Web Analytics
7 sfaturi de time management | Cum să ai mai mult timp?

7 sfaturi de time management | Cum să ai mai mult timp?

Foarte des cei din jurul meu mă întreabă cum am atât de mult timp deși am un job cu program fix, mă ocup și de blog, merg la sală, și fac și voluntariat. Ziua mea nu are mai mult de 24 de ore și nici nu am găsit o formulă magică pentru a opri timpul.
Mereu am fost de părere că atunci când vrei să faci un anumit lucru, îți faci timp pentru el. Cum? În titlu le-am spus 7 sfaturi, în viața reală le-aș numi deja obiceiuri.

Cum să ai mai mult timp?

1. Dacă nu îți planifici tu timpul, ți-l vor planifica alții

De multe ori par scorțoasă în ochii celor din jurul meu când le cer să mă anunțe măcar cu o săptămâna înainte de un eveniment la care e necesară prezența mea. De foarte multe ori spun pas invitațiilor apărute peste noapte pentru că programul meu este deja făcut.
La fiecare început de lună îmi stabilesc o serie de obiective. În funcție de acele obiective îmi planific timpul.
Pentru a ține totul din scurt, fac același lucru și la fiecare final de săptămână. Bifez ce am făcut și setez din nou traseul pentru obiectivele neîndeplinite. Am agendă, am bullet journal, am planning online. Toate mă ajută să am totul planificat.

  • Posts not found

Experiența și felul de a îmi organiza viața m-au făcut să am zile și ore pe care le păstrez fixe. Aici intră cele pentru citit, mers la sală, scris pe blog și chiar programat. De ce am aceste ore fixe? Pentru că următorul sfat pe care urmează să îl dezvălui!

2. Descoperă orele la care dai randament maxim și profită de ele

Nu toți suntem persoane matinale și nu toți funcționăm la fel. Am oameni în jurul meu care se trezesc la 4, am oameni care doar după ora 10 poți discuta cu ei și mai sunt eu, care fie că e zi în timpul săptămânii, fie că e weekend la 7 sunt gata de acțiune.

De cele mai multe ori în organizarea timpului nostru ne pierdem în momentul în care petrecem orele cu randament maxim făcând altceva. Televizorul, rețelele de socializare sau chiar o carte bună ne pot face să pierdem timp prețios. Așadar, pentru a folosi timpul pe care îl aveți la maximum trebuie să știți când puteți să vă concentrați cel mai bine la ceea ce aveți de făcut.

În cazul meu, concentrarea atinge cote maxime la primele ore ale dimineții, dar și după antrenamentele sportive. În cazul în care se întreabă lumea de ce merg seara la sala, ei bine, pentru că după sport creierul meu e pregătit de încă o tură de programare, învățare sau scris pe blog.

3. Care e rutina ta de dimineață?

Se spune că ziua îți merge după cum o începi, de aceea consider că e foarte important să începem ziua bine. Mi-aș dori să îmi încep dimineața alergând, dar asta ar însemna să mă trezesc pe la 6, iar acest lucru îmi dă circuitul normal peste cap.
Totuși, îmi incep mereu ziua cu o gură de aer proaspăt și câteva exerciții de streching. Personal mă trezesc destul de crocantă dimineața și câteva exerciții îmi redau vitalitatea.

După aer și sport, urmează cafeaua, o vizualizare a obiectivelor zilei respective și apoi lucrurile intră pe drumul normal.

Evit să citesc emailurile în secunda în care mă trezesc, deoarece am observat că acest lucru mă indispune și mă face să nu mă mai bucur de dimineață așa cum îmi doresc.

În weekend îmi place să citesc dimineața și o fac savurându-mi cafeaua. Am grijă ca ritualul din weekend să fie diferit de cel din timpul săptămânii, tocmai pentru a simți o relaxare mai mare, chiar și atunci când lucrez în weekend.

4. Timpul meu se împarte în categorii

Mulți împart sarcinile zilnice în important, foarte important, urgent și alte etichete de acest gen. Eu aleg să împart tot ceea ce fac într-o zi astfel:

  • timp de lucru – timp pentru taskuri ce îndeplinite duc la atingerea obiectivelor
  • timp administrativ – e timpul pe care îl petrec cu anumite lucruri precum plătitul facturilor online sau cumpăraturile săptămânale, dar pe care aleg să îl am programat. Fiecare zi din viața mea are cel puțin o oră de timp administrativ. Nu în fiecare zi am nevoie de acest timp, dar e cel care mă ajută să nu depășesc deadline-uri sau pur și simplu să îmi intercalez în program activități neprevăzute la care vreau să ajung.
  • timp sacru – acest timp e dedicat mie, familiei, activităților care îmi fac plăcere și am grijă să nu lipsească dintr-o zi.

Consider că acest timp sacru este pentru mine motorul pentru restul activităților de peste zi și cel prin care mă recompensez pentru toată munca depusă în acea zi.

5. Ia pauză când simți tu, nu când spun specialiștii

Nu sunt omul care își ia pauze la 2 ore sau la o oră decât dacă simt nevoia. Am observat că pauzele forțate mă deconectează inutil de la ceea ce fac, iar pentru a reveni la activitatea inițială pierd mai mult timp decât după o pauza pe care o simt în mod natural.
Organismul nostru știe cel mai bine de ce are nevoie și când are nevoie. Dacă îl forțăm cu pauze nu o să-l ajutăm să dea randament mai bun. Cel puțin în cazul meu nu funcționează.

Aici programatorii cu siguranță îmi vor da dreptate. Cred că toți nu suportăm să fim întrerupți în momentele în care programăm, iar dacă cineva o face și insistă să îi răspundem atunci, revenirea noastră la cod va dura mai mult decât o revenire după o pauză normală.

Până la urmă, cred că orice om foarte concentrat dacă este întrerupt din ceea ce face își va reveni destul de greu la concentrarea inițială.

6. Mă ghidez după principiul Pareto

Despre acest principiu am scris într-un articol dedicat zilei de luni și pentru mai multe informații am să vă invit să-l citiți aici.

7. Fă ordine după fiecare săptămână

La sfatul 1 vă spuneam că la fiecare final de săptămâna îmi organizez timpul pentru următoarea săptămână mai în detaliu. Am ales să detaliez acest punct, pentru că dincolo de organizarea propriu-zisă se află și o curățenie sau ordine a săptămânii ce a trecut.
Mereu am fost de părere că trecutul ne trage înapoi sau ne ține în loc, de aceea aleg să încep fiecare săptămână cu forțe proaspete și cu săptămâna ce a trecut bine înțeleasă și asumată.
Nu mereu lucrurile merg așa cum mi-aș dori, dar dacă plimb nemulțumirea după mine de la o săptămână la alta nu ajung decât să mă sabotez și mai mult. Din acest motiv, în fiecare duminică seara fac următoarele:

1. Șterg toate emailurile de care nu mai am nevoie – aici e vorba de timp administrativ.
2. Bifez toate obiectivele atinse și le mut pe cele neatinse pentru următoarea săptămână. Pe lângă acest lucru, fac o analiză a motivelor ce au dus la neîndeplinirea acelor obiective și am grijă să nu mă saboteze și în săptămâna următoare.
3. Fac o listă cu toate lucrurile care au mers bine și cu motivele care au stat la baza acestora
4. Mai arunc o privire pe toată planificarea săptămânii următoare și verific dacă nu s-au schimbat ore, întâlniri, deadline-uri
5. Aleg să încep săptămâna cu lucrurile care mă stresează cel mai tare. De ce? Vă invit să citiți aici.


Tu cum alegi să te organizezi și care ar fi sfaturile tale pentru mai mult timp?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.