Web Analytics
Simțul stilului. Ghid de scriere pentru oamenii inteligenți din secolul 21

Simțul stilului – ghid de scriere pentru oamenii inteligenţi din secolul 21 | recenzie carte

Simțul stilului – ghid de scriere pentru oamenii inteligenți din secolul 21 este o carte recomandată de Liviana Tane pe care am ales-o din frumoasa bibliotecă online a celor de la Libris. Cum îi spune și titlul, Simțul stilului este o carte despre scris pe care e posibil să o găsim cel mai des în bibliotecile profesorilor de limba română.

Steven Pinker, autorul cărții Simțul stilului, este cercetător în domeniul științelor cognitive și profesor în cadrul Departamentului de Psihologie al Universității Harvard. Bestsellerurile care l-au făcut celebru sunt „The language Instinct”, „Words and Rules” și „The Stuff of Thought”.

Simțul stilului – structură

Cartea este împărțită în șase capitole principale, alături de un prolog, mulțumiri, glosar, note și o bibliografie destul de vastă. Fiecare capitol tratează cu exemple practice problemele cu care se confruntă cam orice pasionat de scris.

1. Scrisul de calitate

Steven Picker a indentificat faptul că nu este suficient să citești foarte mult și pe lângă binecuvântarea pe care o au cei care reușesc să scrie texte impresionante e nevoie și de foarte mult exercițiu.

Încă din primul capitol se oferă exemple de texte bine scrise de la autori precum Oscar Wilde, Richard Dawkins, Rebecca Newberger Goldstein, Maurice Sendak, Pauline Phillips sau Helen Gurley. Acest capitol este precum o introducere în ceea ce înseamnă scrisul. Până la finalul cărții ne putem face o idee cu privire la scrisul de calitate și cum putem să-l atingem.

Am să închei scurtul rezumat al acestui capitol cu o întrebare care mi-a atras atenția: „De ce nu ne-am gândi în schimb la scris ca la o formă de măiestrie delectabilă, precum gătitul sau fotografia?”.

2. O fereastră către lume

Cu siguranță scrisul este o fereastră către lume, iar noi, cei care alegem să scriem ne dorim să comunicăm prin articolele noastre. Din păcate, așa cum a determinat și autorul în „Simțul stilului”,vorbitul și scrisul au mecanisme diferite. Dacă vorbitul este instinctiv, scrisul este definit ca fiind un act nefiresc.

În acest capitol se face o diferențiere între scrisul clasic, academic și scrisul normal. Ultimul fiind cel care ajunge cel mai ușor la cititor și cel mai ușor de înțeles de acesta. De asemenea, autorul bifează prin exemple și chiar glumițe transpuse în imagini cele mai comune greșeli ale pasionaților de scris.

Greșeli precum metadiscursul, clișeele, avertizările, metaforele amestecate, scuzele, narsicismul, pasive inutile și multe altele, ce transformă textul într-o proză inertă, greu de înțeles.

Recomandarea acestuia ar fi cea legată de scrisul clasic, deși nu este singurul stil de scris, dar este cel mai firesc pentru cititori.

3. Blestemul cunoașterii

Acest capitol este orientat către scrisul academic în care alegem cel mai des să ne oprim din dorința de a arăta cât mai mult. Din păcate, noi, cei care scriem, uităm să ne întrebăm ce înțeleg cititorii din ceea ce alegem noi să le oferim.

Autorul subliniază faptul că psihologii sociali au descoperit că suntem prea încrezători, chiar aproape de pragul iluzionării, în abilitatea noastră de a ghici ce cred alți oameni. Acest studiu ar trebui să ne pună pe gânduri și apoi în pielea cititorului.

Pe lângă felul în care scriem, cartea ne îndrumă să ne și revizuim textele. Să trecem peste acel nivel al cunoașterii absolute și să vedem și părerile celor din jur. Cartea este o invitație în a ne depăși mentalitatea limitată și la a afla cum gândesc și simt alți oameni. Dacă reușim să facem asta, Steven Pinker nu ne promite că vom fi mai buni și nici o transformare în toate sferele vieții, ci va fi doar o dovadă de bunăvoință față de cititori.

4. Rețeaua, arborele și enunțul

Dacă primele trei capitole au fost cu exemple din diferite texte și cu punctarea problemelor cu care se confruntă un scriitor, capitolul patru vine cu scheme și exerciții practice de scriere. Va suna ca o întoarecere la clasele primare, dar orice blogger, jurnalist sau scriitor ar trebui să cunoască arborele sintactic și elementele ce îl compun.

Arbore sintactic - Simțul stilului
Arbore sintactic – Simțul stilului
5. Arcadele coerenței

Tot pe baza arborelui exemplificat în capitolul patru se trasează și arcadele coerenței. De aici aș putea spune că începe greul și totuși de aici se face clar diferența între un text bun și unul greu de citit.

La final, dincolo de stările pe care dorim să le transmitem, textul are nevoie de coerență. Cum ajungem la aceasta? Capitolul cinci oferă sfaturi și exemple practice legate de subiect, idei, actori și conectori astfel încât textul să aibă coerență.

Un text nu ar trebui să fie rezultatul unui accident, ci al unui plan bine trasat, detaliat și cu o senzație permanentă de armonie și echilibru.

6. Distincția dintre bine și rău

Ultimul capitol este despre gramatică, despre scrisul corect și despre cum putem să nu picăm în capcana greșelilor atât de uzuale de lasă impresia că ar fi corecte. Eu aș fi simțit ca acest capitol să fie cel care deschide cartea, dar indiferent de locul său este mai mult decât binevenit.

Simțul stilului – impresii personale

Deși are peste 400 de pagini, cartea Simțul stilului este foarte ușor de citit. Cel mai mult mi-a plăcut faptul că oferă exemple concrete, dar și mici glumițe încadrate în context ce te scot din senzația de lecție la școală. Este o carte ce te învață, dar și o carte ce îți cere atenție și practică.

Personal, deși am terminat-o de citit, nu am pus-o în bibliotecă pentru că am simt nevoia permanentă să revin asupra unor sfaturi și să verific dacă le-am aplicat ca la carte. Am convingerea că rezultatele se vor observa în timp.

Dacă vreți să citiți și voi cartea Simțul Stilului o găsiți pe Libris.ro, la aproximativ 45 RON. Vă pot garanta că va fi o investiție mică, dar cu impact mare în viitorul vostru de scriitori, jurnaliști sau bloggeri.


Aștept cu interes impresiile voastre despre carte, în comentarii, dar și alte recomandări de cărți pe acest subiect.

17 thoughts on “Simțul stilului – ghid de scriere pentru oamenii inteligenţi din secolul 21 | recenzie carte”

  1. Nu stiu ce carti sa iti recomand pe acest domeniu, deoarece nu este exact ceea ce citesc eu. Ultimul capitol despre scrierea corecta ma intereseaza si pe mine. Am vazut o carte, tot pe Libris, cu aceasta tema.

  2. Nu mi se pare o carte pe care sa o lecturezi pur si simplu, ba din contra, o carte care iti necesita foarte multa atentie, in cazul in care doresti sa inveti ceva.

  3. Eu nu reusesc sa imi fac un plan astfel incat sa imi ghidez gandurile nici macar dupa SEO 🙂 Nu am structura, am doar o fluiditate (uneori) in ganduri care dau un rezultat „citibil”. De multe ori incerc sa imi fac o structura pe un anumit subiect dar de fiecare data alte ganduri bat la „usa” neuronului si se cer scrise.. Cum sa le ignori, saracele? 🙂

  4. M-ai facut curioasa de cand ai postat pe Facebook poza cu cartea. Eu sunt mare fan al editurii Publica si am trecut de la cititul beletristicii la selectia lor de carti de business, carti de economie, carti de antreprenoriat si investitii, carti de management si marketing, autobiografii, biografii si memorii.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: