Web Analytics

Prestashop 1.7

Astăzi am decis să scriu câteva gânduri despre Prestashop 1.7. Pe 3 martie 2016 am fost la Informatică Economică, la anul 3 și le-am prezentat o comparație între Prestashop și Magento, la invitația doamnei profesor Patricia Bertea. De mai bine de un an, cei de la Prestashop promit lansarea versiunii 1.7 la care se lucrează din greu, cu drag și spor spun ei. Din punctul meu de vedere și după update-urile pe care le văd pe GIT sporul cam lipsește.

Ce promite această nouă versiune de Prestashop 1.7?
  • O arhitectură bazată pe Symfony2 framework. Au găsit ei ceva mai greu decât Zend-ul în speranța că vor reuși să îi depășească pe iubitorii de Magento. Personal, nu le dau șanse;
  • O temă default foarte drăguță și eficientă. Aici e relativă treaba. S-au gândit și ei după n+1 versiuni lansate să multe toate js-urile și css-urile în cate un fișier global. Era și timpul să facă asta. Mă întreb de ce nu au făcut-o de la început!?
  • o simplificare a interfeței – se poate și mai simplificat de atât?!

Pe mine mă strânge în spate ideea de update de la versiunea 1.6.X la 1.7. Cei de la Prestashop recunosc că nu va fi o trecere ușoară și clar vor exista 1000 și 100 de probleme. E un risc să schimbi arhitectura unei platforme în condițiile în care nimic din ce a funcționat până în acel moment nu va mai funcționa la fel. Nici măcar modulele cumpărate. Mă aștept să fie o mare nebunie în momentul update-ului. Mă aștept să văd foarte multe site-uri crăpate, foarte mulți oameni nervoși pentru că pierd vânzări.

Din punctul meu de vedere, decât să se apuce ei să transforme totul, mai bine ar repara probleme actuale, care există de la primele versiuni.

Problemele actuale în Prestashop 1.X
  1. Url-urile cu id-uri, tag-uri, semne de punctuație și alte steluțe. Nu mi se pare ok să plătești un modul care să-ți facă asta în condițiile în care Google îți cere url-urile fără aceste detalii de foarte mult timp. Dacă tot vor să fie mai buni decât Magento, ar trebui să se gândească să ofere această opțiune default și să nu pună clientul să cumpere un modul de 100 dolari;
  2. Newsletterul – niciodată nu am înțeles rolul bifei de abonare la newsletter și nici rolul formularului din footer, în versiunea default,  în condițiile în care acea abonare nu este legată de nimic și nu poți trimite emailuri celor abonați din platformă;
  3. Scoaterea din url-ul paginilor prefixul limbii selectate. În cazul în care site-ul este disponibil în mai multe versiuni – altă bubă marca Prestashop, altă durere de cap când vine vorba de principiile default care trebuiesc respectate pentru SEO și evident încă un minus când vin roboțeii de la Google pe site;

Lista ar putea continua, dar am să mă opresc aici. Să nu creadă careva că am ceva cu Prestashop, sau că urăsc această platformă. Nu mă impresionează, Magento clar rămâne marea mea iubire.

Apreciez tentativa celor de la Prestashop de a evolua cumva. Din păcate, nu cred că Prestashop 1.7 le va schimba poziția în clasament. Nu cred că va aduce îmbunătățiri vizibile,. Ei nu au reparat bug-uri de la începutul lansării platformei.

Îi înțeleg că vor să atragă mai mulți programatori și au impresia că dacă au ales Symfony vor culege spuma de pe piață. Nu cred că va avea nimeni răbdarea să updateze un cod început pe ceva custom în Symfony. Cred că ar prefera să facă o trecere din Prestashop în Magento decât un update de la Prestashop 1.6.x la Prestashop 1.7, personal, asta aș alege.

clienti prestashop bianca ionel blog
Sursa: http://trends.builtwith.com/shop/PrestaShop/Market-Share
Cine alege Prestashop 1.x sau 1.7?

Clienții români vor avea de suferit. Și cei francezi, pentru că acolo e marea nebunie cu Prestashop. Toți au impresia că altă platformă nu mai există și că e cea mai ușoară și mai drăguță. Din păcate, lucrurile care se fac ușor nu sunt tocmai bune.

Pentru fanii Prestashop, să știți că echipa care dezvoltă versiunea 1.7 așteaptă cu interes sugestiile voastre. Eu le-am trimis câteva printre care și cele de mai sus 🙂

[su_heading]Citește și alte articole și tutoriale despre Prestashop >>[/su_heading]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.