Sfaturi pentru un blogger începător blogger începator sfaturi pentru bloggeri bianca ionel blog

Sfaturi pentru un blogger începător (II)

Din seria articolelor „Sfaturi pentru un blogger începător”, urmează articolul numărul doi, în care voi puncta trei lucruri importante de care mă lovesc zilnic: despre ce scrii pe blog, cine te citește și câți abonați ai.

Pe blog poți scrie despre orice

Poți avea un blog nișat, sau poți avea un blog generalist, dar nu poți scrie chiar despre orice. Cel puțin asta e părerea mea. Dacă ai un public țintă care ți-ar putea citi orice articol pe blog, de la cum ți-a zâmbit câinele vecinului când duceai gunoiul, până la ce rochițe porți când duci gunoiul, e ok. Scrie despre orice.

Totuși, nu uita că acesta va fi publicul tău de acum și mult timp înainte. În momentul în care le vei oferi un articol despre inteligența emoțională, s-ar putea să te întrebe dacă ai fumat ceva. Dacă vei decide să abordezi și alte subiecte în aceeași direcție, s-ar putea să se dezaboneze de la postările tale.

Sfat pentru un blogger începător: Când alegi să faci schimbări mari în ceea ce privește nișa articolelor tale, este bine să anunți acea schimbare.

E ușor să găsești oameni care să te citească

Depinde despre ceea ce scrii. Cu siguranță este mai ușor să ai cititori mulți când scrii despre rochițe și bluzite, dar genul acela de cititor vor fi precum pisicile. Azi te citesc, mâine vor găsi pe altcineva care are rochițe și bluzițe mai frumoase. Nu vreau să se înțeleagă că am ceva cu bloggerițele de fashion. Tot respectul pentru ele, doar că uneori exagerează și vând o imagine ce nu le reprezintă.

Provocarea adevărată vine în momentul în care nu scrii despre ceva comun. Nu scrii despre ceva ce oricine ar putea înțelege. Atunci publicul tău țintă este mai dificil de găsit. Nu-l vei găsi pe Facebook prin reclamele plătite, ci el te va găsi pe tine.

Dacă ai mulți abonați ești un blogger tare

Depinde ce înseamnă mulți, și din nou, depinde despre ceea ce scrii. Abonații și comentariile la articole devin numere relevante doar pentru cei care te contactează să scrii advertoriale. Adevărul din spatele blogului îl știi doar tu.

Eu mă abonez rar la bloguri din motive de securitate. Nu vreau să cresc o bază de date ce va fi vândută în timp. Nu vreau să am emailul plin cu sute de postări. Am o listă cu bloggeri pe care îi citesc și am grijă să intru cel puțin o dată pe săptămâna pe site-urile lor. Treaba asta cu abonatul mi se pare un fel de hai să te hrănesc eu că tu ești prea leneș și mori de foame. E posibil să ai o zi proastă și bloggerul X să scrie despre ceva care să te scoată din pepeni și să te facă să-i dai dezabonare. De ce? Ce vină are el pentru nervii tăi?

Pe de altă parte, am observat că bloggeri care au mulți cititori simt nevoia să se laude cu acest lucru. Vai, mă citesc 1000 de oameni, îți dai seama? Ok, și cu ce rămân acei 1000 de oameni după ce te citesc?

Ce cred eu despre abonații la blog?

Câți din abonații tăi au schimbat ceva în rutina lor pentru că tu ai scris o postare pe blog care să le schimbe viziunea? Aici e greul. De aici vine valoarea blogului și valoarea ta ca scriitor online.

Tot legat de abonați și comentarii, hai să-ți mai spun o poveste. Lumea nu prea comentează, în general, dacă ai dreptate și gândești ca ei, respiră ușurați și trec la articolul următor. Dacă nu ai dreptate și scrii o chestie super aiurea din 100 de oameni, s-ar putea să îți scrie unul că ai luat-o pe căi străine. Ce înseamnă Crăciunul pentru tine? este o postare care a stârnit controverse. O postare care mi-a adus un singur comentariu public, dar multe mesaje private. Mesajele nu erau o revoltă la articol, ci multe întrebări legate de starea mea de spirit. Oamenii au crezut că s-a întâmplat ceva cu mine și au încercat să-mi transmită încurajări și sfaturi. Asta a contat mai mult decât orice comentariu sau abonare.

Mai pe scurt, abonații sunt exact ca prietenii buni și mulți. Când ai nevoie de unu, nu e acolo. Keep in touch!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

2 thoughts on “Sfaturi pentru un blogger începător (II)”

  1. Eu mă abonez rar la bloguri din motive de securitate. Nu vreau să cresc o bază de date ce va fi vândută în timp, nu vreau să am emailul plin cu sute de postări.

    Păi fă-ți o adresă separată de mail, special pentru abonamente. Și pune un filtru pe ea, care să-ți forwardeze toate mailurile de tipul „Postare nouă pe blogul cutare” (să zicem, nu știu exact care e formatul, pui un filtru pentru fiecare tipar) spre adresa ta principală. Și nu te mai doare capul, n-au decât să te spameze pe adresa aia cât vor, că tu nu intri acolo. Aia e ca un buffer, spamul rămâne acolo, notificările pentru articole noi îți sunt forwardate pe adresa bună, unde le vezi.

    Eu nu mă abonez prin mail. Eu mă abonez prin RSS, pe Feedly, unde am blogurile sortate pe categorii, frumos.

    Ok, și cu ce rămân acei 1000 de oameni după ce te citesc?”

    Partea asta (și explicațiile de după) mi-au plăcut mult.

Lasă un răspuns