coperta cartii si am spus da

Și am spus da – Elizabeth Gilbert | recenzie carte

Și am spus da de Elizabeth Gilbert este continuarea filmului și a cărții „Eat, pray, love” (Mănâncă, roagă-te, iubește). În 2011 am fost o mare fană a acestui film și cred că l-am văzut de cel puțin 10 ori.

Cartea este o continuare a poveștii de dragoste dintre Liz și Felipe și a luptei lor pentru schimbarea convingerilor despre căsătorie. Cum am aflat din film, cei doi au avut căsătorii nefericite, finalizate cu divorțuri. Erau ferm convinși că nu vor mai spune niciodată „da” căsătoriei. Din păcate, autoritățile americane îi forțau să își unească destinele. Pentru a-și schimba convingerile au plecat într-o călătorie prin Asia, cercetând totul despre semnificația căsătoriei, atât din perspectiva istorică, cât și din cea religioasă.

Și am spus da – recenzie

Cartea este structurată pe 8 capitole, după cum puteți vedea mai jos.

Cuprinsul cărții Și am spus da - Elizabeth Gilbert
Și am spus da – Elizabeth Gilbert – cuprins

Fiecare capitol începe cu un citat ce surprinde esența acelui capitol. Pe etape sunt dezbătute principalele probleme ale unei căsnicii și modul în care acestea pot fi depășite. Cum dragostea nu este niciodată suficientă, cele două personaje ne învață că respectul trebuie să fie mai presus de orice.

Temerile privind sentimentul de singurătate ce poate apărea chiar și atunci când ești căsătorit și ascunderea acestui sentiment în ideea de familie modernă sunt subliniate și argumentate foarte bine.

Și am spus da - Elizabeth Gilbert - citate
Și am spus da – Elizabeth Gilbert – citate

Pe parcursul cărții, este surprinsă și acea dragoste oarbă care ne face să uităm de noi, de drumul nostru în viață, „să ne pierdem și să nu ne mai regăsim”. Liz și Felipe sunt genul de cuplu care își acordă libertate și își oferă timp pentru propriile pasiuni.Dragostea lor matură și lipsită de restricții este foarte bine evidențiată pe tot parcusul celor aproximativ 300 de pagini. Învățăturile primite de la oamenii pe care îi întâlnesc în călătoria lor le confirmă ceea ce ei știau despre iubire. În același timp le schimbă și percepția despre căsătorie.

Despre dragostea care te orbește - Și am spus da - Elizabeth Gilbert
Despre dragostea care te orbește – Și am spus da – Elizabeth Gilbert

Ce am apreciat în carte este faptul că autoarea a lăsat să simțim și momentele mai puțin plăcute ce apar într-un cuplu. Ne-a oferit indirect și o variantă prin care putem depăși momentele tensionate fără a ne arunca diferite cuvinte grele. Este o relatare reală a unei povești de dragoste. Cu bune, cu rele, cu momente de nesiguranță, cu temeri, probleme și piedici prin care orice cuplu trece.

Si am spus da - Elizabeth Gilbert - părți din carte
Si am spus da – Elizabeth Gilbert – părți din carte
De ce vă recomand „Și am spus da” de Elizabeth Gilbert?

Nu este o carte siropoasă, nu este o poveste falsă de dragoste. Autoarea a știut să îmbine perfect istoria, dragostea, ironiile fine și chiar glumele cu povești reale și învățături. Dacă ar fi să o recomand unui public, cred că ar putea fi citită și înțeleasă atât de persoane peste 18 ani, cât și de persoane peste 50 de ani. Niciodată nu e târziu să mai înveți ceva sau să îți confirmi anumite alegeri făcute în viață.

Fragment din cartea Și am spus da - Elizabeth Gilbert
Fragment din cartea Și am spus da – Elizabeth Gilbert

Cartea poate fi citită de mai multe ori. De fiecare dată va lăsa o altă imagine cititorului. Aș putea spune că ne poate confirma faptul că ne-am maturizat sau că am început să vedem lucrurile din altă perspectivă. E genul de carte care e bine să o ții pe noptiera de lângă pat, dar să nu o citești în speranța că vei adormi, pentru că te va ține treaz până o vei termina.

Celor care aleg să o citească, le doresc lectură plăcută și nu le voi dezvălui finalul cărții. Vă las pe voi să aflați dacă Liz și Felipe s-au căsătorit sa nu.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

4 thoughts on “Și am spus da – Elizabeth Gilbert | recenzie carte”

 1. Pingback: Cum faci o recenzie de carte?

 2. Pingback: Cum faci o recenzie de carte?

 3. Numărul cicatricilor de pe limbă dă măsura fericirii unui cuplu?
  Bună asta!
  Mai știam de o metodă predicată de un călugăr de la Athos, numită „Apă în gură”.
  Când simți că urmează să-i spui celuilalt lucruri pe care s-ar putea să le regreți, e mai bine să iei o gură de apă. Nu o înghiți, ci o ții așa câteva minute, un sfert de oră… cât trebuie.
  Cică funcționează 🙂
  Am încercat și eu și… mda, e mai bine!

  1. Călugării de pe Athos au mereu cele mai bune sfaturi și cu siguranță „hidratează” și sufletul și mintea acea apă 🙂

Lasă un răspuns