Web Analytics
Interviu Tatiana Maximciuc - un fotograf care iubește ceea ce face
Tatiana Maximciuc interviu fotograf iasi mood mag mai 2022 bianca ionel

Interviu Tatiana Maximciuc – un fotograf care iubește ceea ce face

Pe Tatiana Maximciuc am cunoscut-o în aprilie 2022, la un eveniment al unei cliente ce a venit la Iași pentru a-și lansa cartea. Din primele secunde i-am admirat spiritul de observație, atenția la detalii și pasiunea cu care fotografia motiv ce m-a determinat să îi ofer o carte de vizită și să îi spun pe scurt, despre proiectul cu interviuri dedicate fotografilor.

După căteva zile, am avut bucuria de a răspunde pozitiv invitației mele la acest interviu și te invit să o descoperi și tu pe Tatiana, un fotograf din Iași pasionat de fotografia de portret.

1.     Spune-mi câteva cuvinte despre tine și abordarea ta în fotografie. Cum și când a început cariera ta de fotograf, cine te-a îndrumat/mentorat, cine te-a încurajat să alegi și acest drum?

Totul a început în 2011, când soțul meu a cumparat primul aparat foto DSLR și primul bliț. El a învățat primul cum e treaba cu setarile aparatului. Apoi am zis sa încerc și eu. Soțul a încercat sa mă învețe exersand pe diverse obiecte, jucarii, insecte… Și m-a pierdut.  Atunci am zis că fotografia nu e de mine.

Apoi în 2014 după ce l-am născut pe al doilea copil m-a atras iar aparatul foto. L-am luat și-am început să fotografiez. Soțul iar a încercat sa mă ajute, exersand și explicand cu diverse obiecte… Și atunci iar s-a intamplat ceva în mine… simțeam că vreau să fotografiez dar nu-mi plăcea să învăț partea aia tehnica. Cel putin asa credeam la acel moment. Până când într-o zi, fiind singură am luat aparatul și am început să exersez cu copilul meu. Și am văzut ca îmi place 😊 După care am început să caut informații și cursuri pe internet și tot ce-mi plăcea să învăț era despre cum să fotografiez oameni. Atunci a venit acel AHAAA în mintea mea… mie îmi place să fotografiez oameni, nu obiecte, nu natura, nu insecte, ci Oameni!

Și puteam să stau ore în șir să învăț, să studiez cum să pun oamenii din fața obiectivului în valoare, cum să fac setarile aparatului, luminilor…. Și nu mă mai saturam… Apoi am fost angajată ca fotograf și timp de 2 ani și ceva am fotografiat la un mare centru comercial, unde am învățat și am exersat multe: ce și cum fotografiezi un eveniment cu mai multe sau mai puține persoane, ce faci când ai lumină slabă, sau când e prea contrastantă, cum să fotografiezi ca imaginea să transmită o anumită stare sau un anumit mesaj, și multe altele.

Apoi mi-am dat seama că vreau să fotografiez ceva mai intim, mai personal. Mi-am dat demisia și m-am axat pe portrete și pe ședințele foto de familie. Am studiat foarte mult, și studiez continuu. Pentru că este un domeniu în care tot timpul ai ceva de explorat. Și asta îmi place foarte mult. Cine m-a încurajat? În primul rând soțul, întotdeauna mi-a spus că dacă asta îmi place asta ar trebui sa fac. Și în al doilea rand – fiecare client care e multumit și îmi trimite feedback frumos și sincer este o încurajare pentru mine. 😊

2.    Din toate stilurile de fotografie, pe care l-ai ales?

Fotografia de portret de departe e preferata mea. Dintre toate stilurile de fotografie, la portrete mă uit cel mai des, cel mai mult și cel mai atent… Pot să stau minute în șir să mă uit la un portret și să nu mă satur… De asta și am studiat mai mult și m-am special pe fotografia de portret. E o ramură pe atât de frumoasă cât și provocatoare… La ședințele foto de familie de exemplu e mult mai simplu, sunt mai multi, atenția se duce la toți, sau la interacțiunea dintre ei, legatura dintre ei… Dar cand ai o singură persoană toată atenția e într-un singur loc, și provocarea este să pui acea persoană în valoare cât mai bine, să fie cât mai autentică, și să transmită o stare / o emoție / o atitudine / un mesaj…

3.    Ce înseamna fotografia pentru tine?

O moștenire! Pentru tine și familia ta… cel puțin fotografia de portret și fotografiile de la o ședință foto de familie au o valoare nemăsurabilă peste ani…

Gândește-te cum se vor uita peste mulți ani copiii sau nepoții tăi la o fotografie frumoasa cu tine de acum? Sau cum te vei uita tu la fotografiile de acum, cand copiii tai sunt mici, peste multi multi ani, cand ei vor pleca la familiile lor, tu vei incarunti și vei ramane sa rasfoiesti albume? Sau cum se vor uita nepoții tăi la o fotografie de familie în care părinții lor erau copii? Ce valoare vor avea atunci acele fotografii făcute acum?

4.    Fotografie alb-negru sau color? Care exprima mai mult din perspectiva ta?

Cel mai des prefer color, dar în unele situații alb negru merge cel mai bine… Deci depinde de situație/de fotografie.

5.    Există un loc sau un moment de suflet pe care l-ai fotografia la infinit?

Oameni aș fotografia la infinit… Oameni care se iubesc, care se acceptă așa cum sunt, oameni care sunt autentici și firești, Oameni care râd cu gura larg deschisă, chiar dacă au plombe nereușite sau carii netratate, oameni care se lasă sa fie triști și să plângă fără să se ascundă sau să se rușineze de asta, oameni care-și iubesc fiecare kilogram din corpul său, Oameni care înțeleg că ei sunt mai mult decat un trup și se iubesc exact așa cum sunt ei!

6.    Lumină naturală sau artificială? Cât de important este să cunoști toate sursele de lumină până să îți definitivezi un stil?

Am început cu lumina naturală, dar după ce am descoperit blițurile, luminile de studio și modificatorii m-am îndrăgostit de ele și le folosesc ori de cate ori am ocazia. Lumina este foarte importantă în fotografie, pentru că fotografia e ca o pictură cu lumină. Și e foarte important să o înțelegem, să o folosim în avantajul nostru, atât lumina naturală cât și cea artificială. Ne putem juca și cu lumina naturală și să o folosim diferit, dar cu blițurile avem mult mai mult control, putem face mult mai multe.

7.    Ce consideri că te ajută cel mai mult și te diferențiază de ceilalți fotografi?

Cel mai mult cred că mă ajuta faptul că văd frumosul din oameni. Și în timpul ședințelor foto încerc să scot în evidență cea mai bună versiune a lor. Am studiat foarte mult limbajul corpului, gesturile, mimici, detalii care contează foarte mult în fotografia de portret și de familie. Și eu ca fotograf trebuie să combin toate cunoștințele mele din fotografie, psihologie, relaționare, limbaj nonverbal pentru un rezultat cât mai reușit.

8.    Dacă te-ai întâlni cu versiunea ta, la început de drum, în rolul de fotograf, ce sfaturi i-ai da?

Să aibă încredere, să studieze și să exerseze. 😊 Chiar dacă acum mi-am dat seama ce îmi place sa fotografiez și care este stilul meu, nu regret nimic din traseul meu ca fotograf. Faptul ca am încercat diverse este foarte bine, m-a ajutat. Si daca-ar fi sa o iau de la capat la fel as face. Pentru orice fotograf la început de drum e bine să încerce diverse, doar așa își va da seama ce îi place cu adevărat și doar așa învață mai multe.

9.    Ce înseamnă pentru tine o fotografie bună și care sunt elementele ce o definesc?

O fotografie bună pentru mine înseamnă să fie corectă din punct de vedere tehnic (dacă pot să spun așa), dar și să fie plăcută, intrigantă, să vrei să te uiți mai mult la ea, să transmită o stare, o emoție, o atitudine, un mesaj, să inspire.

10.  Ai un proiect de suflet? Dacă da, care este acela? Ne poți povesti mai multe?

Anul trecut am avut un proiect, o campanie sociala „Super Mame în Prim Plan”, prin care am adus în fața oamenilor 10 mame minunate, fiecare cu povestea sa foarte diferită de la care avem cu toții multe de învățat. Sunt un exemplu de perseverență, de iubire necondiționată, dedicare.

Sper că au inspirat cât mai multe persoane așa cum ne-au inspirat pe noi. Acum pregatim un nou proiect, o noua campanie, care sper să aibă același impact sau chiar mai mare. 😊

  1. Te implici în proiecte pro bono? Dacă da, ce tip de proiecte, cât timp oferi și care e motivația din spatele muncii tale pro bono?

Proiectul meu este Portretica – o întreprindere socială, care reinvesteste tot profitul de la  serviciile foto-video oferite clientilor nostri, în acțiuni care sa aibă impact asupra oamenilor și a societății. Ofer ședințe foto gratuite persoanelor din grupuri vulnerabile și altor fundații, ONG-uri care au nevoie de servicii foto-video pentru a transmite mesajul lor mai departe, am o oferit cursuri de fotografie gratuit persoanelor vulnerabile care vor sa invete acest domeniu, în fiecare an vom face cate o campanie cu impact social. Toate aceste acțiuni sociale îmi umplu sufletul și sunt ca un combustibil care mă pornesc să fac mai multe.

12.  Pe lângă munca asiduă care crezi care este ingredientul de bază al succesului tău?

Nu mă consider o persoana de succes. Sunt doar un fotograf care iubește ceea ce face. Am studiat mult, am exersat mult, și fac totul cu drag, și daruire. Îmi place extrem de mult ceea ce fac, pun mult suflet și oamenii văd asta, simt asta. Un psiholog mi-a spus candva: Cum îți dai seama dacă într-adevăr iți place ce faci sau nu? Dacă atunci cand faci acel lucru nu simți foame, nu simti sete, nu ti-e somn… Atunci corpul tău, mintea ta, se alimentează din ce faci, asta e ce are nevoie.

Așa sunt și eu cand fotografiez… Sunt situații când fotografiez mai multe ore la rând și atunci nu simt nici foame, nici oboseală, doar extaz, doar când mai văd câte o sticlă de apă îmi dau seama ca mi-e sete, beau rapid și merg mai departe… Dacă ție-ți place ceea ce faci – succesul nu mai e o necesitate, și uneori vine singur la timpul potrivit.

13.  Care sunt fotografii tăi preferați, pe care îi poți considera mentori?

Sunt foarte mulți fotografi pe care îi urmăresc cu drag. Voi enumera doar cativa pe care îi urmăresc mai des și cu care rezonez eu mai mult: Sue Bryce, Karl Taylor, Jerry Ghionis, Lola Melani, Lindsay Adler s.a.

14.  Trei lucruri interesante despre OMUL Tatiana Maximciuc?

Omul Tatiana Maximciuc este o fire extrem de sensibilă (pot să plâng sau să râd de la o nimica toată pentru unii, am o mie de emoții pe zi), visătoare pe alocuri (lumea din capul meu e roz de multe ori), analitică (îmi place să înțeleg totul, să găsesc logica lucrurilor) și sunt într-o constantă analiză de sine.

15.  Unde te putem găsi? Facebook, site, Instagram etc.

Mă puteți găsi pe Facebook/Instagram ca Portretica, sau pe www.portretica.ro

16.  Hai să încheiem acest interviu cu un sfat pentru pasionații de fotografie sau cu o lecție de viață pe care ai învățat-o din rolul de fotograf.

Cel mai greu poate este sa îți dai seama exact ce-ți place. Și asta nu se valabil doar la fotografi, ci în orice domeniu și la oameni în general. Dacă reușești să-ți găsești acel ceva ce-ți place cu adevărat, atunci vei găsi resursele în tine pentru a persevera, pentru a studia, a exersa, pentru a fi din ce în ce mai bun, și o data ce faci asta cu plăcere totul în jurul tău se schimba. Lumea ți se schimba. Și Lumea ta este așa cum ești tu pe interior, este oglinda ta. Dacă ești multumit, linistit, împăcat – vei vedea ca și ceilalți parcă sunt mai buni, nici nu-i vei mai vedea pe cei care te suparau candva, sau chiar dacă îi vezi – nu te mai afectează. Pentru ca fiecare are Lumea sa. Tu cum vrei sa fie Lumea Ta?


În încheiere, vreau să mulțumesc și revistei Mood Mag pentru colaborare și publicarea interviului în varianta printată, în numărul din mai 2022.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.