Time management în 8 pași

Time management în 8 pași

Time management sau 11 moduri de a te organiza

Cred că unii dintre noi auzim „N-am timp!” prea des în jurul nostru. Prin 2011 mă plângeam și eu de lipsa timpului și îmi doream ca ziua să aibă măcar 30 de ore. Evident, acest lucru este imposibil! Totuși un time management corect ajută de fiecare dată. Te întrebi cum? N-ai nevoie de cărți! E suficient să vrei să faci anumite schimbări în viața ta și să-ți prioritizezi activitățile. Eu am urmat câțiva pași simpli care pot spune că mi-au schimbat viața și acum am timp pentru mine.

1. Află unde pierzi tu timpul. La fel ca 90% din populaţia ţării? Cu acele activităţi aparent inofensive, dar care consumă mult timp, gen Facebook, conversaţii telefonice, email, Yahoo Messenger? Cronometrează-te! Ai să ai un şoc la final!

2. Propune-ţi obiectivele şi stabileşte-ţi deadline-uri.

3. Utilizează agende! Lucrurile scrise se uită mai greu şi creează responsabilitate! Notează tot! Personal schimb o agendă în fiecare lună. Persoanele din jurul meu îmi spun că exagerez dar programul meu este foarte bine structurat și nu doar de azi pe mâine, ci pentru săptămâni întregi.

4. Stabileşte-ţi priorităţile! Nu le putem face pe toate, dar trebuie să începem cu cele mai importante lucruri. Ai grijă! Important este diferit de urgent! Ceea ce este important are o prioritate mare și în general ne ajută la atingerea obiectivelor pe termen lung. La prima vedere cam tot poate fi urgent sau important, dar trebuie să analizăm foarte bine fiecare task și la final vom observa că nu tot ceea ce inițial consideram important nu ne afectează pe termen lung.

5. Învăţă să delegi! Sunt servicii pe care le pot îndeplini şi alte persoane. Fii specific şi supune-le ce aşteptări ai!

6. Rutina salvează timp! Din punctul meu de vedere, rutina nu înseamnă plictiseală. Dacă ai o ordine în care ai observat că faci lucrurile într-un mod eficient, nu o schimba!

7. Foloseşte în avantajul tău timpii de aşteptare! În maşină, tren, tramvai poţi citi un articol pe care l-ai tot amânat, poţi da un telefon sau te poţi relaxa cu o muzică bună! De asemnea nu uita de cărţile audio care pot fi o bună companie oricând!

8. Ţine cont în planificările tale de momentele din zi în care ai cea mai mare eficientă!

9. Fii flexibil,  dar nu exagera cu planificarea! Mereu pot apărea lucruri neaşteptate, rezervă-ţi timp pentru asta!

10. Împarte sarcinile neplăcute în fragmente

11. Ia pauze, concedii şi nu uita de recompense

Şi dacă nu te-am convins , uite şi 8 idei puternice pe care să le pui în aplicare în managementul timpului tău începând de acum.

Time management în 8 pași
  1. Rezolvă mai întâi problemele dificile pentru că ai nevoie de mai multă energie pentru ele. Pune cap de listă acele activităţi care nu îţi fac plăcere. Când eşti odihnit le vei rezolva cu mult mai mult calm. Dacă le amâni până la sfârşitul programului vei fi obosit, nervos şi vei reacţiona într-un mod acid;
  2. Concentrează-te doar pe o singură sarcină la un moment dat, aşa vei avea continuitate şi satisfacţie pentru că o vei termina la timp;
  3. Nu trece imediat de la o sarcină la altă! Ai nevoie de o pauză, de un moment de relaxare;
  4. Ai o sarcină nouă? Atunci pune întrebări, clarifică ce ai de făcut şi în cele mai mici detalii;
  5. Dacă întâmpini dificultăţi mari, cere ajutor!  Mândria de a face singur ceva ia de 3 ori mai mult timp!
  6. Fă însemnările cu pixul! Creionul se şterge şi vei fi tentat să sari peste anumite lucruri.
  7. Fii exigent cu timpul recreativ! Și aici simt nevoia să spun mai multe, dar cu siguranță o voi face mai detaliat într-un post viitor. A te recrea nu înseamnă a te juca pe Facebook sau a te uita la o emisiune de pe OTV (îmi cer scuze pentru subiectivitate). Dacă nu ai 10 ani, cu siguranță te poți recrea diferit! Citește un articol din ziar  (NU dintr-un ziar de scandal), ascultă o melodie de calitate, plimba-te sau fă ceva care să te deconecteze dar în același timp să te ajute să crești ca om.
  8. Nu irosi vremea gândindu-te la trecut!

Managementul timpului înseamnă managementul propriei tale persoane. O să sune dur dar problema eşti TU, nu timpul!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

1 thought on “Time management în 8 pași”

Lasă un răspuns