Web Analytics
Cum mă susține pasiunea pentru fotografie din punct de vedere profesional?

Cum mă susține pasiunea pentru fotografie din punct de vedere profesional?

Am convingerea că știi deja despre mine că din 2009 realizez site-uri de prezentare și comerț online și că în timpul liber sunt pasionată de muzică vocală și instrumentală (pian), pictură și de fotografie, motiv pentru care am ales să scriu un articol în care să-ți povestesc cum mă susține pasiunea pentru fotografie din punct de vedere profesional, atât ca programator cât și ca om de digital marketing.

Când și unde a apărut pasiunea pentru fotografie?

Am o bănuială, că prima mea pasiune nu a fost programarea ci fotografia. Mai exact, la 5 anișori am stricat un aparat de fotografiat pe film și cred că dacă n-aș fi făcut acest lucru, la 7 ani nu aș fi început să învăț Turbo Pascal. Sau cine știe? Din acel moment, până în ianuarie 2019, fotografia a făcut parte din viața mea dar nivel de hobby. În ianuarie 2019 am participat la un workshop de fotografie și dezvoltare persoanală și din acel moment fotografia s-a lipit din nou de sufletul meu. Așadar, din ianuarie 2019 am început să învăț fotografie și nu doar atât. Hai să descoperi cât de mult face parte fotografia din viața mea!

Din 2019 sunt în echipa de organizare a celei mai mari conferințe dedicată fotografilor de nuntă din România, Shootless. Tot din 2019 merg de cel puțin 4 sau chiar 5 ori pe an în ture foto alături de mentorul meu în fotografie Galia Dan

Cea mai recentă realizare pe partea de fotografie, este cea din ianuarie 2021, când 2 fotografii de suflet alb-negru fac parte dintr-o expoziție colectivă realizată de Clubul Fotografilor din Iași, un club din care fac și eu parte.

În prezent sunt îndrăgostită de fotografia alb negru și visul meu este acela de a îmi defini un stil alb-negru minimalist în ceea ce privește fotografia.

Aici pe site, am o categorie dedicată interviurilor cu fotografi și o colaborare din 2020 cu revista Mood Mag din Iași, unde public aceste interviu în varianta printată. Până acum, fotograful pentru al cărui interviu mi-au tremurat degetele pe tastatură a fost Vlad Eftenie. Pe lângă avantajele pe partea de marketing și branding personal a celor intervievati, realizez aceste interviuri pentru ca ador să descopar cât mai multe despre cei care fotografiaza la nivel profesionist și le consider o sursă de învățare continua și inspirație.

Ce au în comun fotografia și programarea web?

Dacă tot vorbim de inspirație, un citat cu care rezonez foarte mult, a lui Ansel Adams, spune că „fotografia nu este un accident, este un concept”.

Am învățat că spatele unui cadru bun se afla multe ore de studiu, practică dar și matematică, atunci când vorbim despre  regulile de compoziție din fotografie. Printre acestea regăsim conceptul de șir a lui Fibonacci din matematică sub denumirea de număr aur sau secțiunea de aur dar și elemente mai puțin complexe cum ar fi regula treimilor sau liniile directoare. Din perspectiva mea, fotografia ca și programarea necesită foarte multă pasiune, creativitate, determinare și atenție la detalii.

Recent am fost întrebată cum pot fotografia același apus și răsărit zilnic fără să mă plictisesc? Ei bine, e fix ca în programare, unde fac aceleași lucruri zilnic și nu mă plictisesc. Caut noi forme, noi puncte de stație și noi soluții pentru a oferi o imagine care sa transmita o emoție nouă sau un site care sa ofere o experienta unica.

Cum mă susține pasiunea pentru fotografie din punct de vedere profesional?

În primul rand lucrez foarte ușor cu fotografii din orice nișă pentru ca ne leagă aceeași pasiune: fotografia.

Evident, în portofoliul meu de clienți se află un număr semnificativ de fotografi și proiecte pentru aceștia de la site-uri de prezentare și SEO până la strategii de social media, grafică pentru materiale printate și discursuri pentru conferințe

Dacă ești fotograf, pot să-ți fiu un real suport în alegerea celor mai potrivite cadre pentru site-ul tau dar și pentru social media. Știu că o fotografie face cat 1000 de cuvinte și cele care o descriu au nevoie sa fie alese cu sufletul pentru a completa momentul surprins de tine, care deja vorbește de la sine. Un text bun poate completa cadrul tău. Un text neinspirat poate distrage ochiul de la imagine sau poate crea o senzație într-o totala antiteza cu fotografia ta, lucru deloc dorit.

Pe de alta parte, dacă ești fotograf și îți dorești să colaborăm, poți avea convingerea că în online o sa ajunga doar cadrele tale cele mai bune, conturate într-o poveste, și doar cadrele care respectă regulile din fotografie. Dacă într-un moment de oboseala sau neatenție, îmi vei trimite o imagine care nu respectă regulile, cum ar fi una cu un orizont care curge sau cu un focus oriunde numai nu pe subiect, fii sigur ca te voi trage de mână și nu voi permite sa ajungă în online ceva ce îți poate afecta imaginea ca profesionist și brandul personal. Așadar, dacă alegi sa colaborezi cu mine, ai un clar un as în mânecă. 🙂

Fotografia și grafica web&print

În al doilea rand pasiunea pentru fotografie îmi e un real suport cand vine vorba de elementele grafice. Foarte multi prieteni fotografi s-au apucat de graphic design în 2020, ca o forma de adaptare la contextul pandemic, lucru ce mi-a confirmat ca între cele două domenii exista un punct de legatura.

Indiferent dacă vorbim de o fotografie sau de o grafica web ochiul omului este atras în aceleași puncte de forță, motiv pentru care tot ce învăț pe partea de compoziție în fotografie sau cromatică le transpun când vine vorba de realizarea unui logo, a unor bannere, template-uri pentru social media sau materiale printate.

Concluzii despre pasiunea mea fotografia și activitatea ca profesionist IT

În încheiere vreau să-ți spun ca sunt studii care demonstrează ca prin practicarea fotografiei de peisaj iti poți reduce stresul și anxietatea, fotografia de portret te ajuta sa devii mai sociabil și orice tip de fotografie te face sa vezi extraordinarul în lucruri aparent banale. În ceea ce mă privește, simt ca fotografia îmi provoacă în permanență creativitatea, perspectiva asupra oricărui context, mă relaxează și mă ancorează în prezent. Toate acestea îmi oferă vitalitate și îmi susțin activitatea zilnică de programator.

Așadar, fotografia pentru mine nu este doar un hobby întâmplător, ci o pasiune care mă face un profesionist mai bun în tot ce înseamnă programare web și digital marketing. Dacă ești fotograf și vrei să colaborăm, te invit să-mi scrii.

Articole tehnice pentru fotografi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.