Web Analytics
Reziliența - secretul puterii psihice | recenzie carte | Blogger Bianca Ionel

Reziliența – secretul puterii psihice | recenzie carte

Sunt atât de stresat”  – este o propoziție pe care o auzim foarte des și cu siguranță o și rostim, motiv pentru care am ales să citesc o carte ce ar putea să-mi lămurească cum stă treaba cu reziliența și care e secretul puterii psihice în condițiile secolului actual.

Cartea face parte tot din colecția Editurii ALL și este structurată pe cinci capitole. Pe lângă cele cinci capitole care dezvoltă subiecte actuale și oferă și sfaturi există și o introducere, dar și o serie de mulțumiri. Orice carte este scrisă cu un motiv, iar la final mulțumirile vin către cei care și-au deschis sufletul în fața autorului, Christina Berndt pentru a ne oferi nouă informații mai mult decât utile.

Avem nevoie de tărie

Primul capitol al cărții prezintă atât elemente pozitive, cât și cele negative ale stresului. Faptul că suntem supuși stresului poate fi o provocare, el fiind cel care scoate la lumină eficiența în munca noastră.

Există totuși și varianta în care suntem supuși stresului constant și acest lucru ne poate afecta atât emoțional cât și fizic. Durerile lombare, colicii abdominali, căderile psihice pot fi simptome ale unui stres în fața căruia nu mai facem față.

Felul în care facem față în astfel de momente ne ajută în construirea rezilienței și pentru a înțele mai bine acest lucru, capitolul vine cu o serie de povești reale cu sfaturi ce pot fi aplicate.

Tot în primul capitol se regăsește un test cu 40 de întrebări prin care poți afla cât ești de stresat și cum poți acționa pentru a elimina stresul din viața ta.

Cat de stresat sunt?
Cat de stresat sunt?
Ce îi caracterizează pe cei rezistenți în viața de zi cu zi?

Reziliența se cultivă din copilărie, dar asta nu înseamnă că nu putem să o căpătăm și la vârste mai mari. Ține de noi și de alegerile noastre. Și acest capitol vine cu o serie de exemple și povești din care putem trage concluzii și putem contura caracterul unui om rezistent în viața de zi cu zi. Tot aici este oferită și o listă cu factori adaptați după Friedrich Löse ce cresc rezistenta psihică.

Ce te face tare, ce te face slab?
Ce te face tare, ce te face slab?

Capitolul vine cu o abordare a rezilienței din diferite perspective, dar și a reacțiilor pe care le poate cauza. Se aduc în discuție atât abordări ale lui Freud, cât și ale lui Nietzsche. Fiecare idee este foarte bine susținută și argumentată pentru a fi înțeleasă din toate perspectivele, fără a lăsa loc de interpretări. La finalul capitolului se află și un test prin care putem afla cât de rezilienți suntem.

Cât de rezilient sunt?
Cât de rezilient sunt?
Experiențe dure pentru oameni puternici: De unde provine reziliența psihică?

Dacă vreți un arbore genealogic al rezilienței psihice îl găsiți în acest capitol. Din nou, nivelul la care este explicat totul și argumentele cu care se aduc aceste explicații te fac să înțelegi toată povestea din spate, dar să și acționezi.

Se pleacă de la o analiza macro la un micro, de la nivel de mediu, la nivel de ceea ce se petrece în creierul uman în diferite momente de stres. De asemenea descoperim cum putem moșteni reziliența de la părinți, dar și cum o putem cultiva.

Dacă tot s-a ajuns la copilărie și părinți, cartea are un capitol întreg dedicat felului în care putem să ne călim copilul sau copii. Momentan nu am acordat prea mare importanță acestui capitol, dar am făcut suficiente conexiuni cu propria copilărie. E interesant să primești într-o carte răspunsuri la întrebări ce ți-a fost teamă să le rostești.

Învățăminte pentru viața de zi cu zi

Ultimul capitol vine cu sfaturi, idei și metode de a atinge reziliența. Am să împart cu voi 10 căi spre reziliență descoperite în carte, cu dorința de a vă face să citiți cartea și să conștientizați faptul că stresul poate fi controlat și eliminat.

Reziliența în 10 pași
 1. Construiți relații sociale
 2. Nu considerați crizele probleme irezolvabile
 3. Acceptați faptul că schimbările țin de viață
 4. Încercați să atingeți scopuri
 5. Acționați hotărât
 6. Regăsiți-vă
 7. Dezvoltați o perspectivă pozitivă asupra propriei persoane
 8. Mențineți viitorul în ochi
 9. Așteptați-vă la ce e mai bun
 10. Aveți grijă de dumneavoastră

Tot acest ultim capitol oferă și o listă a evenimentelor cu nivel ridicat de stres din viața noastră și din nou sfaturi aplicabile în eliminarea sa.

Reziliența – secretul puterii psihice
 • Titlul cărţiiReziliența – secretul puterii psihice
 • Autor: Christina Berndt
 • Numărul de pagini: 216
 • Preț: 34.90 RON
 • ISBN: 978-973-684-882-5
 • Editura ALL Educațional

Reziliența – secretul puterii psihice” este o carte pe care o recomand tuturor celor care spun măcar o dată pe săptămână că sunt stresați. E o gură de aer proaspăt, e o viziune diferită asupra unor lucruri pe care uneori le vedem fără rezolvare. E o lectură ușoară, dar profundă. E o carte care te schimbă și te face să conștientizezi mai mult viața și frumusețile acesteia.


Aștept cu interes părerile voastre dacă ați citit-o și dacă nu, aștept să-mi spuneți cum reacționați în situații de stres.

8 thoughts on “Reziliența – secretul puterii psihice | recenzie carte”

 1. Interesanta carte si mai ales subiectul abordat e interesant. In conditii de stres de obicei imi place sa stau in cochilia mea si sa ma gandesc la ale mele. Dar de obicei ies intr-o plimbare, ascult muzica si incerc sa ma relaxez.

 2. Mie-mi trebuie o astfel de carte! Eu ma relaxez citind! Sunt sigura ca voi invata sa ma si destresez mai usor dupa lecturare!

 3. Nu am citit cartea, dar eu sunt curioasă să-mi fac testul cu cele 40 de întrebări! Cum reacţionez in situatii de stres? hmm… Încerc să-mi controlez respiraţia şi să gândesc pozitiv!

 4. nu prea citesc carti de acest gen insa aceasta pare foarte interesanta. desi ma consider o persoana destul de puternica, niciodata nu e prea mult ajutor cand vine vorba de lupta cu stresul. 🙂
  pupici!

 5. Am carti de acest fel in biblioteca si nu ma dau inapoi de la a le rasfoi, macar. Nu stiu cat de stresata sunt 🙂 da, mananc ciocolata, mai am si diaree/constipatie (cine nu are, mana sus! :D), am peste 10%surplus de greutate, mi-e lene dimineata, ma misc putin, si oho, cat de geloasa pot deveni! … etc…. oare sunt stresata?!! 😮

 6. M-a atras titlul din prima clipa, sunt inginer si rezilienta este una din marimile caracteristice materialelor supuse la solicitari, dar vad ca se poate aplica si in alt domeniu, cel al psihologiei.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: