Web Analytics
Strategii de pre-scriere a unui text de la Daniel Pink

Strategii de pre-scriere a unui text de la Daniel Pink

Într-un articol dedicat prețului pe care îl aleg cei care fac content writing să-l practice, scriam despre faptul că această meserie îți cere să înveți în permanență. Astăzi, m-am gândit să împart cu voi câteva lucrurile pe care le-am învățat într-un curs despre content writing ținut de către Daniel Pink.

Cursul a avut trei părți: una despre strategia de pre-scriere a unui text, una cu sfaturi pentru a deveni un scriitor mai bun și ultima despre editarea unui text și cititrea acestui cu ochii cititorului. În acest articol am să abordez doar prima partea din acest curs, cea legată de strategia de pre-scriere a unui text. Vor urma încă două articole ce vor acoperi și celelalte două subiecte.

Daniel Pink vede scrisul ca o abilitate pe care ar trebui să o aibă toți oamenii de business din două motive:

1. Indiferent de tipul de afacere pe care o ai, trebuie să spui ceea ce gândești

E nevoie să convingi oameni, să le prezinți idei, produse și astăzi acest lucru se face tot mai rar față în față. De cele mai multe ori apelăm la servicii de email marketing sau postări în social media și avem nevoie să transmitem mesajul nostru în scris, într-un mod cât mai clar care să reflecte ceea ce ne dorim.

2. Scrisul este o formă de a gândi

Al doilea motiv cu singuranță aprinde multe beculețe în mintea fiecăruia și cred că toți cei care am încercat să scriem ceea ce gândim putem spune că prin scris tot ceea ce gândim printre contur.

Să trecem și la scriere, nu?

Ei bine, când vine vorba de scrierea unui text și Daniel Pink consideră că e nevoie să trecem prin trei etape:

 • pre-scrierea – tot ceea ce facem înainte de a ne apuca de scris, de la felul în care strângem ideile, la partea de cercetare și conturare a textului;
 • scrierea propriu zisă;
 • editarea – tot ceea ce facem din momentul în care considerăm că textul scris s-a apropiat de forma finală.

Acest proces nu este unul liniar și de foarte multe ori se întâmplă să revii la faza de pre-scriere dacă sesizezi pe parcursul scrierii că nu ai suficiente resurse. Daniel Pink ne invită să îmbrățișăm dezordinea și imprevizibilitatea procesului de scriere. Pentru mine a fost o adevărată încurajare această invitație, pentru că mereu am crezut că fac ceva greșit în momentul în care mă reîntorceam la partea de pre-scriere. Ei bine, acum am înțeles că e ceva normal și am ales să mă bucur de acest lucru. 🙂

Strategii de pre-scriere a unui text de la Daniel Pink

Etapa de pre-scriere din perspectiva lui Daniel Pink cuprinde generarea ideilor, partea de cercetare și documentare și trasarea ideilor principale. Am să iau fiecare etapă și am să vă spun câte ceva despre ea.

1. Generarea ideilor

Alegerea unei idei din cele multe sau puține pe care le avem este cu siguranță o adevărată provocare. Mi-a plăcut de Daniel Pink că a spus că în general ideile nu vin pus și simplu ci e nevoie să muncești ca ele să apară. Ai nevoie să le aduni într-un loc, să le revizuiești și să vezi care dintre ele trec testul timpului.

2. Cercetarea

Pentru mine luna iunie 2018 a fost plină de cuvântul „cercetare” și cred că nu întâmplător am ajuns să citesc despre aceasta. Cercetarea este foarte importantă mai ales dacă facem articole mai tehnice ce au nevoie de mai multe perspective și nu doar de cea personală. Aceasta ne ajută să identificăm idei noi, să descoperim indicii și nu în ultimul rând să oferim un conținut valid și credibil.

O idee care susține importanța cercetării dintr-un articol sau text este aceea că putem să ne pierdem credibilitatea în fața celor ce ne citesc foarte ușor.

3. Trasarea idelor principale

Trasarea ideilor principale înainte de a trece la scrierea propriu zisă a textului ne ajută pentru a ne forma ideea de ansamblu, pentru a vedea dacă ceea ce am gândit e cursiv, se leagă și toate punctele au o cercetare validă în spate. Această trasare a ideilor principale o vad ca un cuprins al cărții și mereu am fost de părere că prima dată un scriitor face cuprinsul și apoi scrie cartea.


Acestea sunt strategiile de pre-scriere a unui text din perspectiva lui Daniel Pink și am ales să le împart cu voi deoarece rezonez foarte mult cu ele. Voi aveți o strategie de pre-scriere? Vă invit să o împărtășiți cu mine în comentarii. Keep in touch!

12 thoughts on “Strategii de pre-scriere a unui text de la Daniel Pink”

 1. Hmm, nu stiu daca am neaparat vreo strategie anume.
  Daca am in plan redactarea vreunui articol sa vreo idee anume, imi notez in agenda si de fiecare data cand imi mai vine vreo idee o notez acolo alaturi de celelalte.

 2. Si eu ma intorc de multe ori la pre-scriere, atat pe parcursul articolului cat si dupa ce il finalizez si de multe ori constat ca e mai bine cu un plan, desi de multe ori nu il urmez. Acesta ma ajuta sa identific directia in care merg si din ce perspectiva vreau sa abordez un subiect.

 3. Cred că fiecare are stilul său de abordare, de scriere, în funcție de stare, inspirație, loc ș.a.m.d. Uneori îmi scriu ideile care îmi vin undeva, într-un note, alteori direct, mereu însă mă întorc, le schimb etc.

 4. Nu imi fac un plan, de obicei scriu ce imi vine in minte. apoi recitesc totul si aca ceva nu imi place mai rectific. Astept si urmatoarele articole

 5. Imi doresc sa fac si eu un astfel de curs dar deocamdata nu am nici o strategie, atunci cand am inspiratie scriu, cand nu, nu, dar incerc sa fiu organizata si constanta in ceea ce fac.

 6. Nu am o strategie a articolelor nici macar la cele tehnice care sunt mai complicate. Pana acum a functionat metoda de a scrie cu mici pauze, de 2-3 minute intre pasaje.

 7. Eu scriu cam ce imi vine pe moment. Dar e drept ca cercetez înainte atunci când am nevoie de informații actualizate. Cred ca mi.ar fi util un astfel de curs.

 8. Sa stii ca sunt destul de dezorganizata atunci cand vine vorba de scris. Eu nu am nici o stratetie. Atunci cand ma simt inspirata scriu sau imi structurez articolul in functie de inspiratie

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: