Web Analytics
SEO On Page - optimizare fără dureri de cap | Bianca Ionel | Blogger Iași

SEO On Page – optimizare fără dureri de cap

Am revenit la articolele de miercuri dedicate zonei IT, iar astăzi am ales să povestesc un pic despre experiența mea cu tot ceea ce înseamnă SEO On Page și cum putem să facem asta ca la carte. 🙂

Cred că toți știm câte ceva despre ce înseamnă SEO On Page, dar astăzi am ales să fac o mică listă cu tot ceea ce fac eu când vine vorba de optimizarea unui articol.

Ce reprezintă acest SEO On Page?

Ei bine, cam tot ce putem facem noi pentru ca domnul Google să ajungă la articolul/pagina pe care o optimizăm și să o poziționeze și în topul căutărilor unui utilizator.

De unde începem optimizarea SEO On Page?

De la instalarea acelor instrumente care să ne facă vizibili pentru Google și să ne ajute. Care-s alea?

Pasul 1: Chestioare tehnice pentru SEO On Page
 1. Google Analytics
 2. Google Search Console
 3. Un plugin pentru SEO – dacă folosiți WordPress recomand SEO Yoast
 4. Un plugin pentru inslatarea Schema.org – pentru care recomand All In One Schema Rich Snippets

La această listă se mai adaugă bifarea următoarelor elemente:

 • instalarea corectă a codului de Google Analytics în cadrul paginii/site-ului,
 • existența unui sitemap pe care să-l adăugăm în Google Search Console,
 • un fișier de tip robots.txt care să permită roboțeilor de la Google să citească conținutul site-ului nostru.

Dacă te-ai speriat deja, trage aer în piept și te invit să citești lista cu articole care te ajută să instalezi și să configurezi corect toate cerințele de mai sus.

Despre All In One Schema Rich Snippets vă pot spune că este un plugin gratuit pentru WordPress și se instalează foarte, foarte ușor. Dacă întâmpinați dificultăți cu el, vă rog să-mi scrieți și promit să vă povestesc despre el într-un alt articol.

Pasul 2: Optimizarea textului scris

Pe partea de optimizare a textului scris, pluginul Yoast Seo este de un real ajutor. Dacă nu-l folosiți, am să fac în cele ce urmează o listă cu tot ceea ce este important.

Din punctul meu de vedere, cel mai important pas în optimizarea conținutului este cel legat de alegerea unui cuvânt cheie relevant pentru el. Am să vă recomand și eu să folosiți Google Keyword Planner, mai ales pentru că este un instrument gratuit de la Google și foarte util. O să vă ajute să comparați cuvintele cheie deja folosite și să vedeți care sunt cele mai căutate, dar în același timp o să primiți și sugestii de cuvinte cheie noi și chiar expresii.

După alegerea cuvântului cheie sau a expresiei relevante urmează alte câteva bife pentru optimizarea SEO On Page.

1. Un url optimizat SEO

Un url prietenos care să cuprindă cuvântul/expresia cheie, dar care să nu depășească 100 de caractere. Despre cum puteți avea un url prietenos și care este structura recomandată pentru WordPress, puteți citi aici.

2. Folosirea titlurilor și a subtitlurilor în pagină și fiecare dintre acestea să conțină cuvântul/expresia cheie

Despre structura acestora, am scris într-un articol dedicat pentru Magento, dar structura dedicată paginii de produs sau paginii de categorie poate fi adaptată pentru orice alt articol.

3. Cuvântul/fraza cheie trebuie folosit de câteva ori și în cadrul conținutului scris

De câte ori? Recomandat este să aibă o densitate cuprinsă între 0.5% și 2.5%. Această densitate variază în funcție de lungimea conținutului. Dacă avem un text de 300 de cuvinte, cam de 3-4 ori e suficient să folosiți cuvântul cheie.

Acest articol are aproximativ 1300 de cuvinte și am folosit cuvântul cheie de 9 ori, ceea ce înseamnă o densitate de 1.7%, ceea ce e îmi face bulinuța de la Yoast SEO verde.

4. Folosește sinonime ale cuvintelor cheie în conținutul textului Latent Semantic Indexing (LSI)

Știu, sună foarte pompos, nu? Nu vă speriați, pentru că e foarte simplu. Dacă alegeți să scrieți despre „mâncare pentru pisici” puteți găsi sugestii de astfel de sinonime sau sintaxe chiar în prima pagină din Google. Cum? Căutați „mâncare pentru pisici” și în josul primei pagini o să aveți câteva sugestii. Folosiți acele sugestii în conținutul textului și chiar în metadescrierea acestuia.

Latent Semantic Indexing (LSI) Keywords optimizare seo on page
Latent Semantic Indexing (LSI) – mâncare pentru pisici

Promit să revin cu un articol și mai detaliat pe acest subiect în cazul în care sunt nelămuriri.

5. Meta descrierea și meta titlurile

Dacă tot le-am pomenit la punctul 4, vă invit să citiți și un articol detaliat despre meta titluri și meta descrieri și despre toate optimizările pe care e necesar să le faceți în cazul lor.

6. Optimizarea imaginilor dintr-un text și adăugarea unui alt text

Și acestui subiect i-am dedicat un întreg articol pe care vă învit să-l citiți aici.

7. Butoane de share, like și posibilitate de a comenta

Știu că astea sunt cam nelipsite pe orice site, dar am avut suprize să găsesc persoane care nu le consideră importante. Despre cum ne influențează social media poziția în Google am scris aici!

8. Conținutul articolului

Oricâte optimizări am face, dacă articolul nu oferă conținut de calitate care să țină cititorul pe pagină, munca noastră va fi în zadar. Despre bounce rate și cât de mult contează și acesta pentru Google nu cred că este nevoie să vă spun. Am să vă invit totuși să citiți despre cei 3 indicatori calitativi ce pot fi urmăriți din Google Analytics și care ne influențează poziția în Google.

9. Link-uri interne și externe relevante

Cu siguranță fiecare a observat toate link-urile din acest articol. Ei bine și ele sunt necesare în optimizarea SEO On Page, atât cele interne care duc spre alte articole din site-ul nostru, cât și cele externe care duc către alte site-uri ce completează conținutul scris de noi. Atenție totuși, ca aceste linkuri să fie relevante!

10. Un titlu atractiv contează?

Nu vă pot spune că face 90% din tot ce înseamnă SEO On Page, dar poate atrage cititorul. Din punctul meu de vedere, titlul contează, dar mai presus de titlu este conținutul oferit. Despre cum poți scrie un titlu atractiv te invit să citești aici.

Am ajuns la 10, ar fi cazul să mă opresc, nu-i așa? Lista de 10 e destul de comprimată, dar la această listă aș mai adauga câte ceva mai tehnic.

11. Viteza de încărcare a paginii

Acest subiect este prea tehnic pentru mulți și de cele mai multe ori aveți nevoie de suport de la un programator pentru optimiza pagina. Puteți verifica dacă stați bine sau nu într-un instrument gratuit de la Google – PageSpeed Insights atât pentru varianta mobilă a site-ului cât și pentru cea desktop. Ce este cu portocaliu și peste 75 ca și procent e bun, dar idealul e să apară cu verde și să fie cât mai aproape de 100%.

12. Linkuri 404/500

Aceste linkuri le puteți verifica în Google Search Console, dar sunt și instrumente online care pot face căutări în site după acestea, o recomandare ar fi Online Broken Link Checker.

13. Site-ul să fie responsive (să se vadă bine și de pe mobil), dar verificați cum se vede și pe alte browsere

Și acest punct e tehnic, dar important. Cam toată lumea accesează site-uri de pe telefon și ca acesta să se vadă și să fie funcțional este foarte important, atât pentru utilizator, cât și pentru Google. De asemenea, verificați cum se vede site-ul vostru și de pe alte browsere Firefox, Chrome, Safari, Opera. Uneori mai apar erori și ar fi păcat să pierdeți cititori din aceste motive.


La mine 13 nu este număr cu ghinion, motiv pentru cam am să închei această listă privind optimizarea SEO On Page aici. Vă invit să îmi scrieți în comentarii dacă aveți întrebări și să-mi spuneți câte puncte din această listă bifează site-ul și articolele voastre. Keep in touch și urmează și un articol despre optimizarea SEO Off Page.

 

13 thoughts on “SEO On Page – optimizare fără dureri de cap”

 1. wow! da, e ceva de treaba pe partea asta. dar nu stiu cati dintre noi au timpul necesar sa se ocupe chiar de fiecare aspect. la seo yoast apelez si eu mereu!

 2. multumim mult, totusi pe mine ma i-au durerile de cap cand ma gandesc, nu ma prea pricep si incerc si eu pe cat pot! o sa-mi fac curaj sa schimb cate ceva!

 3. Foooarte bine venit articolul tau, as usual! Am sa il iau la puricat si analizat tot ce spui aici!!!

  Chiar trebuie sa ma ocup si eu de articolele alea vechi…peste 500 la numar…au nevoie de SEO mititelele :)))

  1. Off… și eu am câteva vechi ce așteaptă modificările necesare, dar greu cu timpul. Mult spor și mă bucur că îți este util articolul. :*

 4. Noroc de Yoast Seo. eu nu stau prea bine la capitolul optimizare,adica am destule de invatat si articolul acesta cchiar e foarte util. Am sa iau fiecare articol mentionat la citit pentru ca sunt convinsa ca am ce invata.

 5. Asta e un articol care trebuie analizat bine, nu doar citit. Sincera sa fiu, am foarte multe lacune in ceea ce piveste optimizarea SEO, cateodata imi vine sa cred ca nu voi putea sa invat niciodaata, oricat m-as stradui, fiindca imi lipseste baza

 6. Intentionez si eu sa-mi instalez google search controler. Am auzit ca ar fi util si pana acum nu l-am folosit. Foarte interesant articolul tau si este exact pe intelesul meu

 7. Wowww, multumesc, draga Bianca! E de citit si iar citit articolul tau. Multa informatie utile si super fain structurat. Pana acum folosesc Yoast, care e de ajutor clar, si Google Analytics, dar din care nu port spune ca mi-e clar prea mare lucru. O sa intru pas cu pas pe linkurile date de tine, sa fac ordine in modul meu de optimizare. Iti multumesc, sa ne fie cu spor! ???

  1. Bianca Ionel

   Mulțumesc mult, Cristina! Mă bucur că pot fi de folos și Google Analytics e de un mare ajutor. Avem nevoie doar de mai mult timp pentru a înțelege tot ce ne oferă. Promit să scriu articole mai detaliate pentru a veni în ajutorul celor ce au nevoie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: