Web Analytics
4 obiective de inclus în strategia de content marketing - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

4 obiective de inclus în strategia de content marketing

Când vine vorba de stabilit obiective și strategia de content marketing cred că mulți dintre noi am fugi și nu ne-am mai întoarce. Cred că e o oarecare presiune ce vine asupra noastră de fiecare dată când auzim „obiective”. De ce? Pentru că știm că sunt niște lucruri pe care ar trebui să le bifăm, nu-i așa?

Din punctul meu de vedere, obiectivele sunt bune pentru că îți luminează drumul către rezultate. Așa cum am mai spus pentru mine partea de content marketing e un drum drăgălaș de la cuvinte cheie la rezultate ce mulți le-ar valorifica în lei, euro sau alte monede. Dar până la atingerea rezultatelor e nevoie să aprindem câteva beculețe pe strada noastră către succes, nu-i așa?

4 obiective de inclus în strategia de content marketing

Pentru că nu vreau să scriu doar nișat către zona de business, am să adaptez obiectivele atât pe partea de business (e-commerce) cât și partea de blogging.

Obiectivul 1 în strategia de content marketing
Atragerea de noi vizitatori

Fie că ai un site e-commerce sau un blog atragerea de noi vizitatori ar trebui să fie un obiectiv nelipsit din lista ta. Cum poți face asta? Prin conținut! Ce fel de conținut?

  • articole pe blog optimizate SEO cu rol educativ, informativ, interviuri, noutăți și de ce nu chiar infografice;
  • prin distribuirea conținutului în funcție de tipul acestuia în social media în grupuri personalizate în funcție de mesajul transmis;
  • prin videouri pe Youtube.
Obiectivul 2 în strategia de content marketing
Transformarea vizitatorilor în contacte

Cred că acesta este cel mai dificil pas și cel în care putem pierde vizitatorii sau îi putem transforma în clienți/cititori fideli. Dacă vorbim de site-urile de comerț online, transformarea vizitatorilor în contacte presupune să ajungem la posibilul client și să-l determinăm să ne ofere adresa sa de email sau un număr de telefon în schimbul unor materiale gratuite.

În cazul celor care au blog ar putea reprezenta abonarea vizitatorului la newsletter sau obținerea unui email al vizitatorului în schimbul unui material gratuit. Personal nu sunt adepta oferirii unui material gratuit, fie el e-book sau orice alt ghid pentru bloggeri sau bullet journal în schimbul adresei de email. Cumva acest pas nu se încadrează cu etica blogului meu, dar asta nu presupune că ar trebui sărit.

În cazul magazinelor online sau a celor de servicii susțin foarte mult ideea de a oferi ceva pentru a obține o adresă de email, dar în cazul blogului, nu!

Obiectivul 3 în strategia de content marketing
Transformarea contactului în client/cititor

În cazul unui blog, contează foarte mult conținutul pe care îl livrezi cititorului după abonarea sa. Dacă oferi material de calitate care să-i îndeplinească nevoile, cu siguranța va rămâne cititor fidel. Dacă nu, cu siguranța se va dezabona și îl vei pierde.

În cazul unui posibil client, procesul e un pic mai complicat pentru că ești nevoie să crești o relație cu acel posibil client și să-i oferi în continuare conținut care să-l atragă, să-i răspundă la întrebări și să-l transforme încet, încet în cumpărător.

Desigur, poți face acest lucru prin e-mailuri personalizate care să-l ajute să înțeleagă că brandul tău îi poate oferi ceea ce are nevoie. Aceste e-mailuri ar putea fi cu trimitere la anumite articole de blog. Cum poți să folosești blogul în strategia ta de content marketing poți citi aici.

Obiectivul 4 în strategia de content marketing
Fidelizarea clientului/cititorului

Pentru blog, acest obiectiv fuzionează cumva cu cel de mai sus și ține foarte mult de calitatea conținutului oferit. Cu siguranță statisticile din Google Analytics pot să îți dea o direcție privind preferințele cititorilor tăi. De asemenea poți să îi trimiți un email personalizat în care să-l inviți să îți spună despre ce ar vrea să citească pe blogul tău. Același lucru îl poți face și într-o postare în social media.

Pentru a fideliza un client al unui magazin online e nevoie să îl transformi ușor într-un fel de ambasador al brandului tău. Și aici conținutul de calitate, articolele pe blog de tipul „Cum să folosești produsul X”, dar și suportul constant în cazul în care are nevoie indicații contează foarte mult.

În momentul de față ai foarte multe locuri de unde poți alege aceeași pereche de pantofi, nu-i așa? Modul în care brandul reușește să te facă să îl alegi pe el ține de strategia ta de fidelizare.
Uneori fidelizarea se face prin produse de calitate, alteori printr-o relație brand-client apropiată, sau printr-un suport post-vânzare.


Ce faci după ce ai slabilit obiectivele de inclus în strategia de content marketing? Le măsori cu ajutorul indicatorilor de performanță. Cum îi alegem pe acestia o să povestim în următorul articol. Keep in touch! ❤

Tu ce obiective ai setate pentru business-ul tău?

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.