Sfaturi pentru un blogger începător blogger începator sfaturi pentru bloggeri bianca ionel blog

Sfaturi pentru un blogger începător (III)

Am ajuns și la cel de-al treilea articol din seria Sfaturi pentru un blogger începător și țin să vă anunț că nu mă voi opri aici. Astăzi am să vorbesc despre advertoriale, concursuri pentru bloggeri și timpul alocat unui articol.

Advertoriale prind doar bloggerii buni

Adevertoriale multe prind bloggeri care se vând ușor, bloggeri ca nu au subiecte de abordat și cei care văd blogul fix o afacere. Sunt numeroase discuții pe grupurile de bloggeri în care se tot insistă să nu se mai accepte advertoriale pentru 5 lei. Da, 5 lei, ați citit bine. Sunt bloggeri care se vând pe 5 lei și alții pe 50 lei sau mai mult. Sunt și bloggeri care nu se vând.

Și eu primesc zilnic propuneri de colaborări, dar a trecut ceva timp de când nu am mai acceptat una. Am primit oferte pentru transport de marfă, firme de turism, jucării pentru copii, corturi, jocuri pentru telefon etc. Am spus pas, pentru că nu puteam scrie nimic relevant despre aceste lucruri și nu îmi putem minți publicul despre cât de minunate sunt unele servicii.

Vor fi bloggeri care îmi vor spune că fix asta te face un blogger adevărat. Să scrii advertoriale pe subiecte care nu au nici o legătură cu blogul tău. Sincer, nu mă interesează, e blogul meu. E crescut după anumite valori și nu voi lăsa 50 lei sau mai mult să distrugă aceste valori.

Dacă tu scrii de trei o pe săptămână și 2 din postările tale sunt advertoriale, chiar mai ai impresia că ești blogger? Blogul tău s-ar putea numi foarte ușor site cu reclame scrise într-un mod drăguț.

Apreciez bloggeri care acceptă să scrie advertoriale pe nișa lor. Care transformă un advertorial într-un articol din care înveți ceva și nu citești doar câteva rânduri pentru o reclamă aparent mascată. Să scrii advertoriale în așa fel încât să pară un articol din seria ta săptămânală de articole te face un blogger bun. 🙂

Un blogger bun a câștigat cel puțin un concurs pentru bloggeri

Cândva credeam și eu asta. Treptat am realizat că sponsorii concursurilor vor doar promovare, foarte multă promovare și atât. Nu îi interesează stilul tău, nu îi interesează că ai scris articolul în trei ore, nu îi interesează că ai adaptat acel articol la ceea ce scrii tu pe blog. Ei vor cât mai multe link-uri, cât mai multe poze cu produsele lor și cât mai multe share-uri pe Facebook și comentarii.

Experiențele anterioare pe la SuperBlog și alte concursuri pentru bloggeri, mi-au arătat clar că sponsorii vor da 100 de puncte celui care îi laudă mai mult. Poți avea noroc să-i lauzi cum vor ei. Poți avea noroc să înțeleagă că nu vrei doar să scrii un advertorial, dar te poți și enerva când cineva care nici nu scrie corect Istanbul primește punctaj maxim. E indicat să participi măcar o dată. Pentru experiență și din curiozitate, dar nu te lăsa de scris dacă nu ești în top 3.

Un blogger bun scrie un articol în 30 de minute

Aberație mai mare ca aceasta, nu cred că există. Mi se pare imposibil să scrii un articol în 30 de minute. Poate îi faci draftul, poate schițezi niste idei, dar să îl scrii, să îl editezi, să ai adaugi poze și să îi dai și publicare în 30 de minute e cam nerealist.

Cu siguranță în timp capeți experiență. Cuvintele curg mai ușor, te concentrezi diferit, dar tot în timp cresc așteptările tale de la tine. Eu am nevoie de 30 de minute să gândesc ceea ce voi scrie, cum voi scrie. Sau să caut informații în cazul în care articolul cere acest lucru. Am învățat la Școala Flanco despre importanța editării unui articol și despre timpul după care se face editarea. În prezent editarea îmi ia mai mult timp decât scrierea. Dar face parte tot din procesul de publicare a unui articol.

Cea mai mare provocare a mea este să-mi corectez articolele. Din viteză îmi scapă o virgulă, un cuvânt dezacordat, sau poate mai multe, litere lipsă, litere inversate. Oricât aș citi și reciti un articol e imposibil să îl public perfect. Din acest motiv ai nevoie de cineva care să te citească și să te corecteze. Să îți spună când bați câmpii dar și pe unde gramatical vorbind ai comis-o. E posibil ca o frază să sune foarte coerent pentru tine, pentru că știi ce ai vrut să spui, dar pentru un cititor e posibil să nu aibă sens.

Un articol are nevoie și de poze. Eventual de poze editate, peste care să-ți pui tu ca blogger amprenta. Asta durează. Mie îmi ia 5 minute cel puțin și luați în calcul că mă joc zilnic cu poze în Photoshop.

Dacă știți vreun blogger care publică articole perfecte în 30 de minute, vă rog să îmi spuneți. Vreau să-l cunosc și vreau să-mi dezvăluie și mie secretul lui. Keep in touch!


 


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

4 thoughts on “Sfaturi pentru un blogger începător (III)”

  1. Perfect de acord cu tine in tot ce ai scris. E mai simplu sa scrii un advertorial in care lauzi sponsorul decat unul in care trebuie sa adaptezi cerintele sponsorului la stilul de a scrie pe blog asa incat totul sa para natural.
    Si, da e greu sa scrii fara greseala si mai ales sa scrii repede 🙁

  2. Nu sunt incepator dar nici profesionist. Am revenit in blogosfera dupa mult timp de stat pe bara si cred ca am ruginit putin. Asta fiind si motivul pentru care ma aflu aici. Sa stii ca am scris articole in 30 de minute cu tot cu editarea SEO dar asta nu inseamna ca sunt profesionist in a scrie. Gasesc un subiect pe care sunt 100% sigur ca il pot pune in blog fara sa sterg de 10 ori o idee. Sunt multi blogeri care se vand acum… cu bloguri pline de reclame, bannere, advertoriale si etc. Incerc sa gasesc ceva de citit mai cu tenta personala asa. Vreau sa vad daca ai acea categorie personala de articole , care intradevar merita citita 🙂

Lasă un răspuns