Stima de sine vs. Respectul de sine. Înţelege diferenţele!

Astăzi am mai publicat un articol semnat Ştefan Alexandrescu despre stima de sine şi respectul de sine. Vă doresc lectură plăcută!

Stima de sine vs. Respectul de sine.

Înţelege diferenţele!

În tabelulde mai jos, am realizat o sinteză a diferenţelor conceptuale întâlnite între stima de sine respectul de sine, în viziunea mai multor autori ai unor articole în dezvoltare profesională găsite pe internet. 

Tabel de evidenţiere a diferenţelor

Stima de sine vs. Respectul de sine

Stima de sine

Respectul de sine

Stuart Schneidman 1

Abordată prin psihoterapie

Abordată prin coaching

Te convinge că eşti mai bun(ă) decât rezultatele tale

Este condiţionat de rezultate

Nu solicită efort

Cere disciplina de a construi caracterul

Pune preţ pe sentimentele proprii despre sine

Pune preţ pe sentimentele altora despre sine

Dreptul la stimă de sine este implicit

Dreptul la respect se câştigă

Theodore Dalrymple 2

Aprecierea valorii şi importanţei cuiva

Egoistă

Virtute socială

Cere apreciere indiferent de fapte

Conştientizare

Nu cere nimic celui / celei care o solicită de la alţii

Demnitate

Merge pe rezistenţa minimă a celorlalţi

Solicită punerea în papucii celuilalt

Contează cum te simţi cu ce te îmbraci

Contează părerea celorlalţi despre cum eşti îmbrăcat(ă)

Curăţarea pantofilor e o vanitate

Curăţarea pantofilor e o disciplină

John Rosemond 3

Individul o câştigă spunându-i-se „cât de grozav(ă) eşti”

Individul îl câştigă dezvoltând respect pentru ceilalţi

Dr. George Simon 4

Tulburările de personalitate pot apărea în prezenţa stime de sine

Tulburările de personalitate nu pot apărea în prezenţa respectului de sine

O evaluare intuitivă a punctelor forte

Provine din latină, „respectere”=”a te uita înapoi”.

Respectul presupune o evaluare empirică pentru ce a făcut cineva cu punctele forte

Necondiţionată

Condiţionat, se bazează pe merit

Mark Arens 5

Dusă la extrem, aduce aroganţă, nerecunoştinţă, minimizarea altora

Recunoştinţă, umilinţă şi adaptare

Sunt pasionaţi de sine

Sunt pasionaţi de ceilalţi

John Rosemond 6

Se obţine primind de la alţii

Se obţine dăruind altora

Îi influenţează pe ceilalţi să fie în sjulba ta

Te obligă să fii în slujba altora

Ellen J. Langer 7, profesor şi cercetător la Harvard

Se bazează pe evaluare, care poate fi subiectivă. Exemplu: „Cred că pot să cânt mai bine”

Se bazează pe acceptarea limitelor. Exemplu: „Ştiu că nu cânt foarte bine deocamdată”

Adler (1991) ne ajută să înţelegem diferenţa între nivelul stimei de sine şi respectul de sine prin analogie cu diferenţa între dihotomiile faimă vs. infamie şi onoare / virtute vs. viciu:

„Trebuie să ne aducem aminte care este distincţia între faimă şi onoare. O persoană virtuoasă este o persoană onorabilă, o persoană care ar trebui să fie onorată de comunitatea în care trăieşte. Dar o persoană virtuoasă nu caută onoare, având parte de securitate în propriul său respect de sine. Lipsa de onoare nu retrage de la eficacitatea virtuţii morale ca un mijloc operativ indispensabil în căutarea fericirii… Cei cărora virtutea le lipseşte cu desăvârşire, pot obţine faima uneori chiar mai uşor decât cei virtuoşi. Faima aparţine celor măreţi, extraordinari, excepţionali, fără a lua în considerare virtutea sau viciul. Infamia este faima, împreună cu o proastă reputaţie. Marele escroc poate fi la fel de faimos ca marele erou; pot fi ticăloşi celebri şi sfinţi celebri. Existentă în reputaţia unei persoane, indiferent de realizările sale, faima nu poate păta, atunci când e nemeritată, după cum este cazul onoarei.”

Mortimer J Adler8

Desigur, respectul de sine nu este mai bun decât stima de sine. O stimă de sine înaltă este foarte importantă pentru a fi mai fericiţi, mai sănătoşi şi mai aproape de obiectivele noastre. În acelaşi timp, o stimă de sine înaltă, în absenţa respectului de sine, se va eroda în timp. Care este soluţia pentru echilibru?

Propria persoana este sursa entuziasmului si a reusitei, in acelasi timp a insucceselor si nereusitei. Foarte ades ne “autoprezicem viitorul” prin asteptarile si impresiile pe care le avem. In acest articol ne vom concentra pe anumite autoperceptii clare pe care o persoana cu o stima de sine ridicata le are.

Să înţelegem mai bine diferenţele!

Stephanie Martson9 comentează asupra diferenţelor dintre respectul de sine, stima de sine şi acceptarea de sine:

„Atunci când copiii sunt trataţi cu respect, ajung la concluzia că merită respect şi, prin urmare, dezvoltă respect de sine. Atunci când copiii sunt trataţi cu acceptare, dezvoltă acceptare de sine; atunci când sunt preţuiţi, ajung la concluzia că merită să fie iubiţi, şi dezvoltă stimă de sine.”

Exista intregi terapii bazate pe integrarea partilor aflate in conflict, rezolvarea problemelor interioare si eliminarea traumelor din trecut. Intre acestea, mentionezi domenii care au contribuit cu tehnici importante cum ar fi psihoterapia integrativa (somato-terapia), terapie provocativa (folosita si promovata de Frank Farrelly), psihodrama, analiza tranzactionala si programarea neuro-lingvistica.

Respectul de sine, reuseste sa se pastreze la un nivel suficient de puternic, indiferent de schimbarile care ar putea sa apara. Respectul de sine, spre deosebire de stima de sine, este reflectarea gradului in care sinele nu se autoapreciaza, ci se ingrijeste de necesitatile sinelui.

Stima de sine ridicata este dependenta de respectul de sine, pentru ca primul lucru care scade in intenstitate este stima de sine, care poate sa fie dependenta de situatii schimbatoare, dar respectul este ceva conditionat de credinte, iar o persoana (auto)educata sa-si pastreze respectul de sine in orice situatie si sa continue sa se ingrijeasca de toate aspectele sinelui (fizic, spiritual, mental, psihic) nu va lasa stima de sine sa scada atat de puternic incat sa afecteze functionarea sinelui. Într-adevăr, aşa cum exemplifică Theodore Dalrymple, pentru cel cu o stimă de sine ridicată, curăţarea pantofilor e un act îngrijire a imaginii, iar pentru cel cu un respect de sine ridicat, este o disciplină.

Respectul poate fi cerut celorlalti, poate fi impus, poate fi aparat, poate fi câştigat, in functie de prezenta stimei de sine si a unei educatii care sa asigure o adaptare la mediul exterior. Respectul de sine este ceva care tine mai mult de comportamentul vizibil in exterior si de anumite decizii in care o persoana trebuie sa tina cont de ea, mai mult decat stima de sine, care este mai degraba o stare.

Spre exemplu, ai de lucru in weekend un munte de documentatie. In plus, o vecina te mai roaga sa stai cu copilul ei vreo cateva ore si nu mai poti sa-ti faci treeaba daca accepti. Daca accepti, tradand respectul de sine, iti va scadea stima de sine, pentru ca nu ai avut abilitate de a fi asertiv/a. Daca ai raspunde asertiv, ti-ai pastra si respectul, si stima de sine. Daca refuzi intr-o maniera nepoliticoasa, ti-ai pastrat respectul de sine, dar ti-a scazut stima de sine.

Oamenii care fac alegeri fara sa tina cont de respectul de sine, vor plati cu scaderea stimei de sine. Acesta este o strategie de aparare a inconstientului care semnaleaza o parte din tine ce are o necesitate pe care o ignori. Orice ignori, va iesi la suprafata, mai devreme sau mai tarziu, cel mai probabil intr-o maniera pe care nu o poti controla.

Notă: Stima de sine este considerată de L. Michael Hall & Bobby G. Bodenhamer, în ediţia a doua a Figuring Out People un metaprogram.

Bibliografie

Alexandrescu, Ştefan (2011), Măsurarea psihometrică a stimei de sine (dizertaţie), Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, rezumat la http://analyticvision.wordpress.com/2011/06/23/the-psychometric-measurement-of-self-esteem-by-stefan-alexandrescu/;

Alexandrescu, Ştefan (2011) – The Metaprograms Correspondence in HR Tools

Hall, Michael. L, Bodenhamer, Bobby G., (2005). Figuring Out People. Reading People using Meta-Programs, Crown House Publishing, Ltd, Bancyfelin, Carmarthen, Wales, UK;

Lelorde, F., & Andre, C. (1999).Cum să te iubeşti pe tine ca să te înţelegi mai bine cu ceilalţi, Trei, Bucureşti

Merlevede, Patrick (2000, II) – Categories within iWAM

Merlevede, Patrick (2000, I)- Putting NLP Metaprograms Research in context: Studying the scientific validity of NLP

1 Schneiderman, Stuart – Coaching Lessons: The Difference between Self-Esteem and Self-Respect, accesat la 12.05.2014;

2 Dalrymple, Theodore, Theodore Dalrymple on Self-esteem vs. Self-Respect, accesat la 12.05.2014;

3 Rosemond, John, apud Self-Esteem Program, accesat la 13.01.2010;

4 Simon, George, PhD. – Neurosis vs. Character Disorder: Self-Image Issues, Part 2“, 01.10.2008; accesat la 12.05.2014;

5 Arens, Mark – What is Self-Respect and How Does it Relate to Self-Esteem?, 21.10.2008, accesat la 12.05.2014;

6 Rosemond, John (2004), Self-esteem is the problem; self-respect is the solution,Tallahassee Democrat, accesat la 15.02.2010

7 Langer, Ellen J. – Self-esteem vs. Self-respect, 01.11.1999, accesat la 12.05.2014;

8 Adler, Mortimer .J. (1991) “Wrong Desires,” Desires Right and Wrong: The Ethics of Enough, Macmillan,USA, apud We_must_bear_in_mind_the_distinction_between. (n.d.). Columbia World of Quotations. accesat la 12.05.2014 de la Dictionary.com website:http://quotes.dictionary.com/We_must_bear_in_mind_the_distinction_between

9 Martson, Stephanie. (n.d), When_children_are_treated_with_respect_they_conclude. (n.d.). Columbia World of Quotations. accesat la 12.05.2014 de la Dictionary.com website: http://quotes.dictionary.com/When_children_are_treated_with_respect_they_conclude

Dacă ţi-a plăcut acest articol, te invit să citeşti mai multe la http://discerne.wordpress.com/

Guest post de Ştefan Alexandrescuconsultant în strategie de comunicare şi resurse umane. Republicat cu permisiunea scrisă a autorului de aici (18 iunie 2011) Copyright (C) Ştefan Alexandrescu, 2011


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

1 thought on “Stima de sine vs. Respectul de sine. Înţelege diferenţele!”

  1. Pingback: Articole despre stima de sine | DISCERNE

Lasă un răspuns