Sfaturi pentru un blogger începător blogger începator sfaturi pentru bloggeri bianca ionel blog

Sfaturi pentru un blogger începător (VIII)

Orice blogger care se respectă trebuie să cunoască regulile generale de ortografie și punctuație, iar pe lângă toate acestea să acorde o atenție suplimentară gramaticii și modului de exprimare. Cu siguranță toți greșim, fie din grabă, fie din cauza oboselii sau chiar din neatenție. Eu îmi citesc articolele și de 3 sau 4 ori înainte de publicare și la final, cât le dau la citit și celor apropiați, aceștia tot mai găsesc câte un cuvânt greșit sau litere lipsă.

Reguli pe care orice blogger ar trebui să le cunoască și să le respecte:

 1. Nu se lasă spații înainte de semnele de punctuație, ci după ele:
  • întotdeauna se va lăsa spațiu după punct și nu înainte lui;
  • întotdeauna se va lăsa spațiu după virgulă și nu înaintea ei;
  • întotdeauna se va lăsa spațiu după două puncte și nu înaintea lor;
  • întotdeauna se va lăsa spațiu după punct și virgulă și nu înainte de acesta;
  • întotdeauna se va lăsa spațiu după semnul exclamării, sau semnul întrebării și nu înaintea acestora;
  • excepție face bara oblică care nu va fi precedată și nici urmată de spațiu.
 2. Ghilimele corecte sunt ghilimele corecte. De fiecare dată când alegem să cităm ceva, este important să știm că acestea se deschid în partea de jos și se închid în partea de sus. Și eu am greșit cu acestea o perioadă foarte mare de timp, iar când am conștientizat acest lucru, am început să le scriu corect și în online. Pentru cei care nu cunosc scurtătura către acestea din tastatură, am să vă dezvălui că le găsiți lângă tasta 1, în partea stângă. Dacă aveți activată tastatura în limba română, apăsați pe tasta din stânga o dată și veți obține ghilimele care se deschid, iar pentru a le închide apăsați aceeași tastă împreună cu tasta shift;
 3. Nu se pune virgulă înainte de etc. (etcetera) pentru că în traducere în limba română acesta înseamnă „și celelalte, și alții, și altele” și conține în structura sa conjucția de legătură „și” – părțile de propoziție coordonate prin și nu se despart prin virgulă;
 4. Prescurtarea corectă de la „domnul” este „dl” (fără punct), iar de la „doamna”, „d-na”;
 5. Semnele de suspensie sunt doar 3 și nu mai multe. De asemenea spațiul se lasă după punctele de suspensie și nu înaintea lor. Exemplu: „Toți bloggeri pot scrie corect… Dar unii nu dau importanță acestui aspect.”;
 6. Cuvintele împrumutate din altă limbă, pe care dorim să le articulăm, le articulăm prin cratimă. Cel mai des am găsit situl sau siteul, exprimări total greșite. Corect este site-ul.
 7. Corect este „voiam” și nu „vroiam”. „În limba română, voința se poate exprima atât prin verbul a voi, cât și prin verbul a vrea. Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului a voi este voiam, în timp ce forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului a vrea este vream. Unii dintre vorbitori amestecă formele de imperfect ale celor două verbe, destul de asemănătoare, într-una singură, vroiam. Aceasta este însă greşită.”, explicație sintetizată preluată de pe cum-se-scrie-ro;
 8. „Drage” este forma de plural pentru „dragă” – navă special amenajată sau aparatură cu care se draghează. Așadar, corect este să scriem „dragile mele cititoare” și nu „dragele mele cititoare”;
 9. Când are sensul de a luaia” se va scrie mereu legat;
 10. Varianta corectă și articulată a substantivului propriu Iași este Iașiul și nu Iașul;

Când alegi să scrii pe un blog în limba română sau oriunde în online, trebuie să nu uiți să scrii corect românește, iar prin acest lucru se înțelege folosirea alfabetului așa cum l-am învățat la școală, cu diacritice și caractere românești. Lasă-mi un comentariu cu cel puțin o regulă pe care o respecți și nu se regăsește în lista de mai sus!

 

 


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

25 thoughts on “Sfaturi pentru un blogger începător (VIII)”

 1. Mega like!!! Sa stii ca am citit cu atentie, pentru ca se poate intampla oricui sa aibe mici greseli, asa cum ai mentionat si tu… oboseala sau pur si simplu o mica neatentie. Si eu obisnuiesc sa citesc articolele mele inainte de a le publica de vreo 3 ori, mai ales ca pun de anul acesta si diactritice, pe care le iau de pe un site. Adica nu am la calculator. Si atunci trebuie sa citesc iar, pentru ca se intampla sa imi ingramadeasca cuvintele si este nevoie sa pun spatiu.
  Multumesc pentru postare! Sper sa luam cu totii aminte, pana la urma, daca nu stii sa scrii corect si sa faci un acord corect subiect – predicat, de ce altii sa citeasca…greselile tale?

  1. Lory uneori nici alea 3 ori nu sunt suficiente. Am articole pe care le recitesc după câteva săptămâni de la publicare și mai detectez prin ele greșeli, în condițiile în care au fost citite și de mine de vreo 3-5 ori, și de câțiva prieteni care mereu îmi citesc articolele înainte de publicare.

  1. Cristina postarea era de mult pe listă, între timp mi-am mai făcut și eu lecțiile și am zis că ar fi utilă și pentru alte persoane. Mi-aș fi dorit ca la început, când am lansat blog-ul să am toate aceste idei din seria „Sfaturi pentru un blogger începător”.

 2. Am citit articolul tău și am o mențiune, dacă se poate. Cuvintele împrumutate se articulează cu ajutorul cratimei atunci când se schimbă forma ultimului sunet sau atunci când nu se aude. De exemplu, corect ar fi „site-ul” (nu auzim „e”) și „linkul” (se aude „c”).

 3. Genial acest articol. Incerc sa urmez mereu aceste reguli mentionate de tine, uneori am si eu greseli mai ales cand jonglez cu tastatura din engleza in spaniola si apoi in romana. Dupa ce 2 persoane mi-au atrs atentia asupra erorilor mele, incerc sa fiu mai atenta la fiecare articol. Imi place sa am si un text bine asezat in pagina si idei clare, bine legate intre ele.

  1. Eu mă bucur dacă mi se mai atrage atenția. Am câteva persoane care mereu îmi spun dacă detectează erori prin articol și mă bucur enorm. Unii se supără dacă le atragi atenția, eu nu.

 4. Îmi place mult articolul! Mă bucur că l-am găsit în grup! Bravo!
  Știam și eu unele reguli, dar acum am aflat concrect de ele și chiar și de unele noi. Ar trebui să fie mai cunoscut acesti articol pentru viitori, chiar și actualii, bloggeri!

  Felicitări! 🙂

 5. Si mie mi se mai intampla sa gresesc, bine ca maica-mea imi mai citeste blogul si-mi zice, cateodata incep cu o propozitie si termin cu altceva. Bine, inainte dau preview de vreo 3 ori, mai ales din cauza imaginilor, ca vreau sa se vada bine. Dar ma bucur ca ai scris articolul asta, e foarte bun pentru multe persoane! 😀

 6. Sfaturile astea sunt mai degraba pentru toata lumea, nu doar pentru bloggeri, pentru ca e important sa cunosti regulile astea de baza. Dar daca folosesti tastatura in engleza, de exemplu, ghilimelele se pun dupa regulile lor, sus ambele.

 7. Eu obisnuiesc sa citesc articolele si de 10 ori, mereu gasesc cate o greseala. Cea mai mare dificultate o intampin la apozitii si unde pun virgula pentru ca mie imi place sa scriu fraze lungi, dar lungi de tot. 😀 Si atunci mi-e frica ca cei care ma citesc sa nu se piarda in atatea propozitii legate. Mi-a placut articolul tau, felicitari!

 8. Cat ma bucur ca ai abordat acest subiect! Ai pus punctul pe ”I” cu toate sfaturile acestea. Eu sunt foarte critica cu tot ce inseamna greseli de scriere si de exprimare, poate fi defect profesional dar n-am ce face :)! Bineinteles, se intampla sa mai si gresim, din graba sau poate din cauza oboselii :). Super articol, bravo!!!!

 9. Foarte util articolul. Cred ca la unele puncte care le-ai menționat am mai greșit și eu, dar voi încerca sa acord mai multa atenție.

 10. Asa cum spune si Julie, sunt de parere ca oricine ar trebui sa cunoasca regulile astea. Ok, unele poate sunt putin mai ”de detaliu”, dar multe sunt reguli de scriere pentru orice roman. Iar daca mai vrem sa fim si bloggeri, atunci e musai sa le respectam! Mi se pare trist sa vad atatia bloggeri care au greseli gramaticale grave, care nu stiu cum sa puna semnele de punctuatie…
  Gresim, e normal sa ne mai scape cate ceva (eu am noroc cu mama, imi citeste fiecare articol), dar atunci cand se repeta nu mai poate fi numita greseala de tastare.
  Iar la faza cu ghilimelele, din pacate, multe sisteme nu o pun pe cea de jos, cum e si in cazul meu, chiar daca am setata limba romana.

 11. Foarte, foarte buna postarea. Era si cazul la cum scriu pe Facebook multi si multe. Din pacate multi vad, putini pricep dar cu timpul sa speram ca vom invata sa scriem correct romaneste 🙂

 12. Un articol foarte bun, desi nu este valabil doar pentru bloggeri. Eu l-am trimis deja catorva persoane, ca m-am saturat sa le corectez greselile si degeaba 🙂 Da, ok, tuturor ne mai scapa cate ceva, dar cand vezi aceleasi greseli zilnic, iti dai seama ca nu e din graba. Cu ghilimelele mai trec peste reguli, nu se supara nimeni daca le folosesc pe modul tastaturii in engleza 🙂

Lasă un răspuns