Web Analytics
[Recenzie] Toți marketerii spun povești de Seth Godin
Toți marketerii spun povești de Seth Godin recenzie carte

Toți marketerii spun povești de Seth Godin

Ca orice marketer care se respectă, deși programez mai mult decât fac marketing, cel puțin anul acesta (2021), era aproape previzibil faptul că voi citi cartea Toți marketerii sunt mincinoşi spun povești a lui Seth Godin. Pentru iubitorii de marketing, Seth Godin e un fel de Dumnezeu al acestui domeniu, un guru pe care inclusiv eu îl urmăresc și îl citesc.

Cartea începe cu un mesaj care mi-a plăcut foarte mult și o să-l împărtășesc și cu tine.
Nu-mi vorbi numai despre cifre, mai degrabă spune-mi o poveste.

Fii remarcabil!
Fii consecvent!
Fii autentic!

Spune-le povestea ta oamenilor care sunt dispuși să o creadă.

Marketingul este puternic. Folosește-l cu înțelepciune.

Trăiește minciuna.

Și cu o concluzie, chiar pe post de intro, aceea că „Toți marketerii sunt povestitori. Numai aceia care eșuează sunt mincinoși”.

Evident, după astfel de afirmații întrebarea mea era cum să spun povestea? Cred că această întrebare este pe buzele oricărui creator de conținut, nu-i așa? Până la răspuns, pentru că evident, l-am aflat din carte, am convingerea, că ești la fel ca mine, și vrei să vezi un mic preview al acestei cărți, nu-i așa? Am să încep prin a îți oferi structura ei, mai exact cuprinsul.

 • Noțiuni de bază
 • Înțelegi marketingul?
 • Pasul 1: Modelele și viziunea lor asupra lumii au ajuns acolo înaintea ta
 • Pasul 2: Oamenii observă doar ceea ce este nou, abia apoi fac o presupunere
 • Pasul 3: Povestea începe cu prima impresie
 • Pasul 4: Marii marketeri spun povești credibile
 • Exemple: Povești create în jurul unor viziuni asupra lumii
 • Observații importante: Păcăleli și înșelătorii
 • Pasul 5: Marketerii autentici prosperă
 • Concurența într-o lume a minciunii
 • Remarcabil? Vaca nu a părăsit clădirea
 • Bonus – partea I – Maeștrii povestiori și aceia care încă încearcă
 • Bonus – partea a II-a – Secvențe avansate
 • Cărți bune de citit
 • Și acum, ce facem?
 • Care e povestea ta?

Și acum să povestim despre carte și felul în care am rezonat cu ea!

Toți marketerii spun povești ce acoperă dorințe consumatorilor

În primul rând, am citit cartea atât cu ochii de marketer cât și cu ochii de cumpărător, pentru că, dincolo de rolurile profesionale, fiecare dintre noi, cumpără… și exact cum scrie și în carte, de foarte multe ori cumpărăm pentru a ne satisface dorințe și nu necesități.

Necesitățile sunt practice și obiective, pe când dorințele sunt iraționale și subiective” și fix pe dorințele clienților are nevoie să se axeze un marketer și pe ceea ce „oamenii cred că ar trebui să aibă”.

Cartea este și despre psihologia satisfacției pentru că o poveste bună (fie că o spune marketerul sau clientul) este certificată de apariția satisfacției autentice a clientului.

Oamenii iau decizii mari și mici bazându-se pe un singur lucru: minciuna pe care și-o spun singuri în legătură cu ceea ce intenționează să facă.

Vrem sau să nu credem, marketerii nu sunt cu adevărat mincinoși. Sunt doar buni povestitori. Consumatorii sunt mincinoși. În calitate de consumatori, ne mințim zilnic. Ne mințim în legătură cu ceea ce purtăm, cu locul în care trăim, cu modul în care votăm sau cu ceea ce facem la serviciu. Marketerii de succes sunt doar furnizorii poveștilor pe care consumatorii aleg să le creadă.

Toți marketerii spun povești grozave

La întrebarea mea, despre cum pot spune o poveste, mai ales una grozavă am aflat răspunsul în carte, primit câteva concepte, drept ghid.

 1. Poveștile grozave sunt adevărată
 2. Poveștile grozave conțin o promisiune
 3. Poveștile grozave sunt crezute
 4. Poveștile grozave sunt subtile
 5. Poveștile grozave se derulează rapid
 6. Poveștile grozave nu recurg la logică, ci apelează adeseori la simțuri
 7. Poveștile grozave vizeză rareori pe toată lumea
 8. Poveștile grozave nu se contrazic.
 9. Poveștile grozave corespund viziunii noastre despre lume. Cele mai bune povești nu-i învață nimic nou pe oameni, ci își asumă lucrurile în care aceștia cred deja și care îi fac să se simtă inteligenți și în siguranță atunci când li se amintește cât de multă dreptate au avut de la bun început.

Toți marketerii spun povești care aduc profit

În carte se vorbește un pic și despre bani, despre profit și pierderi, însă cel mai mult mi-a plăcut acest citat.

Motivul pentru care majoritatea oamenilor care vând servicii și produse se luptă cu marjele de profit este că se consideră pe ei înșiși ca vânzând o marfă.

Tot în contextul despre profit, Seth Godin, subliniază faptul că „nu există o singură piață, ci un milion de piețe” și „șansa ta constă în identificarea unei viziuni ignorate asupra lumii, în construirea unei povești astfel încât să atragi atenția publicului în dezvoltarea acestei poziții de pornire”.

Marketingul este irațional, contradictoriu și straniu

Când am citit acest lucru în carte, m-am simțit total înțeleasă și am respirat ușurată pentru că nu credeam doar eu asta despre marketing. E pe bune! E irațional, contradictorii și straniu, la care se adaugă și mereu într-o continuă schimbare. Acest lucru explicat de Seth Godin, chiar printr-un exemplu din povestea mea preferată. Când Alice juca sah în Țara Minunilor, Regina de Cupă schimba jocul la fiecare mutare. Același lucruse întâmplă și în Țara Minunilor Marketingului. Dacă un singur competitor face o schimbare, deodată, întreg peisajul competițional se schimbă.

5 sfaturi din cartea Toți marketerii spun povești a lui Seth Godin
 1. Trebuie să ai o poveste autentică și solidă, construită în funcție de viziunea lumii a persoanei căreia i-o spui. Povestea ta trebuie să fie robustă, sinceră și transparentă, iar tu trebuie să fii pregătit să o trăiești cu voce tare.
 2. Dacă vrei să crești, fă ceva care merită să se vorbească. Nu reclame peste reclame, ci fapte. Dacă ideea ta este bună, se va răspândi cu siguranță.
 3. Trebuie să muncim din greu pentru a înțelege care sunt preferințele clienților noștri potențiali și ce totemuri putem folosi pentru a spune o poveste.
 4. Motivul pentru care autenticitatea contează este că nu știm ce informații va folosi consumatorul pentru a inventa povestea pe care și-o spune singur.
 5. Și probabil cu cel mai înțelept sfat, din perspectiva mea: „o dată ce un client a cumpărat povestea cuiva și a ajuns să creadă minciuna respectivă, a-l convinge să se mute este echivalent cu a-l convinge că a greșit. Iar oamenii urăsc să admită că au greșit”.

Dacă ți-a plăcut recenzia și îți dorești să citești toată cartea, o recomand cu mare drag, nu doar celor care lucrează în domeniul marketingului ci și celor care vor să își înțeleagă motivele pentru care uneori cumpără irațional. Cartea este foarte ușor de citit și poate fi o lectură plăcută și chiar amuzantă. Ce nu ți-am spus, însă probabil ai sesizat din cuprinsul cărții, este faptul că ai 2 capitole pline cu povești de succes și felul în care au fost conturate. Așadar, lectură plăcut și aștept cu interes părerea ta despre carte.

Toți marketerii spun povești de Seth Godin o găsești pe Libris, Emag, Elefant, Cărturești și BookZone începând cu 45 RON fără reducere.

Keep in touch,

Bianca Ionel – The Digital Fairy

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.