunci când fericirea îşi face simţită prezenţa, ea, femeia, înfloreşte.

În momentul în care ai ales să devii antreprenor ai avut pe cineva alături care să te ghideze, dacă da cine și cum te-a ajutat?

Un mentor dedicat în acest sens nu am avut, însă îmi amintesc că eram ca un burete ce absorbea toate informațile utile de la fiecare speaker sau trainer, curs sau workshop cu tematică de business sau floristică. Susținerea familiei a contat foarte mult în acea perioada de oscilare intre a a face pasul sau nu.

Sunt foarte multe idei de afaceri mici și mijlocii, de ce ai ales un business pe domeniul floristic? Cum ai ajuns pe această nișă?

Atunci când eram într-un moment de regăsire interioară am așezat pe foaie lucrurile care mă definesc, care îmi plac, lucrurile după care tânjesc eu ca om, valori, abilități. Atunci mi-am dat seama că domeniul floristic mă atrage.

Aranjament flori Oana Fotache Fleurir Iasi

Ulterior am urmat un curs specializat în domeniul floristic, la București. Acolo am lucrat cu florile, am văzut cu ce se „mănâncă” această meserie de florist și mi-a plăcut. Astfel că am mai urmat un al doilea curs care mi-a confirmat că acesta este domeniul în care vreau să mă dezvolt.

Ce face ca afacerea ta să fie specială sau unică?

Florile în general sunt speciale, momentul oferirii florilor este unul special, iar fiecare aranjament sau decor floral devine unic și personalizat în funcție de preferințele clienților.

Creațiile noastre aduc în prim plan naturalețea, noutatea și ideea de a refolosi anumite component ale acestora. Avem în vedere să înlocuim vasele de plastic cu vase ceramice, din sticlă, lemn sau carton. Astfel am realizat aranjamentele cu plante suculente în căni ceramice și aranjamentele florale în cutii catifelate, din carton, reutilizabile că și cutii pentru depozitare sau casete pentru bijuterii.

Aranjament Oana Fotache Iasi Fleurir 1

Totodată am venit pe piață cu buchetul 2 în 1, un buchet din flori naturale care înconjoară un al doilea buchet alcătuit din flori și alte elemente vegetative uscate cât și plante verzi ce pot fi replantate. Un buchet natural, care poate fi păstrat un timp mai îndelungat fără a folosi elemente artificiale.

Povestește-ne cum a ajuns primul client la tine.

Primul client a fost mama mea, însă dacă e să vorbim de THE REAL FIRST CLIENT, acesta venit în urmă unui eveniment de networking la care ne-am întâlnit.

Care este cel mai important lucru pe care l-ai învățat în drumul tău de antreprenor?

Să fii prezent și dedicat la fiecare etapă sau activtate pe care o desfășori.

Fiecare afacere are suișuri și coborâșuri, care a fost cea mai mare provocare de până acum și cum i-ai făcut față?

În general, aceste provocări vin la pachet cu domeniul în sine, având în vedere că se lucrează cu produse perisabile. Una dintre provocări ar fi estimarea necesarului de flori și materiale adiționale astfel încât să existe pierderi cât mai mici. Pierderile nu pot fi eliminate, dar odată cu creșterea volumului de lucru și experiența acumulată, pot fi ținute sub control.

Dacă ai avea șansa de a începe din nou acest business, ce ai face diferit?

Aș face la fel, căci creșterea organică este cea mai sănătoasă. Sunt de părere că deciziile luate în acele momente au fost cele mai bune care puteau fi luate în acele momente.

Ce altceva te mai pasionează? Dacă nu ai fi început acest business, unde crezi că ai fi fost acum?

Ador tot ceea ce înseamnă artă. Dacă nu aș fi început acest business, acum cred că eram tot cu un business în dezvoltare în domeniul artistic, legat de pictură probabil.

Sunt antreprenori locali, naționali sau internaționali pe care îi admiri? Care ar fi motivul?

Sunt mulți antreprenori locali și naționali pe care îi admir și cu care simt că rezonez. De la fiecare am învățat și apreciez toată muncă lor pe care au depus-o pentru a ajunge unde sunt acum.

Ce sfat ai oferi celor care vor să devină antreprenori?

Să se gândească de ce doresc să devină antreprenori, să se înarmeze cu multă răbdare, ambiție și curaj.

Crezi că modelele de business din exterior se pot adapta la noi?

Depinde de domeniul despre care vorbim. E necesar să se facă o analiză a comportamentului consumatorului pentru a vedea dacă se pretează pentru piața din România.

Recomandări de cărți în care ai găsit sfaturi pe care le-ai aplicat și au dat rezultate în business-ul tău?

„Cele cinci elemente esențiale ale vieții” – Jim Rohn

Cum se îmbină viața personală cu cea profesională?

Se îmbină bine, pe alocuri mai e de lucru, însă cuvântul dominant e echilibru. Consider că echilibrul între viața personală și cea profesională este atunci când ai găsit echilibrul în fiecare dintre ele. Întâi în familie, apoi în afacere, căci dragostea vine din interior și radiază în exterior.

Care crezi că este cel mai mare atu al orașului Iași din perspectiva antreprenorială?

Este o piață în dezvoltare, un centru cultural, cu o populație în creștere, tânăra, deschisă spe elemente de noutate. În ultimii ani observ multe firme deschise spre a avea practicanți/ucenici și totodată sesizez multe proiecte de finanare pentru acesta regiune.

Ce crezi că lipsește orașului Iași din perspectiva antreprenorială?

Putere financiară și susținere reciprocă.

Aranjament Oana Fotache Iasi Fleurir 2


Pentru cei care sunt interesați să o contacteze pe Oana Fotache pentru un parteneriat de afaceri sau pentru a îi deveni clienți o găsiți pe fleuriratelier@gmail.com  sau la numărul de telefon +40 740 077 215

Dacă sunteți curioși cum face față brandul Fleurir provocărilor când vine vorba de partea de digital marketing, puteți afla acest lucru în continuarea interviului aici.

1 thought on “Oana Fotache și Fleurir – o stare, o emoţie, o înflorire a sufletului”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: