Elastimpex

Povestea cauciucului

Într-o sală de fitness printre gantere, biciclete și steppere câteva benzi de alergat au început să depene amintiri. Curioase, ganterele au intrat și ele în conversație și treptat toate aparatele din sală erau numai ochi și urechi.

Ganterele: Vă rog reluați povestea, vrem și noi să știm cum a apărut cauciucul!

Banda de alergat 1: Dacă ne promiteți că nu adormiți, nu sforăiți și nu faceți comentarii răutăcioase!

Ganterele: Noi? Niciodată, când am mai făcut noi de astea?

Banda de alergat 2: De fiecare dată când se spune o poveste pe aici.

Stepperul 1: La povestea mea ați adormit 🙁

Ganterele: Ne pare rău, promitem să nu mai facem! Vrem poveste, vrem poveste!!

Banda de alergat 1: Bine, toată lumea e pregătită? Începem?

Bicicleta 1: Popcorn, trebuie să vină popcornul, încă 2-3 minute, vă rog….

Stepperul: Off, iar carbohidrați, eu nu vreau popcorn, eu vreau poveste!

Banda de alergat 2: Ok, mai așteptăm câteva minute. Să vedem cum împărțim povestea, nu?

Banda de alergat 1: Eu fac introducerea, de la 1525 până la anvelope și de acolo te las pe tine, e bine așa?

Banda de alergat 2: 1525, eu știam de 1735, nu cred că știi bine istoria!

Banda de alergat 1: Am fost olimpică la istorie, mai bine ca mine nu știe nimeni, așa că, hai să nu ne contrazicem și să facem o poveste frumoasă.

Banda de alergat 2: Dacă spui tu, atunci așa este…ok.

Bicicleta 2: A venit popcornul, cine vrea popcorn?

Ganterele (rostogolindu-se pe podea): Noi vrem, noi, noi!

Banda de alergat 1: Ok, începem?

Stepperele: Da, da!

Ganterele (molfăind gălăgios): Da, suntem pregătite de o noapte lungăăă!

Banda de alergat 2: Ok, să începem!

Banda de alergat 1: A fost o dată, ca niciodată, că dacă n-ar fi nu s-ar mai povesti

Gantera 1: O fată frumoasă de împărat 🙂

Banda de alergat 2: Hei, ce faci? Asculți sau povestești tu?

Gantera 1: M-a luat valul, nu e cu fată de împărat povestea?

Banda de alergat 1: Nu, nu e! Și dacă ne mai întrerupi, te trimitem în sala de alături!

Gantera 1: Gata, tac, tac pe vecieee!

Banda de alergat 1: Bun, revenim, în anul 1525 preotul d’Anghieria a lăsat notat în intoria lumii, că un trib din Mexic se juca cu mingi de cauciuc, dar prima prezentare oficială a cauciucului a fost făcută de Charles de la Condamine, un francez care a fost în vizită în Peru, undeva în anul 1735. Acesta era în Peru pentru a măsura meridianul terestru, dar studiul său și-a schimbat scopul în momentul în care l-a întâlnit pe inginerul francez, Fresnau.

Gantera 1: S-au luptat pentru fata de împărat?

Banda de alergat 2: Te scoatem afară, nu se poate așa ceva? Ce fată de împărat?

Gantera 1: Din poveste…

Banda de alergat 1: Mda, ai adormit, nimic nou…

Stepperele: Lasă, nu o mai băga în seamnă, continuă povestea, te rugăm!

Banda de alergat 1: Off, unde eram?

Banda de alergat 2: La inginerul francez Fresnau.

Banda de alergat 1: Charles de la Condamine și Fresnau nu s-au luptat pentru nici o fată de împărat, ei s-au cunoscut, iar Charles de la Condamine a fost fascinat de copacul pe care Fresnau îl studia în propria lui grădină. Acesta avea un arbore de cauciuc și credea că seva sa este produsul condensării unor uleiuri.

Bicicleta 1: Arborele de cauciuc făcea fructe de cauciuc? Câte calorii au?

Banda de alergat 1(râzând): Nu, arborele de cauciuc produce latex și rezultă din seva sa, nu are fructe, iar de calorii nici nu se pune problema.

Bicicleta 1: Și cum se culege cauciucul?

Banda de alergat 1: Din ce știu eu, după ce ating vârsta de 5-6 ani în scoarța arborelui de cauciuc se face o încrestare în formă de spirală până în centrul acestuia, apoi se realizează un fel de brâu de care se prind vasele de recoltare.

povestea cauciucului bianca ionelTreptat tot mai mulți cercetărori sunt atrași în a descoperi tainele naturii sau invenții neobișnuite și așa în anul 1770 Edward Naime descoperă o primă utilizare a cauciucului pe post de radieră. El a luat neintenționat o bucată de cauciuc în locul unui miez de pâine și a observat că acesta poate lua ușor rolul miezului de pâine. Așadar prima întrebuințare a caciucului în Europa a fost pe post de radieră.

Stepperul 1: Tu îți dai seama că această descoperire a salvat sute și mii și milioane de miezuri de pâine?

Bicicleta 1: Mai bine foloseau miezul de pâine ca să nu mai fiu atât de solicitată în fiecare zi!

Banda de alergat 1: Eu cred că oamenii ar fi renunțat să folosească miezul de pâine la un moment dat și ar fi căutat un înlocuitor, dar după mine și cred că după toți școlarii din această lume, radiera este cea mai tare invenție.

Banda de alergat 2: Dacă s-ar putea folosi și la șters momentele triste din viața noastra, tare frumos ar mai fi…

Banda de alergat 1:Și tu acum, vrei prea multe. Pentru momentele triste te ajută tot cauciucul, dar sub formă de anvelope. Fără ele nu erai tu aici, acum și nici unul dintre noi, dar asta e alta poveste.

Banda de alergat 2: Așa este, hai, tu mai ai de povestit? Partea cu anvelopele eu trebuie să o spun.

Banda de alergat 1: Mai am puțin, nu pot să alerg așa prin istorie, dar am să sar peste aproape 100 de ani și am să ajung în anul 1820 când un industriaș britanic alege să folosească pentru fabricarea accesoriilor pentru îmbrăcăminte cauciucul. Mai exact acesta are un mare succes în rândul indigenilor fiind folosit pentru a realiza încălțăminte impermeabilă. Ca să fac o paranteză, cizmele de cauciuc sunt din nou o super invenție și cred că pescarii ar trebui să fie cei mai recunoscători pentru ele.

Stepperul 2: Doar pescarii? Toată lumea! Am văzut eu în toamnă niște domnițe cu cizme de cauciuc foarte în trend.

Banda de alergat 1: Vedeți și voi, cauciucul e cam peste tot în viața noastră! Până acum îl avem la articole școlare, la articole pentru pescari și după cum zice și Stepperul la articole de încălțăminte la modă, pentru domnișoare și istoria nu se oprește aici. Papucii fabricați în 1820 deveneau fragili la temperaturi scăzute și lipicioși la temperaturi ridicate, drept urmare s-a căutat o soluție și s-a descoperit în anul 1832 vulcanizarea cu sulf și de aici o las pe sora mea să vă povestească.

Banda de alergat 2: Bun, deci a venit și rândul meu. Datorită  proprietăților sale: deformabil, elastic, rezistenţă fizică substanţială, aderenţă bună la toate suprafeţele, cauciucul devine tot mai folosit și în anul 1835, Charles Dietz și îmbrăcat roțile tractorului său…

Gantera 1: Tractor? Cenușăreasa nu avea trăsură?

Banda de alergat 1: Te-ai trezit și tu iar? Ți-am mai zis că nu e cu prințese, Cenușărese și alte zâne această poveste, dar noi vorbim, noi auzim. Eu propun să te scoatem afară!

Gantera 1: Nu, nu, vă rog, e frig afară, sunt singur.

Bicicleta 2: Îl alerg eu să o obosesc, măcar să doarmă până mâine dimineață!

Ganerele: Ne ocupăm noi de ea, vă rugăm continuați povestea.

Banda de alergat 2: Bun, deci, Charles Dietz și îmbrăcat roțile tractorului său cu aburi, pentru prima oară cu plută și apoi cauciuc, dând naștere la primele anvelope. Văd că nu prea aveți răbdare și am să las istoria pe altă dată și am să vă spun lucruri mai concrete. Noi, benzile de alergat nu am fi existat dacă nu era descoperit cauciucul, trecut prin mai multe prelucrări și transformat în covor din cauciuc. Apoi, să ne gândim că fiecare dintre noi a fost creat într-o fabrică și pentru a ajunge la varianta noastră finită am trecut prin mai mulți pași. Nu vă gândiți că am fost luați și purtați în brațe, acest lucru e prea obositor pentru era în care trăim. Toți am fost puși, cel puțin o dată pe benzi transportatoare și acelea tot din cauciuc.

banda alergareBanda de alergat 1:Și aici nu vorbim doar de noi, cei din această sală ci cam de de tot ce ne înconjoară.

Bicicleta 1: Și pedalele mele sunt îmbrăcate în cauciuc.

Stepperele: Și mânerele noastre.

Banda de alergat 2: Chiar și pardoseala acestei încăperi e acoperită cu placi din cauciuc.

Gantera 2: Și noi ganterele suntem cauciucate și dacă ne scapă cineva jos nu facem așa mare gălăgie. Dar eu am o curiozitate, unde se fabrică acum cauciucul?

Banda de alergat 1: Eu știu de Elastimpex Romania, cel puțin banda mea cauciucată de acolo a venit.

Gantera 3: Și ei se duc și culeg seva de la arborii de cauciuc?

Banda de alergat 2 (râzând): Suntem în secolul XXI, chiar dacă sunt un simplu aparat de fitness știu sigur că există fabrici și tehnologii avansate care fac asta, iar cei de la Elastimpex România au la dispoziție mașinării de ultimă generație care fac toată treaba automat.

Gantera 3: Cultivă arbori la eprubetă?

Banda de alergat 1: Poți spune și așa, dar noi suntem făcute din cauciuc natural, cauciucul sintetic se face în laboratoare și a fost descoperit prin anul 1860 de Greville Williams. El a găsit formula chimică a izoprenului (C5H8) prin distilarea cauciucului natural, dar iar ne adâncim în istorie și formule chimice și e cam târziu.

Banda de alergat 2: Ca o concluzie, fără descoperirea cauciucului natural nu s-ar fi descoperit nici cel sintetic, și fără cauciuc multe din activitățile din ziua de azi nu ar fi existat, așa că, suntem norocoși că au existat oameni curioși și dorinci de inventa lucruri noi.

Gantera 1: A găsit prințul formula magica să o trezească pe Alba-ca-Zăpada?

Banda de alergat 1 (râzând): Off, da, a găsit cauciucul!

Gantera 1: Cauciucul? Vai, iar am adormit, cum s-a terminat povestea cauciucului?

Banda de alergat 2: Nu s-a terminat, se scrie în fiecare zi și într-o zi ai să o știi și tu toată.

Gantera 1:Când azi?

Banda de alergat 1: Într-o zi în care n-ai să mai adormi.

Gantera 1: Dar sunt așa obosită…

Gantelere: Știm, știm, dormi, gata pe azi.

Povestea cauciucului a fost scrisă pentru proba 9 din cadrul SuperBlog 2015, pentru moment ea se închiei aici, dar fiecare dintre noi știe că un arbore de cauciuc ne-a schimbat viața, spun eu în bine. Fără cauciuc viața noastră ar fi fost destul de obositoare și plină de tăieturi, mai ales când eram la școală în clasele primare. Cred totuși că descoperirea lui nu a fost întâmplătoare, cum nici o descoperire nu este întâmplătoare și mai cred că acest cauciuc, aparent neimportant a adus un mare plus în viețile noastre.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

4 thoughts on “Povestea cauciucului”

  1. Pingback: 25 de lucruri ce mi-au schimbat luna octombrie

  2. Pingback: SuperBlog | Proba 9. Cum ar fi lumea dacă n-ar exista cauciucul?

  3. Pingback: Bilanț SuperBlog 2015 | Blogger Iasi | Acorduri din suflet | Bianca Ionel

  4. Pingback: Bilanț SuperBlog 2015 (partea a II-a) | Blogger Iasi | Acorduri din suflet | Bianca Ionel

Lasă un răspuns