Web Analytics
113 zile până la Crăciun - fila 6 din Jurnal de programator bianca ionel septembrie 2021

🎄 Ș𝘁𝗶𝗮𝗶 𝗰ă 𝗺𝗮𝗶 𝘀𝘂𝗻𝘁 𝟭𝟭𝟯 𝘇𝗶𝗹𝗲 𝗽â𝗻ă 𝗹𝗮 𝗖𝗿ă𝗰𝗶𝘂𝗻? (fila de jurnal nr. 6)

Ieri m-a sunat un client și mi-a spus că vrea să lucrăm la strategia online pentru ședințele 𝐟𝐨𝐭𝐨 𝐝𝐞 𝐂𝐫ă𝐜𝐢𝐮𝐧. Era un pic agitat, pentru că în general, pe 25 august, promovarea era lansată. L-am liniștit, i-am spus că e primul care sună, dintre colegii săi fotografi, din alte orașe, și că nu-i târziu.
La final, am concluzionat că august a trecut prea repede… tot anul trece mult prea repede. Așa-i?

📸 𝐏𝐫𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐜𝐞𝐢 𝐦𝐚𝐢 𝐝𝐫𝐚𝐠𝐢 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧ț𝐢 𝐚𝐢 𝐦𝐞𝐢, 𝐬𝐞 𝐧𝐮𝐦ă𝐫ă ș𝐢 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐢

E o plăcere să lucrez cu ei, e o plăcere să construim Împreună tot ceea ce le pune În valoare munca zilnică, prin:
• site-uri de prezentare,
• discursuri pentru conferințe/apariții media,
• articole pe blog, optimizate SEO,
• strategii social media,
• grafica pentru cărți de vizită, brosuri trifold, coperțile albumului de Crăciun etc,
• campanii de e-mail marketing.

👩🏻‍💻 𝐂𝐮𝐦 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐮𝐫𝐞𝐳 𝐩𝐨𝐯𝐞ș𝐭𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢?

Când vine vorba de textele pentru 𝐩𝐨𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐧𝐮𝐧𝐭ă, mereu îi rog să-mi spună, pe scurt, despre mirii lor. În felul acesta, verific și dacă profilul de client e în continuare același, apoi conturez un text personalizat despre miri.
✨ Orice om vrea să se simtă special și vrea să îi fie apreciată unicitatea, motiv pentru care aleg ca textele mele să completeze cadrele care spun deja o poveste unică. ✨

𝐌𝐮𝐧𝐜𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟 𝐝𝐞 𝐧𝐮𝐧𝐭ă 𝐧𝐮 𝐬𝐞 𝐨𝐩𝐫𝐞ș𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐝𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 î𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩 𝐮𝐭𝐢𝐥.

Cei mai mulți ajung să fotografieze toate momentele importante din viața unor clienți, fideli: logodnă, nuntă, trash the dress, sedinta foto de maternitate, uneori și un corporate headshot, apoi newborn, smash cake first birthday și tot așa… Pentru asta, contează și 𝐫𝐞𝐥𝐚ț𝐢𝐚 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐨 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐞ș𝐭𝐢 𝐜𝐮 𝐚𝐥 𝐭ă𝐮 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭. Cred că asta e valabil în orice business. 𝐑𝐞𝐥𝐚ț𝐢𝐚 𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐢𝐚!

✨ În colaborarea cu cei care sunt și 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐨, lucrurile se schimbă un pic.

De cele mai multe ori, am senzația că sunt acolo, lângă ei. Unii îmi trimit poze cu decorul și îmi cer păreri, alții mă sună entuziasmați că au găsit decorul de Crăciun pe care le căutau de ani buni, că și-au luat un obiectiv nou, un softbox sau au trecut de la Pixieset la Zenfolio, ori invers. 😊

De multe ori zâmbesc la telefon și îi întreb dacă vor să scriu despre asta în online. Răspunsul e „𝐀𝐡𝐡, 𝐧𝐮, 𝐧𝐮! 𝐃𝐨𝐚𝐫 îț𝐢 𝐬𝐩𝐮𝐧𝐞𝐚𝐦 𝐚ș𝐚, 𝐜ă 𝐭𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐚𝐬𝐭𝐞𝐚 𝐨 𝐬ă î𝐦𝐛𝐮𝐧ă𝐭ăț𝐞𝐚𝐬𝐜ă 𝐞𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐭𝐚 𝐨𝐟𝐞𝐫𝐢𝐭ă 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧ț𝐢𝐥𝐨𝐫!”. De fiecare dată, caut forme, să integrez și aceste „mici” detalii, care îmbunătățesc experiența clientului, în postările pe care le scriu.

𝐋𝐞 ș𝐭𝐢𝐮 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐫𝐬𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐥𝐚 𝐰𝐨𝐫𝐤𝐬𝐡𝐨𝐩-𝐮𝐫𝐢 𝐩â𝐧ă 𝐥𝐚 𝐭𝐫𝐞𝐦𝐮𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 î𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞 ș𝐞𝐝𝐢𝐧ț𝐞𝐥𝐞 𝐟𝐨𝐭𝐨. Le știu o parte din munca din spate și e o provocare constantă să o pot contura în cuvinte.

Când ești acolo trup și suflet, chiar și după ani de experiență, ca fotograf, tot ai emoții. Dacă n-ai avea, cred că n-ai putea să le surprinzi. 𝐂â𝐧𝐝 𝐞ș𝐭𝐢 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐢, 𝐚𝐢 𝐞𝐦𝐨ț𝐢𝐢. Și mie îmi mai tremură degetele pe tastatură când încep un proiect nou, indiferent de domeniu.

Pe de altă parte, știu cât de provocator este pentru ei să nu transforme o pasiune DOAR ĂŽntr-un business. „𝘋𝘪𝘯 𝘮𝘰𝘮𝘦𝘯𝘵𝘶𝘭 ă𝘭𝘢 î𝘯𝘤𝘦𝘱𝘪 𝘴ă 𝘵𝘦 𝘱𝘪𝘦𝘳𝘻𝘪, 𝘥𝘪𝘴𝘱𝘢𝘳𝘪, 𝘯𝘶 𝘮𝘢𝘪 𝘰𝘧𝘦𝘳𝘪 𝘯𝘪𝘮𝘪𝘤, 𝘯𝘶 𝘵𝘦 𝘮𝘢𝘪 𝘤𝘰𝘯𝘦𝘤𝘵𝘦𝘻𝘪, 𝘥𝘰𝘢𝘳 𝘧𝘢𝘤𝘪 𝘤𝘭𝘪𝘤𝘬 ș𝘪 𝘢𝘵â𝘵…” – asta mi-au zis toți, cu ĂŽngrijorare pe chip și ĂŽn voce.
🎈 𝙄𝙣𝙘𝙡𝙪𝙨𝙞𝙫 𝙚𝙪 𝙖𝙢 𝙧𝙚𝙣𝙪𝙣ț𝙖𝙩 𝙡𝙖 𝙘𝙚𝙞 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙖𝙪 𝙪𝙞𝙩𝙖𝙩 𝙙𝙚 𝙥𝙖𝙨𝙞𝙪𝙣𝙚 ș𝙞 𝙖𝙪 𝙙𝙚𝙫𝙚𝙣𝙞𝙩 𝙙𝙤𝙖𝙧 𝙪𝙣 𝙗𝙪𝙨𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨. Nu mai rezonam cu munca lor și îmi era imposibil să scriu despre ceva în care nu mai cred. Mă ghidez în business, când fac marketing, după vorba Monicăi Ion „𝙉𝙪 𝙥𝙤ț𝙞 𝙨ă 𝙘𝙧𝙚𝙚𝙯𝙞 î𝙣 𝙡𝙪𝙢𝙚𝙖 𝙪𝙣𝙪𝙞 𝙘𝙡𝙞𝙚𝙣𝙩 𝙘𝙚𝙚𝙖 𝙘𝙚 𝙣𝙪 𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙚𝙡, 𝙘𝙪 𝙩𝙤𝙩 𝙢𝙖𝙧𝙠𝙚𝙩𝙞𝙣𝙜𝙪𝙡 𝙙𝙞𝙣 𝙡𝙪𝙢𝙚”. Dar, asta e altă poveste, despre mine și profilul meu de client.

📸 Revenind la fotografi, pentru că am câțiva în portofoliu, „dau din casă” și îți spun 𝐜𝐞𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝟑 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐟𝐫𝐢𝐜𝐢 ale acestora, pe care le-am identificat în anii de colaborări. Curios?

😰 Frica nr. 1: 𝐒ă-ș𝐢 𝐩𝐢𝐚𝐫𝐝ă 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞.
😰 Frica nr. 2: 𝐒ă 𝐩𝐥𝐞𝐜𝐞 𝐟ă𝐫ă 𝐜𝐚𝐫𝐝𝐮𝐫𝐢 î𝐧 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚𝐭 𝐥𝐚 𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞 – asta e molipsitoare, m-am trezit și eu verificând de 3-4 ori, ĂŽnainte de a pleca la fotografiat peisaje, dacă am card ĂŽn aparat și zău că nu făceam asta acum 2-3 ani.
😰 Frica nr. 3: 𝐒ă 𝐬𝐞 𝐛𝐚𝐠𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭𝐚ț𝐢𝐢, 𝐜𝐮 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐟𝐨𝐚𝐧𝐞𝐥𝐞 î𝐧 𝐟𝐚ță, 𝐥𝐚 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐡𝐞𝐢𝐞 𝐢𝐚𝐫 𝐞𝐢 𝐬ă 𝐧𝐮 𝐥𝐞 𝐩𝐨𝐚𝐭ă 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐚.

𝐅𝐢𝐞𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐨𝐦𝐞𝐧𝐢𝐮 𝐯𝐢𝐧𝐞 𝐥𝐚 𝐩𝐚𝐜𝐡𝐞𝐭 𝐜𝐮 𝐟𝐫𝐢𝐜𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐢, 𝐧𝐮-𝐢 𝐚ș𝐚? 𝐀𝐥𝐞 𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐮𝐧𝐭?

Dintre toate, cea legată de 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐞 o simt ca fiind întemeiată și cred că se aplică la toată lumea. Și eu o am!

😰 Uneori îmi e frică să îmi pierd pasiunea pentru tot ce ține de domeniul IT. Cred că asta e cel mai greu: 𝐬ă 𝐫ă𝐦â𝐢 𝐩𝐚𝐬𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭 𝐝𝐞 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐟𝐚𝐜𝐢, 𝐢𝐧𝐝𝐢𝐟𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐧𝐢𝐢 𝐜𝐞 îț𝐢 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐮𝐫𝐞𝐚𝐳ă 𝐜𝐚𝐫𝐢𝐞𝐫𝐚.

La fel ca pe scenă, unde „𝙡𝙞𝙥𝙨𝙖 𝙜â𝙣𝙙𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙨𝙖𝙪 𝙥𝙧𝙚𝙯𝙚𝙣ț𝙖 𝙡𝙪𝙞 𝙨𝙚 𝙫𝙚𝙙𝙚”, așa e peste tot, dar mai ales în fotografie.
𝐋𝐢𝐩𝐬𝐚 𝐞𝐦𝐨ț𝐢𝐞𝐢/𝐩𝐚𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐬𝐚𝐮 𝐩𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧ț𝐚 𝐞𝐢, 𝐚𝐭â𝐭 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐜𝐞𝐥𝐮𝐢 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐚𝐭 𝐜â𝐭 ș𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞𝐚 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐬𝐞 𝐯𝐞𝐝𝐞, î𝐧 𝐟𝐨𝐭𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐢.
Cum spuneam și la început, printre cei mai dragi clienți ai mei sunt fotografii. Comunicarea ușoară cu aceștia am pus-o pe seama pasiunii comune.

Mulți, în jur, mă întreabă cum de n-am furat meserie de la ei. 😂
Adevărul e că n-am stat niciodată să discutăm de setările aparatului. Tot ce mi s-a „predat”, printre picături, a fost, diferența dintre lumina caldă și rece. O știam, însă am ascultat și tot am luat notițe. 🤓

Pe celelalte, alea puține, tehnice, pe care le știu despre fotografie, le-am învățat de pe Youtube, din practică (prea puțină) și din turele foto, în care merg cu Galia Dan sau cu cei din Clubul Fotografilor Iasi. 💖

Totuși, au fost momente când, după ședințele față-n față, înainte de Coviduț, încurajată de context, m-am trezit cu blende sau blițuri portabile în mână, în rolul de ajutor de fotograf. Mi-a cam plăcut. 😆

🌟 𝐂𝐮 𝐭𝐨𝐭 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐛𝐚𝐜𝐤𝐠𝐫𝐨𝐮𝐧𝐝 î𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐞, î𝐦𝐢 𝐞 𝐟𝐨𝐚𝐫𝐭𝐞 𝐮ș𝐨𝐫 𝐬ă 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐮 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐭𝐨𝐭 𝐜𝐞𝐞𝐚 𝐜𝐞 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐮𝐫𝐦𝐞𝐚𝐳ă să 𝐭𝐫ă𝐢𝐚𝐬𝐜ă, î𝐧 𝐦𝐨𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 î𝐧 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐚𝐠𝐮𝐥 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐢𝐨𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐝𝐚𝐫 ș𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐨𝐦𝐮𝐥 ș𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐟𝐞𝐬𝐢𝐨𝐧𝐢𝐬𝐭𝐮𝐥 𝐝𝐢𝐧 𝐬𝐩𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐚𝐩𝐚𝐫𝐚𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐟𝐨𝐭𝐨.

✒️ Mai jos e 𝐮𝐧 𝐭𝐞𝐱𝐭 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐥-𝐚𝐦 𝐬𝐜𝐫𝐢𝐬 𝐚𝐜𝐮𝐦 𝟐 𝐚𝐧𝐢.
Nu „reciclez” textele de la un an la altul, și nici între clienți, motiv pentru care, am vrut să-l împart cu tine. Probabil îl știi, probabil te-a făcut să spui „da” unei ședințe foto de Crăciun, însă acum, ai aflat și o parte din ce e în spatele lui.
Eu l-am recitit zilele trecute, pentru a vedea dacă acum, după 2 ani, l-aș scrie diferit. 𝐀𝐦 𝐳â𝐦𝐛𝐢𝐭 𝐦𝐮𝐥ț𝐮𝐦𝐢𝐭ă 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜ă 𝐧-𝐚ș 𝐬𝐜𝐡𝐢𝐦𝐛𝐚 𝐧𝐢𝐦𝐢𝐜 𝐥𝐚 𝐞𝐥. Rar mi se întâmplă asta, foarte rar. 😅

🌟 𝐓𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐢𝐭 𝐬ă-𝐥 𝐜𝐢𝐭𝐞ș𝐭𝐢 ș𝐢 𝐭𝐮!

„Închide ochii și pășește cu încredere și curiozitate în lumea de poveste pe care am conturat-o pentru tine și cei dragi sufletului tău. Lasă-te purtat de iubire, inocență, visare în decoruri desprinse chiar din visele tale. Simte magia Crăciunului! Bucură-te de fiecare sclipire din jur agățată în mii de steluțe pline de culoare. Descoperă lumea de poveste și îndrăznește să conturezi momente unice alături de oamenii pe care îi iubești. Acele momente ce le vei purta cu tine pentru totdeauna și îți vor aduce armonie în suflet și un zâmbet cald pe chip.

Așează-ți inima alături de ei, pe canapea, lângă bradul împodobit, și spune-le cât de mult înseamnă aceste clipe pentru tine, cât de mult înseamnă pentru tine și ce vise mărețe puteți transforma în realitate împreună. Îmbrățișează-i pe toți și lasă-te îmbrățișat. Meriți să simți toată această dragoste. Las-o să te cuprindă! Simte magia acestor clipe!

Prinde de mână copilul din tine și lasă-l liber și desculț prin zăpadă. Nu e rece, pentru că aici, la mine în studio, Crăciunul e cald și plin de iubire. Zăpada e pufoasă și abia așteaptă să ți se agațe în par sau de haine pentru ca mai apoi, omul drag sufletului tău să o desprindă de acolo în timp ce te privește cu iubire. Aici Crăciunul este despre familie și bucurie sufletească venită din momente magice petrecute împreună. E despre voi și povestea pe care o scrieți cu fiecare zâmbet, îmbrățișare, emoție a copilului interior lăsat liber, lăsat să simtă magia acestor zile și fericirea lor.

Te aștept să oprim timpul și să „scriem” cu lumină povestea voastră de Crăciun. O să adăugăm fiecare amintire cu suflet și de suflet la albumul de familie și ca prin magie toate aceste clipe vor prinde viață de fiecare dată când va fi răsfoit.

Deschide ochii și crede că fiecare rând de mai sus poate deveni realitate. Programează acum ziua și ora în care vrei să trăiești cu sufletul deschis, alături de cei dragi ție, toate aceste clipe magice și chiar multe altele la care doar visezi, pentru că magia Crăciunului e în tine.”

🎄 𝗖𝗲 𝘀𝗽𝘂𝗶? 𝗦𝗶𝗺ț𝗶 𝘂𝗻 𝗽𝗶𝗰 𝗺𝗮𝗴𝗶𝗮 𝗖𝗿ă𝗰𝗶𝘂𝗻𝘂𝗹𝘂𝗶?

🎧 Eu am pus pe pauza „Vama – Canta cu mine” ce era pe repeat de dimineață (mulțumesc, Ioana) și am dat play la colinde. It’s the season to be jolly, fa-la-la-la-la, la-la-la-la… 😜Mă pregătesc să conturez din cuvinte „decorul” de Crăciun pentru anul acesta. Let’s make some magic! 💖


🌟 𝐓𝐮 𝐜â𝐭 𝐝𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐞ș𝐭𝐢 î𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮 𝐚𝐢 𝐭ă𝐢 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧ț𝐢? 𝐂â𝐭 𝐝𝐞 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚ț𝐢 𝐬𝐮𝐧𝐭 𝐜𝐨𝐥𝐚𝐛𝐨𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐢 𝐭ă𝐢?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.