Sfaturi pentru un blogger începător blogger începator sfaturi pentru bloggeri bianca ionel blog

Sfaturi pentru un blogger începător (IV)

Din seria articolele Sfaturi pentru un blogger începător, astăzi vorbim despre datoriile unui blogger față de cititorii săi și față de blogul său.

Un blogger nu judecă

Prin natura noastră avem tendința să judecăm. Când deții un loc unde poți scrie toate gândurile tale e și mai ușor să judeci. Vecinii, colegii de la muncă, alt blogger etc. Din acest motiv e bine să nu îți publici articolele imediat. Lasă să treacă măcar 2 ore și să le recitești. Nimeni nu e perfect și fiecare are un motiv să gândească într-un anume fel sau să fie într-un anume fel.

Ar trebui să ne întrebăm mai des cum se simt cei din jurul nostru și să încetăm să-i criticăm sau judecăm. Am fost criticată doi ani de zile pentru că purtam negru și am fost văzuta ca fiind plictisitoare și lipsită de inspirație. Din păcate, cei care au ales să mă critice nu m-au întrebat de ce port negru. Dacă ar fi facut-o, ar fi aflat că am avut două decese în familie, iar negru a fost modul meu de a ține doliu.

Când scrii e necesar să te gândești cine îți va citi postările și ce va simți în cazul în care ai decis să faci o mică aluzie. În momentul în care publici un articol, îți asumi ce ai spus atunci. Îți asumi și tot ce va urma după.

Dacă simți că e necesar să spui ceva, alege o variantă de feedback care nu te va pune într-o lumină proastră. La unul din workshopurile ținute de Andy Szekely, am învățat cum poți oferi feedback. Formula e simplă! Începi cu un compliment, apoi adaugi elementul pe care vrei să-l critici și la final îi spui motivul pentru care consideri că ceea ce ai criticat merită schimbat.

Un exemplu: Îmi place foarte mult rochia ta neagra, dar consider că porți prea mult negru și dai impresia de monotonie. Dacă ai alege culori mai vii ți-ai evidenția mai ușor personalitatea.”.

Această metodă de feedback dă rezultate bune și în viața de zi cu zi. Oamenii nu mai iau acel feedback personal, ci îl acceptă în totalitate.

Un blogger își actualizează articolele

Dacă ai impresia că după publicarea unui articol totul s-a terminat, te înseli. Sunt articole care cer să fie actualizate. Sunt articole care nu se mai potrivesc într-un anumit context și sunt articole scrise la începuturile blogului ce au nevoie de o editare. Am scris un articol în care criticam modul în care se fac buletinele la Roman. Între timp, lucrurile s-au schimbat, ceea ce a cerut și un update al articolului meu.

Pentru cei care aleg să facă review-uri, la diverse produse, actualizarea e mai mult decât necesară. Sunt produse care nu se mai fabrică, sunt produse care după o serie de teste sunt scoase de pe piață. Sunt produse care își schimbă ambalajul. Toate aceste modificări cer update-uri. O dată pe săptămână e bine să arunci o privire peste 5 articole vechi, să le editezi, să faci mici update-uri dacă este cazul. Nu uita să scrii acest lucru și să-ți informezi cititorii.

Un blogger își promovează articolele

Promovarea o consider oribilă, dar necesară. În general, prietenii tăi nu te vor înțelege de ce îți share-uiești articolul de pe pagina blogului pe cea personală și în alte 20 de grupuri de pe Facebook. Te vor critica, vor râde de tine, îți vor spune că ești disperat după publicitate. Din păcate, ei nu știu că în momentul în care îți faci blog, îți mai iei încă 3 îndatoriri asupra ta. Devii content writer, devii PR, devii SEO specialist și eventual și programator și designer.

Promovarea e necesară. Trebuie să îți acorzi timp, măcar 10 minute după publicarea unui articol și să-l distribuit pe toate rețelele de socializare. Nu e plăcut, dar e necesar. Evită să faci spam și alege să dai un share și articolelor mai vechi. Din când în când, invită câte un prieten să îți share-uiască un articol care i-a plăcut. Vei vedea diferența!

Dacă ți-a fost util acest articol, nu uita să îi dai un share 🙂


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

1 thought on “Sfaturi pentru un blogger începător (IV)”

  1. Foarte util articolul tau. Desi logica, actualizarea articoleleor nu am considerat-o necesara. Am unul singur pe care l-am actualizat de doua ori.
    In privinta promovarii, asa e! Unii critica faptul ca stau prea mult pe net, ca pierd vremea, ca mai bine fac ORICE altceva (aici nu am intrebat daca la ORICE intra si consumul de stupefiante – glumesc, dar mi s-a parut deplasata remarca), iar pentru a ma descuraja, tot cateva persoane din mediul offline mi-a lasat comentarii jignitoare pentru a ma descuraja si a ma face sa renunt. Apoi am realizat ca e pura invidie si am mers mai departe. Acum caut sa ma perfectionez, dar ca orice om am momente cand simt ca clachez.

Lasă un răspuns