Munții Rodnei - Lacul Iezer Romania

Prin Munții Rodnei – Vacanță în România

Cât trebuie să mergi la pas sau mai vioi prin Munții Rodnei pentru a te bucura de frumusețea ascunsă a Lacului Iezer? E mult sau puțin? Nu știu cum ești tu, cel care citești aceste rânduri, dar îți pot povesti cum sunt eu și cum am simțit acest drum prin munți.

Conuri de brad - Munții Rodnei
Conuri de brad – Munții Rodnei

Din experiența unui om ce nu e prieten cu pietrele de pe un traseu montan, vă pot spune că nu a fost ușor, dar nici greu. Dacă ar fi să compar cu traseul spre Vârful Toaca, drumul prin Munții Rodnei a fost mult mai relaxant. Fiind a doua mea experiență pe munte, m-am pregătit un pic mai mult decât prima data. Am lăsat papucii de mers la sală pentru plimbările prin Maramureș și am ales ghetuțele de iarnă.

Spre Lacul Iezer - lângă stația meteo Iezer
Spre Lacul Iezer – lângă stația meteo Iezer

Cu riscul de a fi distrusă de orice fashionistă, că și așa mi le-am pus în cap după o postare ce a ajuns mai virală decât mă așteptam, ghetuțele nu poartă semnături ale unor designeri celebrii. Mulțumirile se vor îndrepta către Decathlon, pentru că nu prezentăm moda pe munte.

Prietena care mi-a fost alături la urcat și la coborât de pe munte, mi-a spus la un moment dat că toată treaba cu urcatul pe munți într-un mod sigur, ține de noi. De cât de responsabili suntem, de cum ne alegem echipamentul și de cum acționăm sau reacționăm în situații mai dificile.

Peisaje din Munții Rodnei
Peisaje din Munții Rodnei

Am avut încălțăminte adecvată, deși aș fi putut alege și ceva fără blăniță. Am avut un hanorac călduros și pufos, pantaloni lungi, tricou și pelerină de ploaie. Norocul nostru a fost să prindem o zi incredibil de senină. Înainte de plecare am folosit și crema de protecție solară, din păcate nu suficient. Faptul că m-am întors bronzată ca o tractoristă și acum încă mi se duce pielea de pe mâini, frunte și nas sunt detalii, nesemnificative, dar utile.

Te poate ajuta antrenamentul la sală în urcatul pe munte?

Nu m-am antrenat pentru traseul prin Munții Rodnei, deși merg la sală și trag de mine până îmi tremură picioarele. Activitatea fizică pe care o faci la sală nu se compară cu cea din timpul urcatului pe munte. Bine, lecțiile de echilibru și respirație te ajută, nu doar pe munte ci și în viață. Recent am avut și o revelație – dacă o pot numi așa – legată de mersul la sală. Am conștientizat că nu e doar mișcare, e coordonare, educare și echilibru.

Dacă m-a ajutat ceva din tot ce fac la sală e partea de Yoga. Nu vă imaginați că am urcat într-un picior pe munte, dar au fost momente când am avut nevoie de toată siguranța din lume în propriile picioare. Efortul, soarele, vântul, hidratarea inadecvată își pot spune ușor cuvântul.

Dedițel Alb - Muntii Rodnei
Dedițel Alb – Muntii Rodnei

Diferența clară o face aerul din spațiul închis și aerul de munte. Traseul pe Munții Rodnei e „în piept”. Ai nevoie de aer, ai nevoie să respiri corect și să expiri. Aerul e tare, e aer de munte și o să te ia cu amețeală dacă nu-l dozezi corespunzător sau dacă inspiri prea mult.

Floarea Paștelui - Munții Rodnei
Floarea Paștelui – Munții Rodnei
Munții Rodnei în luna iunie

În luna iunie 2017 în Munții Rodnei am prins câte puțin din toate: iarnă, primăvară și vară. De jos vedeam zăpada, dar nu-mi imaginam că vor fi porțini unde chiar voi merge prin ea sau pe lângă ea.

Brândușă Munții Rodnei
Brândușă Munții Rodnei

Mi-am lăsat copilul din mine să se bucure de tot ce era în jur. De verdeață, de flori, de panoramă și printre smiorcăieli și mici popasuri am ajuns pe platoul Iezer. La statia meteo Iezer am găsit și o pufoșenie de cățel care abia aștepta să se joace cu turiștii.

Cățel la Stația Meteo Iezer - în Munții Rodnei
Cățel la Stația Meteo Iezer – în Munții Rodnei

Cel mai plăcut cred că e faptul că te poți bucura de natură, așa cum este ea. Unii poate ar considera nedrept drumul până la Iezer, pentru că e lung, durează aproximativ 3 ore. Poate ar fi nevoie de el mai accesibil tuturor, dar cred că asta ar distruge frumusețea locului.

Pe munte oamenii se respectă așa cum nu o fac în rest. Încă de pe Ceahlău am observat bucuria de a te saluta cu cei pe care îi întâlnești, chiar dacă nu te cunoști cu ei. Te ajută, relaționează cu tine și îți dau sfaturi.

Planul inițial era să ajungem pe Vârful Pietrosul. Dar, ni s-a spus că e prea frig și nu avem tocmai echipamentul adecvat. Am fi avut nevoie măcar de o geacă în plus, pentru a rezista frigului din vârf. Nu vă sfiiți să întrebați pe cei din jur și să cereți o părere. Deschiderea pe care o au oamenii pe munte e rar întâlnită, dar extraordinar de frumoasă.

Sfaturi pentru cei care se vor aventura în Munții Rodnei
  • Alegeți un echipament adecvat, comod și care să vă ofere siguranță;
  • Folosiți cremă cu protecție solară, multă cremă 🙂
  • Dacă aveți nevoie de un punct în plus de sprijin, apelați la bețe pentru drumeții. Sunt ușoare și utile. Eu nu le-am folosit, cumva am simțit că mă încurcă, dar mulți din cei întâlniți pe traseu le aveau;
  • Hidratarea este importantă, nu uitați să luați pauze, să aveți ceva ciocolată la voi și să nu vă suprasolicitați;
  • Nu uitați să vă bucurați de piesaje, să mirosiți florile, dar să nu le rupeți.
  • Inspirați adânc și expirați, priviți cerul, muntele, copacii.

La final, vă las câteva poze de pe traseu și aștept cu interes părerile voastre în comentarii. Sunteți pasionați de mersul pe munte? Ați mers prin Munții Rodnei sau alți munți? Cum vă pregătiți pentru astfel de experiențe?

Flori de nu ma uita - Munții Rodnei
Flori de nu ma uita – Munții Rodnei

Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

2 thoughts on “Prin Munții Rodnei – Vacanță în România”

Lasă un răspuns