peplum amelie nothomb bianca ionel review

Peplum de Amélie Nothomb | recenzie carte

Peplum de Amélie Nothomb este al patrulea roman publicat de către Amélie Nothomb, o carte ușoară scrisă sub forma unui dialog, în stilul caracteristic autoarei, cu o ironie fină, cu replici amuzante, toate plasate undeva în anul 2580.

Titlul cărţii: Peplum
Autor: Amélie Nothomb
Traducere din limba franceză: Mihai Elin
Locul publicării/ data publicării: Paris 1996 / Polirom 2007
Numărul de pagini: 228
Preț: 9.07 RON – 22.11 RON
ISBN: 978-973-46-0608-5

Încă din prima pagină se prezintă un dialog contradictoriu asupra idei de crimă și a dorințelor arhologilor actuali și viitori. Încep să cred că autoarea are o plăcere să aducă în discuție bibliotecile în flăcări. Am zâmbit, m-am uitat pe copertă să mă asigur că nu am greșit cartea, pentru că puteam jura că citesc o continuarea a cărții Combustibilii, am văzut din nou titlul Peplum și am continuat curioasă lectura. Personajul principal al romanului pare să fie autoarea, care se află într-un spital și se pregătește de o oprerație, „o cufundare în neant” fiind numită ideea de anestezie generală și întreaga ei stare fiind asemănată cu distrugerea Pompeiului.

După introducerea destul de scurtă, acțiunea începe în momentul în care autoarea se trezește din anestezie, suspendată la doi metri într-un pat legat de tavan, într-un spital de nerecunoscut și cu o dorință de a se descurca singură în acest mediu aparent nou și deloc primitor. În momentul în care iese pe ușă aceasta cade în gol și ajunge într-o bazilică, în anul 2580, în compania colegului ei de cameră, din spital pe nume Celsius. Cei doi continuă discuția de la început despre Pompei, dar se dezbat și aspectele erei moderne.

Noutățile lumii actuale ar fi dispariția țărilor,a păturilor, a presei, a hainelor. Toată lumea poartă holograme și există doar două orientări: Răsăritul și Apusul. Autoarei îi este destul de greu să se obișnuiească cu toate ideile din secolul XXVI și i se pare o ușurare faptul că reușește să își astupe urechile pentru a nu-l mai auzi pe Celsius pentru câteva minute.

peplum amelie nothomb bianca ionel reviewCartea prezintă prin intermediul dialogului dintre cei doi o imagine a viitorului condus de energie, o imagine a oamenilor din viitor aleși în funcție de inteligență, caracter și frumusețe, dar și diferite descoperiri bizare care tratează boli. Autoroarea nu vrea să accepte această nouă eră și dincolo de conversațiile fasciante ea își dorește să se reîntoarcă în anul 1995, lucru care se întâmplă la finalul cărții.

Nu am să vă dezvălui mai multe din această carte, am să vă invit să o citiți și să vă lăsați imaginația liberă în timpul acestei lecturi. Se simte faptul că autoarea a avut o curiozitate asupra istoriei Pompeiului și a vrut să o rescrie în stilul ei caracteristic. Este un roman documentant din punct de vedere istoric, îndrăzneț și aș putea spune că are o tentă de ficțiune.

Dialogul permanent presărat cu ironii și contraziceri te ține captiv până la finalul cărții. O recomand cu drag tuturor celor care vor să citească și altceva, tuturor celor care cred că vom ajunge sclavii energiei și tuturor celor care vor să vadă cum era gândit viitorul în anul 1996.

Dacă ai citit Peplum de Amélie Nothomb, te invit să îmi spui părerea ta despre această carte și dacă ți-a plăcut această recenzie nu uita să îi dai un share. Keep in touch!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns