Organizarea timpului pentru blog blogger iasi romania

5 pași pentru organizarea timpului pentru blog

Orice blogger are nevoie de câtiva 5 pași pentru organizarea timpului pentru blog. Am decis să împart cu voi ce respect eu când vine vorba de blog și ce mă ajută cu organizarea timpului pentru blog. Țin foarte mult la rezultate, dar pentru a le atinge ai nevoie de un plan și de multă dedicare. Înainte de trece la acțiune, trebuie să-ți răspunzi la 3 întrebări:

1. Cât de des vrei să scrii pe blog?
2. Cât timp îți ia să scrii un articol pentru blog?
3. Ai acel timp fizic într-o săptămână?

În funcție de răspunsurile la aceste întrebări poți lucra la organizarea timpului pentru blog. La fiecare sfârșit de lună aleg să-mi fac un plan editorial pentru luna următoare. Pe mine mă ajută foarte mult să am un plan și o serie de subiecte pe care le abordez în fiecare săptămână, cum ar fi proiectul Ziua de luni. Planul editorial pentru orice lună conține următoarele:

 • data,
 • ziua din săptămână,
 • categorie,
 • titlu articol – nu va fi mereu titlul final al acestuia,
 • zile importante, sărbători religioase, zile internaționale,
 • zonă monitorizare impact – număr vizualizări articol.

Acum sper că am făcut un pic de lumină, descărcați planul editorial și să începem să lucrăm împreună!

Pasul 1 pentru organizarea timpului pentru blog
Alege de câte ori vrei să scrii pe blog pe săptămână

Dacă ești la început, nu te avânta să scrii în fiecare zi. Nici eu nu reușesc acest lucru. Poți alege să scrii 1 dată pe săptămână, de două sau trei ori. Desigur, dacă ai timpul necesar și inspirație poți face acest lucru în fiecare zi.

Pentru a te organiza eficient cu timpul pentru blog, alege zilele în care vei scrie. Dacă scrii o dată pe săptămână, alege să fie mereu în aceeași zi. De ce? Vei educa cititorul să revină într-o anumită zi. Același lucru e valabil și pentru cei care aleg să scrie în mai multe zile. A fost o perioadă când scriam de trei ori pe săptămână: lunea, miercurea și vinerea.

Pasul 2 pentru organizarea timpului pentru blog
Alege despre ce vei scrie în acele zile

Subiectul abordat într-un articol poate da bătăi de cap. Nu ai inspirație sau pur și simplu ai vrea să scrii, dar nu știi de unde să începi. Din acest motiv, îți recomand să arunci o privire peste categoriile din blog și să vezi despre ce ai vrea să scrii.

Pentru cei care îmi citesc constant blogul știu că în fiecare zi de luni public un articol pe această temă. Martia e dedicată recenziilor de cărți sau produse, miercurea articolelor mai tehnice sau celor de IT, joia, vinerea și sâmbătă subiectele variază, iar duminica scriu experiențe din vancață.

Când nu ai nici o sursă de inspirație și evenimentele din ziua respectivă îți pot fi utile. Poți face o postare dedicată constantei PI sau Sfântului Ilie, dacă vorbim de luna iulie.

Pasul 3 pentru organizarea timpului pentru blog
Cronometrează-ți timpul pentru scrierea unui articol

Despre timpul pentru scrierea articolului am discutat și la început. Aproximările inițiale s-ar putea să nu se potrivească cu cele reale. Articolele tale au dimensiuni diferite și cerințe diferite. Pentru unele ai nevoie de o documentare ca la carte, altele pot fi o descărcare a unor stări mai tensionate. Uită-te la ceas când începi să scrii și când termini. Vezi numărul de cuvinte și timpul alocat. Fă o medie și vezi dacă încă te mai poți ține de numărul de articole dorite pe săptămâna.

Pasul 4 pentru organizarea timpului pentru blog
Dedică cel puțin o oră pe zi blogului

Așa cum dedici timp pentru fiecare pasiune a ta, ai nevoie să dedici timp și pentru blog. Cel puțin o oră pe zi te poate ajuta cu o organizare mult mai eficientă. Ce poți face în acea oră? Poți să scrii un articol sau două. Poți să corectezi alt articol, să te ocupi de anumite elemente de design, să răspunzi la comentarii etc.

Orice ai alege să faci în ora respectivă, deconectează-te de la orice altceva. Închide Facebook, închide telefonul. Nu te lăsa furat de peisaj și dedică acea oră în totalitate blogului. Dacă te vei lăsa distras de alte activități nu te vei putea organiza eficient și vei pierde timp prețios.

Pasul 5 pentru organizarea timpului pentru blog
Programează articole

Pe măsură ce devii mai organizat vei avea și mai mult timp pentru a scrie pe blog. Te vei simți inspirat, motivat și vei scrie din ce în ce mai mult și mai bine. Nu te lăsa luat de val și nu publica mai mult decât ți-ai propus inițial. Dacă ți-ai propus să scrii două articole pe săptămână și tu ai deja 10 scrise, alege să le programezi pentru luna următoare. Asta dacă nu sunt subiecte de real interes acum.

Să ai articolele programate pentru săptămâna următoare este o adevărată oază de liniște pentru un blogger. Dar nu te culca pe o ureche. Poți scrie 100 de articole într-o săptămână, dar ai grijă să le programezi pentru toate lunile ce vor urma. Dacă tot te simți inspirat, mai adaugă o zi în planul tău editorial în care să publici.

Articole precum cele despre vacanțele din România și din Țara Sfântă le programez de la o săptămâna la alta sau chiar de la o lună la alta. Singura excepție a articolelor din vacanța în Țara Sfântă a fost de Paște, când am ales să programez câteva chiar pentru Săptămâna Patimilor. De ce? Pentru a le corela cu evenimentele din săptămâna respectivă.

Organizarea timpului pentru blog nu este ușoară. Mi-aș fi dorit să-mi fi spus cineva în 2012 când am început să scriu pe blog multe din cele de mai sus. Din acest motiv sper să vă fie utile, mai ales bloggerilor aflați la început. Nu vă aglomerați și nu cereți mai mult decât ar fi posibil. Ziua are doar 24 de ore pentru toată lumea. Dacă unii reușesc mai multe, înseamnă că sunt mai bine organizați.


Voi cum vă împăcați cu organizarea timpului pentru blog?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

14 thoughts on “5 pași pentru organizarea timpului pentru blog”

 1. Stii vorba aceea „Ce spui tu straine?” ? Cam asa si la mine. Am perioade cand reusesc sa imi organizez timpul de scris pe blog, stabilesc articolele pentru o saptamana intreaga si ora la care sa fie publicate. Dar am si perioade cand efectiv nu am timp, chef de scris, nu ma pot concentra prea mult ori chiar nu am inspiratie.

 2. Incerc sa postez zi de zi. Scriu cand am inspiratie si timp. Am teme anume pentru articole si alteori scriu din impuls depinde ce s-a intampla in acea zi.
  Dar e nevoie să scriem zi de zi, e bine pentru blog, pentru noi si pentru cititori.

 3. sunt zile si zile…uneori apuc sa scriu o saptamana intreaga incontinuu, alteori apuc sa scriu si doua articole… uneori n-am chef nici de mine. si eu programam articolele. dar de la un timp, parca am chef de iesit din casa, nu de scris

 4. Aluculesei Brindusa

  usor de zis mai greu de scris,timpul este scurt si scriu si eu cand apuc,uneori dimineata la o cafea,alteori noaptea tarziu,ca asa e vara,zi lunga cu timp scurt:)

 5. cu organizarea timpului stau tare prost, se intampla mereu neprevazute care-mi dau socotelile peste cap, dar reusesc mereu sa ies cumva la capat!

 6. Eu de obicei imi notez intr-o agenda zilele in care vreau sa postez pe saptamana in curs. Imi notez titluri, sau ce alte idei mai am si imi place sa le tai de pe lista daca le si respect! :)))
  Te obicei le respect… 😀

 7. Eu nu am absolut nici un plan, nici program. Scriu cand apuc, cand am chef. Doar daca am un articol platit sau daca am primit ceva prin colaborare,atunci stiu ca trebuie sa ma incadrez in maxim 2 saptamani, dar in rest nu am stres. Am peioade cand scriu zilnic, alteori o data pe saptamana. Scriu in ritmul meu ca sa zic asa, fara presiune.

 8. Acum ceva timp chiar aveam un asemenea program foarte bine pus la punct. Acum insa lucrurile s-au schimbat si scriu cand simt nevoia sau cand trebuie sa completez o anumita categorie. In schimb, am o agenda in care imi notez mereu ideile sau subiectele pe care as dori sa le dezbat 🙂

 9. Niciodata nu mi-am facut un plan de bataie atunci cand vine vorba de organizarea timpului acordat in blogging. Stau prost cu timpul, dar sfaturile tale sunt pretioase.

 10. Foarte util!
  Aveam o perioada in care scriam zilnic, asta pentru ca imi permitea timpul. In weekend ma ocupam de poze, apoi zi de zi de articolul propriu zis.
  Acum, as vrea sa scriu 2 articole pe sapt si un clip…vedem daca imi iese, pentru ca la clipuri e mai multa munca, dar imi place! 🙂

Lasă un răspuns