Web Analytics

Titlu meta și meta descrierile

Astăzi am decis să abordez un subiect destul de cunoscut, rolul titlurilor meta și a meta descrierilor în optimizarea SEO printr-un articol dedicat în mare parte tot bloggerilor, dar util și pentru cei care au site-uri e-commerce sau de prezentare. Felul în care alegem să scriem titlurile ne va influența traficul în site și vizibilitatea în căutări pe diferite motoare de căutare.

De unde putem edita meta titlul și meta descrierile ?
  • Pentru cei care folosesc WordPress și au instalat pluginul Yoast SEO atât titlul cât și meta tag-ul poate fi modificat și optimizat la finalul articolului.

wordpress meta title meta description yoast seo

  • Pentru cei care au site-uri dezvoltate pe Magento, în taburile produsului în admin, există un tab intitulat Meta Information, ce conține 3 câmpuri: Meta Title, Meta Cuvinte Cheie, Meta Descriere;

meta information magento bianca ionel webdeveloper

  • Pentru cei care folosesc Prestashop, în taburile produslui în admin, există un tab intitulat SEO, ce conține 3 câmpuri: Titlu Meta, Descriere Meta și Url Prietenos.

meta information prestashop blog bianca ionel

Ce este titlu meta și meta descrierea ?
  1. Titlul meta este textul aflat între tagurile HTML <title></title>, situat în secțiunea head a unui site, ce apare în căsuța tab-ului browserului.

Dacă mergeți cu mouse-ul pe scrisul din tab-ul unei pagini, vă va fi afișat meta titlul acelei pagini, postări sau produs. Eu am luat ca și exemplu ultimul articol postat pe blog, Cum adaug un banner pe WordPress.

titlu meta articol blog bianca ionel

După titlul articolului, apare și titlul blogului. Această este o setare suplimentară, făcută din pluginul Yoast SEO, pe care mi-am dorit-o eu.

  • Meta descrierea este textul care ar trebui să facă un rezumat al conținutului articolului și se află în tag-ul meta, însoțit de numele tagului – description. O structură pentru exemplu ar fi următoarea

<meta name=”description” content=”Rezumatul conținutului”>

Dacă facem o căutare pe Google după Cum adaug un banner pe WordPress, articolul meu va apărea în următorul mod în rezultate.

rezultate cautare titlu meta blog bianca ionel

După cum puteți observa titlul apare în întregime, dar partea descrierii meta este întreruptă. Intenționat am lăsat în acest mod pentru a vă demonstra cât de ușor putem schimba și optimiza atât titlul cât și descrierea articolului.

Partea de cod a acestei pagini este cea de mai jos. După cum puteți observa avem title si meta descriptions.

cod meta description si meta title wordpress bianca ionel blog

Cum optimizăm titlul meta și meta descrierea?

Așa cum ați văzut și mai sus, titlul articolului apare întreg în rezultate, pentru că l-am optimizat, dar meta descrierea nu afișează tot conținutul, pentru că nu a fost optimizată.

Din punctul meu de vedere, atât titlul meta cât și meta descrierea trebuie să respecte trei elemente importante: lungimea, relevanța și structura.

1.Lungimea

Pentru titlurile meta lungimea recomandată până pe 6 mai 2016 era între 50 și 65 de caractere. De la acea dată Google a mărit numărul de caractere admis pentru titluri la 69-70 de caractere. Uneori chiar dacă respectați aceste limitări există posibilitatea ca titlurile să fie tăiate, pentru că Google nu face limitarea după numărul de caractere, ci după numărul de pixeli. Pentru a preveni acest lucru recomand folosirea unui tool online.

Pentru descrierea meta tot pe 6 mai 2016 lungimea a fost crescută cu 16-20 caractere pe linie, ajungându-se la aproximativ 100 de caractere pe linie.  În prezent se tinde spre o singură linie cu descrierea meta, aproximativ 100 de caractere. Maximul ar fi de 156 de caractere.

În decembrie 2017 Google a mărit numărul de caractere la 320.

2. Relevanța

Foarte multe surse recomandă folosirea unor cuvinte cheie relevante cu textul din articol pentru titlu, dar și pentru descriere. De preferat este să nu se facă abuz de cuvinte cheie și să se găsească 1-2 cuvinte cheie care să sintetizeze ceea ce oferă articolul sau ce ar putea căuta o persoană pe Google dacă ar avea nevoie să citească un articol ca cel oferit de noi.

Foarte multe studii demonstrează faptul că includerea unui cuvânt cheie relevant în titlu este mai important decât includerea acestuia în conținutul textului oferit.

Nu folosi titluri false doar pentru a atrage cât mai mulți cititiori. Gândește-te la reacția pe care o ai tu când dai click pe un link pentru că te aștepți să citești ceea ce ți se promite în titlu și nu primești ceea ce ți se promite.

Evitați folosirea aceluiași titlu meta de mai multe ori, deoarece unul din elementele pentru detectarea conținutului duplicat îl reprezintă și titlurile meta articolelor.

Evită termenii pompoși și pe cei prea vagi. Alegeți sinonime uzuale ale cuvintelor, nu versiuni academice ale acestora.

Descrierea meta, așa cum am mai specificat și mai sus, trebuie să sintetizeze cât mai bine ceea ce oferă articolul și de asemenea să conțină cuvinte cheie relevante.

3.Structura

Un titlu meta optimizat respectă în general o structură de tipul: titlu articol – denumire site sau denumire site – titlu articol. În general prima versiune este cea mai folosită și mai ușoară pentru cititori și cea pe care o recomand și eu.

Dacă vrei să crești brandul e recomandat să folosiți denumirea site-ului sau brandul în stânga și titlul conținutului în dreapta.

În titlul ales de mine pentru exemplul de mai sus, cu siguranță ați observat și separatorul „-”. Pe lângă acesta puteți folosi și „:” sau „|”. Din punct de vedere estetic bara verticală oferă un impact vizual mult mai bun și mai plăcut.

Importanța titlurilor meta și a descrierilor în optimizarea SEO

Titlurile meta și descrierile meta nu sunt pentru cititori, ci pentru motoarele de căutare. În funcție de felul în care alegem noi să le optimizăm ele ne pot ajuta să fim mai vizibili, să avem mai mulți vizitatori și implicit să devenim mai populari.
Cei care aleg să distribuie pe rețelele de socializare articole sau produse, sigur ați observat că acestea preiau un titlu și o descriere. Titlul este cel ales de noi în titlul meta și descrierea tot cea din meta.
Acum aveți un motiv în plus să vă optimizați mai bine aceste elemente când vine vorba de un articol.

Surse online: www.thesempost.com/google-increases-width-main-search-results-column

Foto: printscreen-uri din WordPress, Magento și Prestashop folosite pentru teste personale

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.