Web Analytics
Cum faci o stragie de Social Media Marketing cursuri iunie 2022 bianca ionel

[Curs și experiența personală] Despre strategia de comunicare în online 2022

Pentru că se apropie finalul de lună dar și cel de trimestru iar strategia de comunicare online cere o îmbunătățire, am ales să investesc 80 de minute într-un curs nou apărut pe Kiwi Marketer ce a promis o abordare proaspătă asupra comunicării în social media.

Recunosc, m-a atras acest „2022” din titlu pentru că e un an special. Cursuri despre comunicarea în online urmez constant, însă multe dintre ele nu au o perspectivă adaptată la condițiile actuale sau la profilul de client din România.

„Am aplicat totul ca în curs și nu am rezultate!” E o expresie pe care o aud foarte des… pentru că da, suntem ca niște bureței când vine vorba de informații, însă preluăm modelul din SUA sau UK și ne așteptăm să funcționeze.

Și nu funcționează…

Online-ul n-a mers niciodată după metoda copy-paste pentru că are nevoie de o strategie adaptată la:

🇦 Realitatea din jur – oricât am ignora ce se întâmplă peste graniță sau felul în care inflația crește, acțiunile noastre sunt influențate direct de aceste elemente și se reflectă în ceea ce cumpăram sau nu, când vine vorba de servicii sau produse.

🇧 Profilul nostru de client sau mult „iubitul” avatar

De multe ori, în ședințele de mentorat sau consultanță cu ai mei clienți, pe partea de strategie social media am observat dorința acestora de a fi peste tot în online.
E o dorință normală, generată de lipsa unui avatar de client clar definit.
Aceasta vine la pachet cu multe resurse consumate, timp și energie. Dai tot în prima săptămână din lună și apoi simți că e prea mult, că nu mai vrei, că te-ai săturat. Like-urile și comentariile de la cei apropiați nu te încălzesc iar lipsa conversiilor îți pune sare pe rană și renunți…

Ți-e cunoscută povestea, așa-i? Am fost și eu acolo. Mi-am dorit și eu să fiu peste tot, pentru a ajunge la toată lumea și m-am încăpățânat să cred că:

➤ se poate fără avatar de client,
➤ formulele magice din cursuri funcționează dacă le implementezi 100%,
➤ dacă merge la X musai merge și la mine.

N-a mers, pentru că online-ul nu e un dulap de la Ikea pe care îl asamblezi după niște instrucțiuni. N-a mers, pentru că dacă te adresezi tuturor, te adresezi nimănui!
Online-ul e despre oameni și despre a fi uman, însă acel uman autentic. Online-ul e despre ce simți când vezi o imagine sau citești un text. Și simți dacă postarea e pentru tine sau nu! În funcție de ce simți dai like sau cumperi pentru că principiile de marketing răman constante, însă au nevoie de șlefuire și adaptare.

Ce adaptezi?

🔥 Te adaptezi pe tine – brand personal sau afacerea ta! 🔥

➤ Adaptezi stilul în care comunici, mesajul, platfoma încât să ajungi la omul pe care ți-l dorești client.
➤ Faci transformările pe baza unor cifre, unor obiective, acei KPI setați la început de lună în Excel sau măcar în agendă.
➤ Faci transformările pe baza avatarului de client, nu pe baza la ce face concurența sau la ce funcționează la alții.

Păi, n-am Excel cu cifre, avatar… cum adică să ignor concurența?!

Da, știu! Am auzit și asta de multe ori, pentru că să aduni date, să măsori și să faci rapoartare lunară e nasol, consumator de timp și aparent fără sens.
Spune-mi, în ce domeniul al vieții tale ai început ceva fără să știi de unde pleci și unde vrei să ajungi?

➤ Dacă vrei să slăbești, faci măsuratori la început și treptat pe parcursul procesului. În funcție de rezultate, schimbi numărul de calorii, schimbi antrenamentele, schimbi chiar antrenorul sau nutriționistul.
➤ Dacă vrei să pleci în concediu, din nou, măsori: km, zile, ore pe drum, cantitatea de combustibil consumat, spațiu în telefon sau pe card pentru poze. Dacă nu ai suficiente zile de concediu, începi să adaptezi traseul sau chiar schimbi destinația.

Și exemple mai sunt.

În fiecare caz ai un scop clar definit și variabile cu care jonglezi. Ai date clare de la care pleci și alte date la care vrei să ajungi. Oare de ce în online n-ar fi la fel?!
Cursul de astăzi mi-a confirmat încă o dată că nu există o formula magică pentru strategia de comunicare în social media, însă există câteva elemente care te susțin să găsești varianta potrivită pentru tine:

➤ avatarul,
➤ obiectivele clare,
➤ măsurătorile constante,
➤ realitatea din jur.

Tu știi să faci o strategie de social media care să-ți aducă rezultate? Îți las alături și ce am obținut eu organic, pe Facebook, în ultimele 28 zile.

rezultate facebook iunie 2022 bianca ionel 28 zile


Dacă vrei să colaborăm, te invit să-mi scrii acum!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.