Rotld si taxa pentru domeniile .ro

Mărțișorul de la RoTLD și taxa pentru domeniile .ro

Spread the magic ✨
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Pe 23 decembrie 2016 RoTLD a anunțat în online că va introduce un tarif de înregistrare și mentenanță anuală pentru domeniile .ro cu data de 1 iulie 2017. După o serie de dezbateri între partenerii RoTLD și diferite companii de web hosting s-au propus o serie de tarife pe 18.01.2017.

Numărul mare de domenii .ro, peste 900 000 înregistrate, dar și un posibil declin al economiei digitale adus la amânarea aplicării acestor tarife până astăzi, 1 martie 2018.

Noua politică de înregistrare și mententanță anuală pentru domeniile .ro a fost definitivată în urma unei cercetări amănunțite și pe baza unui chestionar lansat de cei de la RoTLD pe 27 mai 2017.

Despre taxa pentru domeniile .ro

 1. Valoarea serviciului de mententanță pentru domenii .ro este de 6 EUR/an fără TVA. Acesta este stabilit la nivelul pieței europene din domeniu și ajustat la veniturile și capacitatea de cumpărare din România.
 2. De astăzi 1 martie 2018 toți cei care dețin domenii .ro pot să achite contravaloarea serviciului de mentenanță pentru 1 an și maxim 10.
 3. Domeniile .ro înregistrare înainte de 01.03.2013 vor expira începând cu data de 1.06.2018. RoTLD oferă o perioadă de grație de 3 luni de zile.
 4. Cei care doresc să achiziționeze un domeniu nou .ro de pe site-ul RoTLD începând de astăzi 1 martie 2018, vor plăti 12 EUR/an + TVA pentru acesta.

De ce a fost introdusă taxa pentru domeniile .ro?

Cu siguranță sunt foarte multe persoane nemulțumite de această taxă. Înainte de a trage concluzii pripite, hai să aflăm de ce a fost introdusă.

 1. Pentru a ne alinia la o practică europeană. Toate țările din Europa înregistrează domenii pentru o perioadă limitată de timp. România era singura țară din Europa ce nu avea acest lucru introdus și nici un tarif pentru mentenanță.
 2. Pentru a respecta bunele practici și recomandări ICANN – o entitate ce coordonează procesul de reglementare al Internetului la nivel mondial.
 3. Pentru a avea suficiente fonduri pe partea de infrastructură IT și securitate.
 4. Pentru a debloca numele de domenii .ro ce au fost înregistrare în urmă cu 25 de ani și nu mai sunt folosite.
 5. Pentru o securitate și o stabilitate crescută a serviciilor oferite de RoTLD.

Ce trebuie să faci dacă ai un domeniu .ro cumpărat?

Primul pas este verificarea datei de expirare a domeniului deținut. Această poate fi verificată chiar pe site-ul celor de la RoTLD într-un simulator.

Rezultat simulator data expirare domeniu ROTLD
Rezultat simulator data expirare domeniu ROTLD

Domeniul ales de mine pentru simulare este proaspăt luat și voi fi nevoită să achit taxa de mentenanță abia din 2018. Taxa se achită pe site-ul RoTLD sau pe site-ul de unde ați cumpărat domeniul .ro.

Ce faci dacă domeniul tău e cumpărat în martie 2012? Deja ai depășit 5 ani și conform noilor cerințe RoTLD ai timp, 3 luni de zile, să achiți taxa de mentenanță a domeniului.

Ce se întâmplă dacă nu achiți în 3 luni taxa de mentenanță? Automat, în urma neachitării contravalorii serviciului anual de mentenanță în termen de 90 de zile de la data expirării, domeniul va fi șters.

Poți să renunți la domeniul .ro? Da!

Dacă nu mai dorești să deții un anumit domeniu .ro poți cere ștergerea acestuia. Acest lucru se face tot pe site-ul celor de la RoTLD doar la solicitarea utilizatorului, conform procedurii de ștergere de la secțiunea Domenii.ro -> Stergere Domeniu .ro.


În cazul în care cineva are nelămuriri legate de acest mărțișor venit din partea celor de la RoTLD îl invit să îmi scrie în comentarii.

Alătură-te și tu celor 3312 abonați!

Adaugă adresa ta de email pentru a te abona și vei primi un email când voi publica un nou articol

Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi

Spread the magic ✨
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

18 thoughts on “Mărțișorul de la RoTLD și taxa pentru domeniile .ro”

 1. Multumim pentru precizari Bianca… partea pozitiva a lucrurilor este ca se vor elibera multe domenii .ro cu potential care stateau pe dreapta pana acum…

 2. violeta balaban

  Multumim de articol. Cu toate ca eu nu prea inteleg aceste lucruri, dar macar incerc sa imi dau seama ce poate fi.

 3. Interesant articolul tau. Eu am domeniu pe .com, asa am considerat atunci. Cumva stiam de treaba asta si ma asteptam sa se aprobe. Asa e peste tot. Mie mi se pare ok, ceea ce nu e ok , e faptul ca au spus ca e pe viata si acum se cer bani.

Lasă un răspuns