prima vizita la aeroport

Prima vizită la Aeroportul Iași

„Pentru zbor trebuie să ai aripi; dar şi visător să fii” – George Geafir

Săptămâna aceasta am fost în vizită la Aeroportul Iași, o vizită ce a purtat amprenta Kooperativa 2.0. Deși stau în Iași din 2009 și am devenit chiar anul trecut ieșeancă cu buletin și acte în regulă, nu am reușit niciodată să ajung la aeroport și aveam un oarecare regret, dar în același timp eram conștientă de faptul că lucrurile se întâmplă la momentul potrivit și nu când vreau eu.

Drept urmare, momentul potrivit a fost luni, 4.04.2016, ziua în care Andreea Ignat a reușit să adune o parte din bloggerii ieșeni pentru „a ateriza” la Aeroportul Iași, la Terminalul 1, mai exact. Nu știam ce va urma, dar am aflat foarte multe lucruri despre aeroport, despre istoricul acestuia dar și despre planurile de viitor.

vizita aeroport iasi bianca ionel blog

Aeroportul Iași – trecut

Trecutul de cele mai multe ori este neimportant, dar cred că pentru a înțelege mai bine evoluția e bine să vedem și de unde s-a plecat. Drept urmare, am să vă prezint ce ne-a dezvăluit Marius Bodea despre prima lui zi la aeroport în 2012:

Prima zi a fost o zi de uimire pentru mine. În prima zi de lucru, am constatat că imediat după sosirea unui charter de Italia colegii de prin birouri și inclusiv directorul operațional au început să plece. Mă gândeam că toți au plecat să vadă ceva tehnic, legat de aviație, și am avut curiozitatea să cobor și spre surprinderea mea i-am găsit pe toți cărând bagaje. Era un hei-rup, ieșise toată lumea de la instalatori până la paznici și toți cărau bagaje. Am rămas blocat pentru că nu mai văzusem niciodată așa ceva. A fost un șoc!

De atunci până în prezent lucrurile s-au schimbat și primul pas spre modernizare a fost făcut chiar după prima lună când s-a ales externalizarea serviciului de handling și în felul acesta, nimeni din cadrul aeroportului nu a mai cărat bagaje. Pentru a afla și voi prin ce schimbări a trecut Aeroportul Iași vă invit să urmăriți următorul filmuleț.

Aeroportul Iași – prezent

Personal am rămas impresionată de ceea ce s-a făcut, de modul în care s-a lucrat și de faptul că s-a putut moderniza infrastructura aeroportuară în doi ani. Cu siguranță toți vrem să știm secretul din spate, dar cred că acest secret e mai mult decât evident și l-aș putea dezvălui în două cuvinte: muncă și dedicare!

harta curse aeroportul iasi bianca ionel blog

La finalizarea proiectului început în 2013, Aeroportul Iași avea o pistă nouă cu o structură flexibilă, prima de acest gen din România finalizată și cu un an mai devreme decât era estimat, un terminal nou pentru pasageri, de două ori mai mare decât cel vechi, o cale de rulare nouă, o platformă nouă și o parcare nouă.

prima vizita la aeroportul iasi bianca ionel blog

Evident, după asemenea schimbări au început să apară și rezultatele, și în prezent, de la o cursă externă s-a ajuns la 16, cele mai noi fiind către Barcelona și Bruxelles și urmează să fie inaugurate alte trei Catania, Koln și Larnaca.

aeroport iasi

La noi în țară nu am auzit prea multe laude despre aeroportul din Iași, dar ca de fiecare dată lucrurile bune sunt mai apreciate de cei din afară. În 2015, Aeroportul Iași a primit recunoaștere publică la nivel mondial, la cel mai mare Forum de Aviație organizat de ICAO la Montreal, fiind prezentat ca singurul exemplu pozitiv de dezvoltare într-un timp foarte scurt, din Europa.

Visit Iasi - Montreal

Cred că anul 2015 a fost pentru Aeroportul Iași anul în care a început să zboare, conform cifrelor bucurându-se de 381000 pasageri, cu aproximativ 111000 mai mulți față de 2014, dar și de un plus contabil, în prezent autosusținându-se financiar.

Aeroportul Iași – viitor

Cum cifrele sunt în creștere, se cere și o regândire a capacității de procesare a călătorilor și se vor uni două terminale, realizându-se o nouă infrastructură – mai modernă, mai spațioasă, mai eficientă, cu servicii îmbunătățite pentru clienți dar și cu nevoia unei infrastructuri cargo. Toate acestea vor fi un plus în discuțiile cu noi companii, dar și pentru noi rute, unele chiar exotice (șhh, asta e secret ;)).

Pentru mine, această vizită la Aeroportul Iași m-a motivat să mă implic mai mult în lucrurile pe care le fac zilnic și aș putea spune că a fost o lecție. Rar întâlnești o echipă de oameni atât de bine închegată și motivată să schimbe ceva și să evolueze într-un mediu nu tocmai prietenos. Dincolo de doza de motivație pe care mi-am luat-o, am învățat și câteva lucruri utile pe care am să le aplic în momentul în care voi pleca într-o călătorie cu avionul și am să le împart și cu voi:

  • nu voi purta ceas, broșe, curele sau accesorii metalice, clame de păr,
  • nu voi purta pantaloni cu ținte, capse,
  • nu îmi voi lua sticluțe de parfum,
  • voi evita tocurile,
  • voi alege ținute lejere, cât mai simple și papuci ușor de scos.

Am să închei acest articol cu o serie de poze realizate de Paul Pădurariu fotograf profesionist Iasi și am să vă invit să îmi împărtășiți și din experiențele voastre la aeroport. 🙂

aeroport iasi bianca ionelaeroportul iasi bianca ionel

 vizita aeroportul iasi


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns