Sfaturi pentru un blogger începător blogger începator sfaturi pentru bloggeri bianca ionel blog

Sfaturi pentru un blogger începator (I)

Am decis să scriu o serie de articole cu sfaturi pentru un blogger începator sau mai bine spus, pentru un scriitor de gânduri și idei online. Sunt sfaturi sau gânduri ce mi-ar fi fost utile în momentul în care am început să scriu pe blog. Aș putea spune că sunt valorile care se află la baza acestui blog.

Toată lumea îți spune că e simplu să ai un blog, dar tu simți că ești un blogger începator

Da, este simplu. Îți cumperi un domeniu și găzduire, sau alegi un blog free pe WordPress pentru început și scrii. Dacă ne uităm în dex, blog pare să aibă două semnificații:

  • BLOG – (termen din informatică).Prescurtare de la WeB LOG(blog).Blog este o pagina de Web care slujește la publicare prin internet a unor date specifice unui domeniu restrâns.De cele mai multe ori blog-ul exprimă stilul autorului acestuia.
  • BLOG, bloguri, s.n. 1. Jurnal (3) online – pagină web frecvent actualizată, cu informații afișate în ordine invers cronologică, care contine eventual și linkuri cu/către pagini interesante de pe internet.

E simplu, oricine poate avea un blog și poate să publice conținut.

În prima definiție nu putem trece peste ideea de „stilul autorului”. De unde vine și cerința a doua: dacă vrei să ai blog, e necesar să ai și un stil al tău. Stilul îl cultivi în timp și e posibil ca nici după patru ani de scris pe blog să nu ai un stil al tău.

Cel mai concret exemplu de stil îl găsim în literatură. Fiecare scriitor consacrat are acel ceva prin care îi deosebești lucrarea din prima. Același lucru e și la cântăreți. Ei au un timbru unic, nu toți, dar care îl au se disting de restu. Așa e și pe blog. Trebuie să îți găsești vocea și să o transpui în scris încât orice ai scrie, oriunde ai scrie, lumea să te identifice.

Nu e o chestie ușoară, nu se dobândește peste noapte. Dincolo de timp investit în scris, acest stil cere și sinceritate și acceptare. E nevoie să te accepți pe tine așa cum ești și să le oferi cititorilor ceva autentic, ceva care te reprezintă pe tine cu adevărat și nu ceva ce ai vrea să te reprezinte.

Care este stilul meu când sunt un blogger începator?

Vă spun cu mâna pe inimă că până acum ceva timp nu credeam că am un stil. Am descoperit întâmplător, în momentul în care am publicat un articol despre orașul Roman, pe un blog anonim. Era blogul pe care îmi descărcam toate frustrările și trăiam cu impresia că nimeni nu va ști niciodată că tot eu mă aflu în spatele lui. Surpriza a apărut când, după publicarea articolului Există un oraș, am fost contactă de cineva tot din Roman pe profilul meu personal. Acea persoană mi-a dezvăluit cât de mult s-a regăsit în articolul meu. În acel moment, am conștientizat că nu mă mai pot ascunde și că am un stil al meu.

Articolul a fost scris în cel mai generalist mod posibil, fără a descrie nici o experiență care să-mi dezvăluie identitatea și totuși cineva și nu o persoană apropiată mie, a reușit să înțeleagă dincolo de rânduri cine este autorul. Cu siguranță, acea persoană este și unul din cititorii fideli ai acestui blog. Obișnuit fiind cu stilul meu de aici, l-a recunoscut imediat, chiar și într-un articol anonim.

Dacă ai blog, înseamnă că ești blogger?

Răspunsul imediat, ar fi „da”, totuși realitatea e alta. Vorbeam recent cu o prietenă, că statutul de blogger nu ți-l pui singur. Acela vine timp de la cei care te citesc și rezonează cu ceea ce scrii tu. Prietena mea nu e blogger, dar m-a surprins prin gândirea ei și prin faptul că aveam aceeași viziune. S-ar putea să nu fie singura care gândește așa. S-ar putea ca nici cititorii tăi să nu te considere blogger, ci doar un scriitor online.

E destul de logică gândirea. E ca și cum ai spune că ești IT-ist după ce ai terminat facultatea de Informatică, dar nu ai scris în viața ta o linie de cod pentru un proiect individual. Pe una din diplomele mele scrie că sunt economist, dar vă spun că e posibil să mă uit lung la un bilanț contabil, pentru că de 6 ani eu scriu doar cod.

Aș putea ține lejer o prelegere privind și ideea mea de a fi IT-ist și vă spun și mai sincer că nici cei 6 ani în domeniu nu îmi oferă acest titlu. Titlul de programator sau IT-ist vine de la oamenii cu care lucrez, care mă consideră omul de care au ei nevoie în problemele legate de programare sau web. Am fost speaker la CodeCamp, dar asta nu mă face speaker pentru tot restul vieții mele. Am fost atunci, 45 de minute și atât.

Până la articolul următor cu sfaturi pentru bloggeri, rămâne să meditați la ceea ce înseamnă blog și blogger. Vă invit să vă descoperiți stilul, în cazul în care scrieți pe un blog sau intenționați să faceți asta. Keep in touch!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

4 thoughts on “Sfaturi pentru un blogger începator (I)”

  1. E destul de logică gândirea, e ca și cum ai spune că ești IT-ist după ce ai terminat facultatea de Informatică, dar nu ai scris în viața ta o linie de cod pentru un proiect individual.

    Nu, pentru că în primul caz nu ai terminat o școală de blogging.

    A spune că ești blogger după ce ți-ai cumpărat domeniu și ai un blog e ca și cum ai spune că ești IT-ist după ce ți-ai cumpărat un calculator. Sau ca și cum ai spune că ești șofer după ce ți-ai luat mașină. Sau ca și cum ai spune că ești chirurg după ce ți-ai cumpărat un bisturiu.

    1. Pentru mine o diplomă e fix zero, dacă nu ai acumulat nimic din ce ar putea fi pus în practică. Oricum, pe subiectul acesta se poate discuta mult și bine.

  2. Ti-am mai spus ca imi place mult cum gandesti si cum pui problema? Si cand intamplator, am descoperit si cum canti, mi-ai intrat la inima. Rezonez mult cu o parte din tine si impartasim pasiunea pentru muzica. Keep the good work!

Lasă un răspuns