Web Analytics
Titlu meta și meta descrierile - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Titlu meta și meta descrierile

Astăzi am decis să abordez un subiect destul de cunoscut, rolul titlurilor meta și a meta descrierilor în optimizarea SEO printr-un articol dedicat în mare parte tot bloggerilor, dar util și pentru cei care au site-uri e-commerce sau de prezentare. Felul în care alegem să scriem titlurile ne va influența traficul în site și vizibilitatea în căutări pe diferite motoare de căutare.

De unde putem edita meta titlul și meta descrierile ?
 • Pentru cei care folosesc WordPress și au instalat pluginul Yoast SEO atât titlul cât și meta tag-ul poate fi modificat și optimizat la finalul articolului.

wordpress meta title meta description yoast seo

 • Pentru cei care au site-uri dezvoltate pe Magento, în taburile produsului în admin, există un tab intitulat Meta Information, ce conține 3 câmpuri: Meta Title, Meta Cuvinte Cheie, Meta Descriere;

meta information magento bianca ionel webdeveloper

 • Pentru cei care folosesc Prestashop, în taburile produslui în admin, există un tab intitulat SEO, ce conține 3 câmpuri: Titlu Meta, Descriere Meta și Url Prietenos.

meta information prestashop blog bianca ionel

Ce este titlu meta și meta descrierea ?
 1. Titlul meta este textul aflat între tagurile HTML <title></title>, situat în secțiunea head a unui site, ce apare în căsuța tab-ului browserului.

Dacă mergeți cu mouse-ul pe scrisul din tab-ul unei pagini, vă va fi afișat meta titlul acelei pagini, postări sau produs. Eu am luat ca și exemplu ultimul articol postat pe blog, Cum adaug un banner pe WordPress.

titlu meta articol blog bianca ionel

După titlul articolului, apare și titlul blogului. Această este o setare suplimentară, făcută din pluginul Yoast SEO, pe care mi-am dorit-o eu.

 • Meta descrierea este textul care ar trebui să facă un rezumat al conținutului articolului și se află în tag-ul meta, însoțit de numele tagului – description. O structură pentru exemplu ar fi următoarea

<meta name=”description” content=”Rezumatul conținutului”>

Dacă facem o căutare pe Google după Cum adaug un banner pe WordPress, articolul meu va apărea în următorul mod în rezultate.

rezultate cautare titlu meta blog bianca ionel

După cum puteți observa titlul apare în întregime, dar partea descrierii meta este întreruptă. Intenționat am lăsat în acest mod pentru a vă demonstra cât de ușor putem schimba și optimiza atât titlul cât și descrierea articolului.

Partea de cod a acestei pagini este cea de mai jos. După cum puteți observa avem title si meta descriptions.

cod meta description si meta title wordpress bianca ionel blog

Cum optimizăm titlul meta și meta descrierea?

Așa cum ați văzut și mai sus, titlul articolului apare întreg în rezultate, pentru că l-am optimizat, dar meta descrierea nu afișează tot conținutul, pentru că nu a fost optimizată.

Din punctul meu de vedere, atât titlul meta cât și meta descrierea trebuie să respecte trei elemente importante: lungimea, relevanța și structura.

1.Lungimea

Pentru titlurile meta lungimea recomandată până pe 6 mai 2016 era între 50 și 65 de caractere. De la acea dată Google a mărit numărul de caractere admis pentru titluri la 69-70 de caractere. Uneori chiar dacă respectați aceste limitări există posibilitatea ca titlurile să fie tăiate, pentru că Google nu face limitarea după numărul de caractere, ci după numărul de pixeli. Pentru a preveni acest lucru recomand folosirea unui tool online.

Pentru descrierea meta tot pe 6 mai 2016 lungimea a fost crescută cu 16-20 caractere pe linie, ajungându-se la aproximativ 100 de caractere pe linie.  În prezent se tinde spre o singură linie cu descrierea meta, aproximativ 100 de caractere. Maximul ar fi de 156 de caractere.

În decembrie 2017 Google a mărit numărul de caractere la 320.

2. Relevanța

Foarte multe surse recomandă folosirea unor cuvinte cheie relevante cu textul din articol pentru titlu, dar și pentru descriere. De preferat este să nu se facă abuz de cuvinte cheie și să se găsească 1-2 cuvinte cheie care să sintetizeze ceea ce oferă articolul sau ce ar putea căuta o persoană pe Google dacă ar avea nevoie să citească un articol ca cel oferit de noi.

Foarte multe studii demonstrează faptul că includerea unui cuvânt cheie relevant în titlu este mai important decât includerea acestuia în conținutul textului oferit.

Nu folosi titluri false doar pentru a atrage cât mai mulți cititiori. Gândește-te la reacția pe care o ai tu când dai click pe un link pentru că te aștepți să citești ceea ce ți se promite în titlu și nu primești ceea ce ți se promite.

Evitați folosirea aceluiași titlu meta de mai multe ori, deoarece unul din elementele pentru detectarea conținutului duplicat îl reprezintă și titlurile meta articolelor.

Evită termenii pompoși și pe cei prea vagi. Alegeți sinonime uzuale ale cuvintelor, nu versiuni academice ale acestora.

Descrierea meta, așa cum am mai specificat și mai sus, trebuie să sintetizeze cât mai bine ceea ce oferă articolul și de asemenea să conțină cuvinte cheie relevante.

3.Structura

Un titlu meta optimizat respectă în general o structură de tipul: titlu articol – denumire site sau denumire site – titlu articol. În general prima versiune este cea mai folosită și mai ușoară pentru cititori și cea pe care o recomand și eu.

Dacă vrei să crești brandul e recomandat să folosiți denumirea site-ului sau brandul în stânga și titlul conținutului în dreapta.

În titlul ales de mine pentru exemplul de mai sus, cu siguranță ați observat și separatorul „-”. Pe lângă acesta puteți folosi și „:” sau „|”. Din punct de vedere estetic bara verticală oferă un impact vizual mult mai bun și mai plăcut.

Importanța titlurilor meta și a descrierilor în optimizarea SEO

Titlurile meta și descrierile meta nu sunt pentru cititori, ci pentru motoarele de căutare. În funcție de felul în care alegem noi să le optimizăm ele ne pot ajuta să fim mai vizibili, să avem mai mulți vizitatori și implicit să devenim mai populari.
Cei care aleg să distribuie pe rețelele de socializare articole sau produse, sigur ați observat că acestea preiau un titlu și o descriere. Titlul este cel ales de noi în titlul meta și descrierea tot cea din meta.
Acum aveți un motiv în plus să vă optimizați mai bine aceste elemente când vine vorba de un articol.

Surse online: www.thesempost.com/google-increases-width-main-search-results-column

Foto: printscreen-uri din WordPress, Magento și Prestashop folosite pentru teste personale

47 thoughts on “Titlu meta și meta descrierile”

  1. Cu pași mici și mărunți vei ajunge să înțelegi și restul elementelor necesare în optimizarea SEO a unui articol.

  1. Pentru mine erau lucruri comune, apoi m-am gândit că pentru alții nu e tot așa și am decis să scriu un articol despre meta titlu și meta description.

 1. uuufff …. prea greu pentru neuronul meu obosit iar atunci cand nu stii „alfabetul” in domeniu, pare cu atat mai greu.

  1. Poate e greu, dar nu imposibil și merită mai ales dacă vrei un blog profesionist și bine optimizat.

 2. Foarte utile acest articol, inca nu m-am bagat peste tot..eu ma multumesc cu ce am, nu vreau sa ma complic prea mult pentru ca de ceva timp m-am mutat pe domeniu si nu vreau sa incurc tocmai acum.

  1. Toate aceste setări te pot ajuta să crești mai ușor, mai ales dacă tocmai ai făcut o schimbare.

 3. Cand am trecut pe domeniu si am inceput sa folosesc Yoast SEO, am crezut ca nu ma voi descurca niciodata. Imi cam prinsesem urechile in termeni…. meta descriere…habar nu aveam. Dar usor, usor am invatat ce inseamna. Un articol foarte bine structurat!

 4. Un articol bun, de invatat din el. acum tot invat si eu lucruri noi si fiecare chestie mi se pare waw si incerc sa o tin minte.
  La cat mai multe astfel de articole, eu il salvez sa imi fie la indemana.

 5. Pe mine ma enerveaza maxim faza cu focus key. Orice as scrie acolo, parca apar si mai multe buline rosii!
  Oricum eu am descoperit Yoast SEO cam de o luna si ceva. Cu structura stau bine, mai depasesc cateodata numarul de cuvinte dintr-o propozitie acceptata de plug-in ca fiind ok. Cateodata contextul nu-mi permite propozitii scurte!

  1. La focus key în general trebuie să fie un cuvânt cheie din titlu, care să se regăsească și în url-ul articolului și în denumirea pozei articolului.

 6. Albu Steluta Georgiana

  Eu momentan sunt la inceputuri…sincer n-am inteles foarte multe din ceea ce ne-ai prezentat ,dar poate pentru ca sunt inca in „fasa”la acest capitol.Sunt convinsa ca sunt persoane care au inteles exact ce ai vrut sa punctezi ,dar eu ma voi reintoare la articolul tau peste ceva vreme cand voi „mai creste mare putin”

  1. Am observat la titlu că ai făcut optimizările corecte, în schimb meta description nu este echivalentul unui cârd de cuvinte cheie. Ar da mult mai bine dacă ai sintetiza articolul în acea descriere.

  1. Și pe Blogspot se pot edita meta title și meta description. Cu siguranță le găsești la setările fiecărui articol.

 7. Ca sa te inteleg ar trebui sa ma mut de pe blogspot. E drept ca-mi tot propun mutarea pe domeniu, dar n-am mai ajuns acolo, Sper ca Mosu sa fie darnic si sa-mi aduca el un domeniu si atunci revin la tine pentru mai multe lamuriri.

  1. Meta title și meta description se aplică peste tot, nu contează ce platformă folosești.

 8. Un articol interesant. M-am pierdut in titluri meta si descrieri mega pe care nu stiu sa le folosesc asa cum trebuie. Am retinut cateva aspecte pe care le voi folosi pe viitor pe blog dar mai am multe de invatat ca sa ajung la nivelul tau

 9. It is actually a nice and helpful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing. bdcdfdggeedfebbd

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: