Web Analytics
Penalizări manuale Google - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Penalizări manuale Google

Cea mai mare frică a oricărui deținător de site este legată de penalizările din partea Google, motiv pentru care astăzi am decis să scriu despre penalizări manuale Google și despre cum putem să le evităm.

Penalizările manuale le puteți vedea în Google Search Console, în secțiunea Trafic de căutare->Acțiuni Manuale.

Acțiuni manuale - penalizări Google
Acțiuni manuale – penalizări Google

Dacă în această secțiune aveți un mesaj, ca cel din imaginea de mai sus, puteți sta liniștiți. Site-ul vostru nu a fost penalizat manual. În schimb, dacă aveți un mesaj, în care sunteți avertizați că site-ul vostru a fost penalizat în întregime, sau doar anumite pagini, trebuie să faceți ceva în acest sens.

Pentru cei care au impresia că penalizatul manual e un mit, am să vă spun că nu este așa.

4 site-uri penalizate manual de Google

 1. WordPress în 2015 a fost penalizat pentru spam în căutări. Prin scrierea a 168 000 de articole și promovarea acestora pe cuvinte cheie importante și costisitoare, toate cu link către aceeași sursă. Google a penalizat timp de 2 zile WordPress. În acea perioadă PageRank-ul pentru WordPress a fost zero.
 2. Ebay în 2014 a fost penalizat pentru o perioadă nedeterminată de timp, de către Google. Motivul încă nu este cunoscut, dar a fost sesizată o scădere foarte mare la nivel de rank. Cei de la Ebay au confirmat o pierdere a traficului estimată la 6.11 milioane de vizitatori/zi.
 3. Google Chrome a fost penalizat pentru cumpărarea de link-uri pentru promovarea browser-ului, în ianuarie 2012, pentru o perioadă de 2 luni.
 4. Google Adwords a fost penalizat în 2010 pentru afișarea de conținut diferit pentru roboți, față de conținutul oferit utilizatorilor, pentru o perioadă nedetermiantă de timp.

După cum puteți observa Google nu iartă pe nimeni și a acordat penalizări chiar și în propria casă, motiv pentru care este important să știți cum le puteți evita.

Când te penalizează Google?

1. Site hack-uit

În momentul în care site-ul îți este hack-uit Google detectează acest lucru și îți va trimite o atenționare manuală în Google Search Console. Acest motiv îl consider unul mai mult decât rezonabil.

2. Spam generat de utilizatori

Acest spam este regăsit cel mai des pe blog-uri sau forum-uri în comentariile utilizatorilor. Cel mai ușor mod de a evita un astfel de spam este prin aprobarea manuală a tuturor comentariilor. Util va fi și un plugin care să filtreze mesajele de tip spam.

Link-uri cumpărate pentru a crește ca și rank

Link-uri care nu sunt naturale și care nu au nici o legătură cu site-ul și conținutul acestuia. Link-uri venite de pe alte site-uri cu un rank mare către site-ul tău. Link-uri de pe site-ul tău către alte site-uri.

3. Conținut ascuns pentru utilizatori, dar citit de către roboți în care se inserează link-uri, cuvinte cheie sau fraze ce pot influența căutările.

Este o practică folosită de cei cu site-uri de e-commerce, care aleg să promoveze o serie de cuvinte cheie pe prima pagină, în general ascunse, doar pentru a crește traficul.

4. Spam creat cu scopul de a promova site-ul

La nivel de spam pot fi luate în considerare comentariile cu link-uri către site, comentariile pe site-uri ce nu au legătură cu profilul site-ului, dar au un trafic ridicat, plasarea de link-uri pe diferite site-uri și forum-uri și chiar pe rețelele de socializare. Facebook deja a început să blocheze utilizatorii care fac spam, deci aveți grijă și pe partea de Social Media;

5. Conținut slab calitativ, generat automat, luat din feed-uri, cu scopul de crește cât mai repede un site.

Chiar dacă la început site-ul se va bucura de o creștere extraordinară, în momentul în care Google va detecta acest lucru, îl va penaliza. Din ce am observat, pe România și textele scrise în română, partea de conținut slab calitativ este destul de greu depistată de către Google. Cred că se lucrează la un algoritm dedicat pentru fiecare limbă și acest lucru va fi îndreptat cât mai curând posibil.

Alte motive pentru care putem lua penalizări de la Google?

Pentru cei care vor să afle mai multe despre motivele pentru care Google penalizează, aveți un link-ul la finalul articolului.

Din punctul meu de vedere, orice site crescut peste noapte este supus penalizărilor Google. Cel mai sigur și frumos mod de a crește, fie un blog, fie un site al unei afaceri este prin timp investit și conținut de calitate. Poate în 2016 acest lucru nu s-a văzut. Poate în 2017 se va lucra și mai intens la un algoritm pentru a aduce în față site-urile care merită. Am convingerea că în cel puțin 2 ani se va vedea o diferență în mediul online.

Tu ai fost penalizat manual de către Google? Dacă da, ce ai făcut pentru a scăpa de penalizare?


Surse:

 1. https://support.google.com/webmasters/answer/2604824?hl=ro

19 thoughts on “Penalizări manuale Google”

 1. Sunt de acord cu penalizarea site-urilor cărora le creste rating-ul peste noapte. Ceva este suspect. Pana acum nu am fost penalizata si sper sa nici nu fiu.

 2. suna destul de restrictiv, eu zic ca o sa descurajeze creatorii de content cu buget mic, mi se pare mai mult o strategie de monetizare a orice de catre google, pariez ca o sa introduca un serviciu premium prin care o sa poti scapa pt 10 dolari de orice penalizare.

 3. Articolul asta chiar imi e de folos! Am realizat ca trebuie sa incep sa invat si eu cat mai multe despre Google si cum sa il folosesc optim pentru blogul meu. Recunosc, ma ocup foarte putin de partea de SEO pe blog.

 4. pana acum am scapat de penalizari! imi era teama de continut duplicat la comunicatele de presa sau de penalizari la schimbul de linkuri, dar inca ma tin bine pe pozitii!

  1. Mă bucur să aud asta 🙂 Nu e chiar ca la școală pentru că nu dau teste și nici nu pun note, dar mă bucur că îți sunt de folos articolele.

 5. Adevarul este ca de ceva timp nu am mai verificat informatiile din Google Search Console, asa ca ma bucur ca mi-ai reamintit. Momentan nu am fost penalizata de Google si sper sa nu fiu nici pe viitor. Un articol foarte util.

 6. Stiu toate lucrurile astea, dar e bine sa le mai citesc din cand in cand, ca repetitie 🙂 Nu am avut probleme pana acum si nici nu cred ca o sa am.

 7. Penalizarile Goole sunt facute automat si inca se lucreaza la crearea unui algoritm mai eficient. Exemplu: este total gresit sa penalizezi un site aparut peste noapte cu 1000 de articole. Google incearca sa aiba o gandire cat mai naturala si asociez acest lucru unui magazin cu 1000 de produse deschis peste noapte ceea ce este si normal. Daca totul este facut curat, o penalizare este o eroare Google!

 8. Util articol! Părerea mea e că dacă urmezi câteva reguli de bun simț (fără spam, bannere/pop ups dubioase etc) nu prea ai cum să-ți iei penalizare.

 9. Da, sunt penalizata din noiembrie anul trecut. Din pacate, ceea ce am facut nu a fost de ajuns, cerea de reexaminare mi-a fost respinsa. Incerc sa inteleg ce vor de la mine, dar pot spune, pana acum, ca o penalizare manuala vine in imensa majoritate a cazurilor (daca nu in toate), ca urmare a unui raport al cuiva. Iar multa lume nu cred ca stie ce se intampla de fapt. Spune cineva mai sus ca daca nu ai nu stiu ce reclame, chestii-trestii, e in regula. Ei, bine, nu e. Vestea proasta e ca pe google nu-l intereseaza sa se uite pe site-ul tau, el penalizeaza totul, in intregime. Eu asa am patit si nu cred ca imi vor ridica vreodata penalizarea. In opinia lor tot blogul meu este spam…..

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: