Psychopath Free: Recuperarea din relațiile abuzive emoțional cu narcisiști, sociopați și alte persoane toxice” a lui Jackson MacKenzie recenzie carte iunie 2020 bianca ionel blogger

Psychopath Free: Recuperarea din relațiile abuzive emoțional cu narcisiști, sociopați și alte persoane toxice | Jackson MacKenzie

A trecut ceva timp de când n-am mai făcut recenzia unei cărți iar astăzi a venit momentul să scriu despre „Psychopath Free: Recuperarea din relațiile abuzive emoțional cu narcisiști, sociopați și alte persoane toxice” a lui Jackson MacKenzie.

Am primit-o ca recomandare, am găsit-o în format pdf și am zis să-i dau o șansă. De la primele rânduri m-a prins și n-am lăsat-o până n-am ajuns la final. Rar citesc o carte cap coadă într-o zi. Mereu am avut senzația că n-am suficient timp… acum am avut.
Nu știu când am început-o dar după fiecare pagină parcursă am știut clar că era cartea de care aveam nevoie acum. Culmea era și în engleză! Pot spune că e prima mea carte în engleză citită cap coadă într-o zi, excepție fac cele de IT.

Psychopath Free: Recuperarea din relațiile abuzive emoțional cu narcisiști, sociopați și alte persoane toxice

Cartea are 3 capitole pe lângă introducere și recomandări la final. Încă din introducere descoperi 30 de moduri/comportamente prin care poți identifica narcisiști, sociopați și alte persoane toxice cu care uneori ajungi să interacționezi sau să ai relații, evident deloc sănătoase.
Mi-a plăcut faptul că sunt atât de simplu explicate, mai ales din perspectiva acțiunilor pe care le faci tu, când te aflii într-o relație cu un astfel de om. Câteva exemple ar fi:

  • Ajungi să explici elemente de bază ale respectului uman față de un bărbat sau o femei unui om care are o vărstă rezonabilă.
  • Te acuză că simți prea mult și te provoacă intenționat să atingi anumite stări emoționale.
  • Te transformi în detectiv pentru că simți că nu mai ai încredere în el/ea.
  • Simți că nu ai nimic în comun cu valorile acestei persoane și totuși vrei să te placă.
  • Încetezi să îi comunici ceea ce simți și crezi pentru a evita momente în care te reduce la tăcere sau încetează să comunice cu tine.
  • Te drenează de energie și simți că îți consumă toată viața iar dorința lui de apreciere și adorare este interminabilă.

Un alt aspect explicat foarte bine în carte este felul în care o persoană toxică te convinge că e sufletul tău pereche. Autorul numește acest lucru „suflet pereche fabricat” și scoate la iveală una din metodele folosite de psihopat, persuasiunea indirectă.

Își vor insulta fostele relații cu scopul de a își linguși actuala țintă, dar ceea ce fac de fapt este să aiba grijă de propria țintă. De exemplu, vor spune că fostul/fosta obișnuiau să aibă un anumit comportament pe care tu nu îl ai. Acest lucru nu este un compliment, ci un avertisment. Ei te „educă” și te anunță că dacă vei repeta comportamentul fostului partener vei ajunge părăsiți. Este modul prin care psihopatul vă spune într-un mod indirect cum să vă comportați.

Un alt lucru care mi-a atras atenția este faptul că psihopații au un „fan club” la care ori de câte ori au chef se întorc. Acest fan club se află chiar în social media și oamenii din el îl venerează la propriu. Sunt la fel de orbiți de cât de minunat este exact cum erai tu la începutul relației. Este locul de unde psihopatul își ia toată atenția și validarea când tu nu i le mai oferi pentru că evident te-a abuzat emoțional sau a aplicat strategia prin care nu mai comunică cu tine cu scopul de a te pedepsi pentru emoțiile tale, normale de altfel.

Aproape jumătate din carte este dedicată vindecării după o relație cu un psihopat

Autorul descrie în detaliu 2 stadii ale suferinție cu toate întrebările posibile pe care le poate simți un om ce a ieștit dintr-o astfel de relație. În carte scrie că vindecarea după o relație cu un psihopat durează mai mult decât vindecarea unei relații normale (între 12 și 24 de luni) pentru că în primul rând ai nevoie de timp să te reconstruiești pe tine ca om, să-ți regăsești valorile și energia și abia apoi să te vindeci.

Ca sfat central el recomandă întreruperea oricărui contact cu un psihopat, apoi meditația, sportul și diverse activități aparent banele precum îngrijirea personală.

Mi-a plăcut mult felul în care autorul descrie acest proces de vindecare: „Prin procesul de recuperare, ne construim înapoi din întuneric total. Din gol și lipsă de speranță ne descoperim calitățile pe care nu le-am apreciat niciodată: creativitate, bunătate, smerenie, compasiune. Temelia oricărui spirit… Odată ce ai respectul de sine ești liber să devii cine ai fost mereu menit să fii. Nu lăsa judecățile mărunte alte altora să te afecteze, oferă-ți ocazia să-ți explorezi pe deplin creativitatea, imaginația și spiritualitatea. De aici începe magia.

În carte este punctat și faptul că după o relație cu un psihopat se poate ajunge în punctul în care îți pierzi sensul vieții și nu îți mai dorești să trăiești. Autorul recomandă să lași lectura cărții dacă simți aceste lucruri și să îți găsești un psihoterapeut.

Cartea o simt valoroasă și reală pentru că autorul vorbește despre experiența sa și despre toate stările prin care a trecut când avea 21 de ani. Cred că e o carte ideală pentru cei tineri dar în același timp și pentru cei care simt că au nevoie să își aducă un pic mai multă claritate în viața lor privind relațiile cu cei din jur. După citirea acestei cărți, am convingerea că vei detecta orice urmă de persoană toxică din viața ta și nu o vei mai lasă să te controleze sau manipuleze într-un fel sau altul. Cartea se încheie cu un test prin care poți să identifici foarte ușor dacă te aflii sau te-ai aflat într-o relație cu un psihopat.

Mi-a plăcut foarte mult, mai ales pentru că descrie fiecare stadiu al suferinței cu lux de amănunte, de la gândurile ce îți trec prin cap și nu te lasă să dormi sau te duc în stări de anxietate și vinovăție, până la acțiunile pe care ești dispus să le faci, de la raționalizarea comportamentului psihopatului până la acceptarea faptului că ai fost într-o relație cu un astfel de om.

Recomand cartea și vă avertizez că poate fi un duș cu apă rece sau alinarea de care aveți nevoie pentru toate gândurile și stările inexplicabile ce vă încearcă (de la furie la depresie pentru că nu știți ce doare mai puțin). Sunt câteva pagini în care se explică inclusiv disonanța cognitivă (conflictul interior) pe care îl are persoana ce se află într-o relatie cu o persoană toxică sau iese dintr-o astfel de relație.

Cartea o găsiți pe Elefant, în engleză, iar în cazul în care o voi găsi și în limba română promit să revin cu link.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns