Web Analytics Made Easy - StatCounter
Interviu cu un paramedic fotograf, Paul Budușan - din pasiune pentru viață
Interviu cu un paramedic fotograf, Paul Budușan - din pasiune pentru viață

Interviu cu un paramedic fotograf, Paul Budușan – din pasiune pentru viață

Din 2010, de când a ales să devină fotograf, pentru Paul Budușan a face fotografii înseamnă a spune o poveste prin surprinderea momentelor unice. Îi place să spună că merge la fiecare nuntă că un povestitor, povestind în imagini una dintre cele mai importante zile din viața unor oameni și îl credem când spune asta, dat fiind faptul că el nu doar surprinde viața ci o și salvează, în calitate de paramedic pe ambulanța Smurd

Te invit să descoperi mai multe despre Paul Budușan și pasiunea sa de a captura personalitatea și emoțiile celor ce îl aleg. 

Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf?

Am trăit cu fotografia și cu filmarile de nunta de mic, datorită tatălui meu care mi-a transmis pasiunea aceasta. Chiar dacă nu eram interesat la început, la varsta de 13 ani am luat parte la prima nuntă, în calitate de „dj”. Am pus ghilimele, pentru ca nu mă puteam numi așa, eram defapt un punator de muzica, la început de drum. Am făcut asta cativa ani si oarecum oferim serviciile importante, necesare unui cuplu pentru nuntă lor. Bineînțeles că am și evoluat, iar în 2010 mi-am dat seama ca îmi place mai mult fotografia și am început sa fac asta, în primii ani fiind autodidact, iar apoi participant la workshop-uri, conferințe etc.

Așadar, din 2010 sunt fotograf axat în principal pe evenimente și consider ca stilul meu este unul documentar, pentru ca incerc sa nu intervin prea mult în desfășurarea evenimentului.

Ce înseamna fotografia pentru tine?

Pentru mine fotografia nu mai este doar un hobby, ci un mod de viata. Îmi doresc sa fac fotografie mereu și muncesc sa mă dezvolt continuu.

Fotografie alb-negru sau color? Care exprima mai mult din perspectiva ta?

Pentru mine fotografia alb-negru exprima cel mai bine emotiile si trairile unor personaje și îmi place sa fotografiez alb-negru și chiar și la nuntă, livrez o parte din fotografii, care consider eu și în varianta alb-negru.

Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Îmi place sa imi fotografiez familia și sa pastrez cat mai bine amintirile cu ei. Și îmi place sa fotografiez oameni, în general, momente și trăiri ale lor.

Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

În fotografiile mele, în proportie de 90% veți vedea lumina naturala pentru ca asta îmi place cel mai mult, iar odată ce înveți sa o vezi si sa o folosești cu adevărat în favoarea ta, poți spune ca ti-ai gasit stilul in fotografie.

Dar bineînțeles, în unele situații, folosesc și lumina artificială.

La partea de post procesare, ne poți spune ce software folosești?

Partea de post procesare o realizez în Adobe Photoshop și Lightroom și editez într-un mod curat, natural.

Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Consider că mă ajuta extrem de mult modul meu de a fi, în relația cu clienții mei. Chiar nu sunt genul de om care își dorește sa iasa în evidență și să fie în centrul atenției și sunt foarte fericit ca oamenii mă aleg pentru felul meu de-a fi și pentru rezultatul muncii mele.

Dacă te-ai întâlni cu Paul, fotograful aflat la început de drum, ce sfaturi i-ai da?

Sa ai incredere-n tine, sa nu-ți fie frica și să experimentezi cat mai mult.

Ești în top 100 fotografi Fearless și de asemenea ai premii naționale și internaționale. Cum stăpânești „ego-ul”?

Îmi place sa particip la concursuri naționale și internaționale și am primit diferite distincții dar nu am făcut asta pentru a deveni cunoscut prin asta, ci pentru că prin acest fel mi se confirma ca fac bine ceea ce fac și trebuie sa merg mai departe pe drumul meu.

Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună și care sunt elementele ce o definesc?

Pentru mine, într-o fotografie buna trebuie sa fie emotile si moment. Aceste doua elemente sunt foarte importante. Mai sunt importante și lumina și compoziția fotografiei.

Ai un proiect de suflet? Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

Un proiect de suflet poate fi și fotografia de nunta pentru ca sunt îndrăgostit de aceasta ramura a fotografiei, tocmai de aceea nu fac fotografie de produs, corporate, etc.

Dar un alt proiect este fotografia de strada, care îmi place extrem de mult și este locul din care mă inspir. Am început sa ies si sa fotografiez pe străzi, sau sa fiu atent în fiecare moment, orice fac iar dacă simt, sa imortalizez asta, cu orice camera am la mine, sau cu telefonul. Acest proiect îl am pe Instagram și se găsește pe pagina @romanianstreetphotographer

Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Cred ca este foarte important sa ai incredere-n tine și sa gandesti pozitiv, este important sa fi susținut de oamenii de langa tine si este importantă aprecierea oamenilor pe care i-am fotografiat.

Câte ore investești săptămânal în a învăța lucruri noi pe domeniul tău?

În fiecare zi învăț lucruri noi și încerc sa raman conectat mereu cu ceea ce fac pentru că educația este cea mai importantă pentru dezvoltarea mea ca fotograf.

Ce provocări ai pe partea de digital marketing (site, conținut, promovare social media)?

În acest domeniu fără marketing și prezenta in online, este greu sa ajungi la clienți pe care îi dorești, mai ales dacă activezi în orașele mari. Am invatat cele mai multe lucruri singur și activând într-un oraș nu foarte mare, este mai simplu sa ajungi la clienți, fără a investi sume mari în promovare. Dacă o sa am nevoie, atunci cand nu o sa mai fac fata, sau nu vor mai fi rezultate, voi apela cu siguranta la un specialist în acest domeniu.

Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

Cum spuneam, mă inspir foarte mult din fotografia de strada și fotografia de război și fotografii preferați sunt din zona aceea, dar fotografi din tara noastra care îi pot considera mentori sunt Marian Sterea, Marius Tudor, Daniel Chindea, Vlad Lodoaba, etc.

Care este cea mai mare provocare în a fi propriul tău șef?

Lipsa timpului, cu siguranță este provocarea cea mai mare atunci cand ai un business. Pentru a avea succes trebuie sa fi implicat mereu, dar de la un anumit nivel, recomand și externalizarea unor servicii către alți oameni.

Trei lucruri interesante despre OMUL Paul Budușan?
  1. Sunt paramedic pe ambulanță Smurd și ma mandresc cu asta.
  2. Sunt o persoana care își iubește familia și prietenii, foarte mult.
  3. Sunt o persoana pozitiva si mereu cu zambetul pe buze.
Care este cartea ta favorită?

Nu pot sa spun care este cartea mea favorita. Am citit mai multe cărți, publicații, articole. Dar pot sa spun ca cele mai interesante pentru mine sunt cele despre fotografie și istorie.

Se spune că orice criză are și partea sa bună. Ce beneficii ți-a adus Covid atât din perspectivă personală dar și profesională?

Din perspectiva personală aceasta criza mi-a adus timp alături de familie, mai mult timp pentru hobby-urile mele si o reîncărcare a bateriilor, pentru ca în 10 ani de fotografie am avut foarte foarte multe evenimente. Din perspectiva profesională, mai multă maturitate în gestionarea anumitor situații.

Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

Sunt de găsit peste tot în social media, dar cum spunem noi fotografii, va invit acasă la mine, pe site (www.paul-budusan.ro)

Hai să încheiem acest interviu cu un sfat pentru pasionații de fotografie.

Dacă va place fotografia, sa stiti ca nu exista nici o limita de imaginatie în fotografie. Experimentați.

În încheiere, vreau să mulțumesc și revistei MoodMag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată, în numărul din mai 2021.

Te invit să citești și alte interviuri cu fotografi ce te vor inspira:

  • Posts not found

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.