Principiul pareto - ziua de luni - bianca ionel blogger iasi

Ziua de luni și principiul Pareto

Principiul Pareto l-am descoperit acum mult timp într-un citat de la Microsoft care spunea că „80% of the errors and crashes in Windows and Office were caused by 20% of the entire pool of bugs detected”. După acest citat m-am întrebat dacă regula 80:20 s-ar putea aplica și în alte direcții, nu doar în programare și am descoperit astfel că acest lucru poartă numele de principiul Pareto.

Ce este de fapt principiul Pareto?

E o regulă simplă ce are la bază ideea că o minoritate (20%) creează o majoritate (80%).

Această regulă a apărut în 1906 la un economist italian, Vilfredo Pareto care pe baza unei formule a ajuns la concluzia că 20% din populația țării sale, deținea 80% din bogății. După această idee, în 1940, Joseph Juran, un pioner în managementul calității a tradus această formulă în „puținul esențial și mulțimea fără valoare”.
Pentru mine acest lucru se traduce în calitate pentru cantitate sau în eficiență pentru eficace.

Cu siguranță mulți dintre noi pierdem timp prețios pentru acele lucruri din viața noastră care nu contează și uităm să ne concetrăm pe ceea ce ne dorim cu adevărat.

Deși acest principiu se aplică în mare parte în vânzări, consider că îl putem aplica și în viața de zi cu zi.
Pentru a aplica acest principiu, dar și pentru a identifica ce ne face să nu fim eficienți, e necesar să fim sinceri cu noi și să ne analizăm foarte bine activitățile de zi cu zi.

Principiul Pareto în viața personală

Când vine vorba de viața personală, pot detalia acest principiu pe mai multe arii, de la sport și alimentație până la hobbyuri și timp cu persoanele dragi.

Dacă ar fi să iau sportul ca și exemplu, pot să vă spun că foarte mult timp am făcut activități ce nu-mi ofereau rezultatele dorite. Faptul că faceam ceva conta, dar faptul că nu vedeam rezultate îmi strica starea de spirit. Din acest motiv, am analizat foarte bine ce activități îmi aduc rezultatele dorite și am început să le fac doar pe acealea.
Din 8 ore pe săptămână petrecute la sală fără rezultate vizibile, am ajuns la 2 cu rezultate.

Același lucru îl pot spune și despre alimentație. De fiecare dată când greutatea de pe cântar nu este cea dorită, arunc o privire peste ceea ce am mâncat în ultimele săptămâni. Dacă 20% din preparate nu sunt tocmai sănătoase, fac mici modificări în stilul de viață și astfel reglez și problema kilogramelor în plus.

Un alt exemplu pe partea personală este cel al activităților zilnice. Fiecare dintre noi face foarte multe activități, dar câte dintre acestea ne aduc satifacție și bucurie? Cam 20%, vă spun eu! Când începi să faci doar acel procent de 20% vei ajunge să ai și mai mult timp pentru a te ocupa de lucrurile cu adevărat importante pentru tine.

Principiul Pareto în viața profesională

Fiecare are acele lucruri pe care le face foarte bine, foarte repede și prin care atinge și rezultate bune. Acele lucruri reprezintă acel 20% și pe ele ar trebui să ne axăm mai mult.
Pentru celelalte 80% putem alege delegarea sau putem să le privim din perspectiva pe care o facem cu cele 20%.

De asemenea, acest procent de 20% este bine să-l bifăm la fiecare început de zi pentru a ne da și motivația de care avem nevoie pentru a finaliza și restul de 80%.

Ca să vă dau și un exemplu din viața mea profesională, din când în când sunt nevoită să urc produse pe site, să fac descrieri și SEO. Am observat că acest lucru îmi consumă foarte mult timp și rezultatele se văd destul de greu. Din acest motiv, nu îmi încep niciodată activitatea la locul de muncă cu ele. Prefer să le las pe final de program și prefer să le împart în task-uri mici, mici, mici încât să mă țin motivată pentru a finaliza totul.

Un alt exemplu este cel al articolelor de pe blog. Cred că la toată lumea doar 20% din articole generează 80% din traficul de pe site. Ei bine, dacă în trecut mă încăpătânam să scriu pe subiecte ce nu sunt de interes pentru cititori, în prezent, am ales să scriu doar pe acel 20% care contează.


Toată chestia asta legată de principiul Pareto presupune să investim timp cu cap în activitățile noastre. Nu tot ce e mult ne va oferi și rezultate. Pe mine mă ajută foarte mult acest principiu în momentul în care aleg să-mi organizez timpul și să-mi setez obiectivele pe termen lung și scurt.

Tu după ce principii te ghidezi în viață? Ce părere ai despre acesta?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns