fericirea vine din interiorul nostru bianca ionel blog

Tu ai zâmbit azi?

Eu azi am zâmbit, tu ai zâmbit? Pe zi ce trece observ că în viețile noastre se intalează o tristețe de nedescris. Am impresia că singura zi în care ne amintim să fim fericiți este pe 20 martie, de Ziua Internaţională a Fericirii.

În fiecare zi ar trebui să ne amintim de toate lucrurile care ne fac fericiţi. Ar trebui să le memorăm undeva pentru a le avea cu noi mereu şi pentru a le activa de fiecare dată când suntem trişti. Zilele acestea m-am gândit tot mai mult dacă aș putea inventa un gadget care să ne aducă fericirea.
Fericirea, este fără doar şi poate cel mai dorit sentiment şi cel mai greu de obţinut dacă privim în jurul nostru. Tu câţi oameni ai văzut zâmbind azi? Eu nu prea mulţi, dar am avut grijă să le zâmbesc frumos şi să încerc să le transmit o rază de energie pozitivă.

Găsim online site-uri cu tot felul de citate motivaţionale, dar nu toţi au acces la internet când sunt trişti şi nu toţi ştiu de existenţa lor. Cel mai grav, cred că nu toţi vor să conştientizeze starea de tristeţe. Mulți o consideră o stare normală şi se afundă în ea zilnic.

Ce este fericirea?

Eu am testat vreo câteva site-uri motivaționale, dar nu prea au avut efect asupra mea. Mă gândeam la un moment dat, dacă tot sunt în domeniul IT şi dacă tot dezvolt site-uri zilnic să fac unul care să emane fericire. Când mi-am făcut planul, mi-am dat seama că nu toţi răspundem la aceeaşi stimuli. Fericirea capătă forme diferite în funcţie de om și depined de aşteptările acestuia. O echipă de cercetători de la University College London a avut grijă să descopere ecuaţia fericirii, cea de mai jos.

formula fericirii bianca ionel blog
Formula Fericirii

Ce reprezintă toate acele variabile? Personal, n-am înţeles prea multe. Ele sunt influenţate de nivelul nostru de asteptare în diferitele evenimente din viaţa noastră. Am să vă detaliez fiecare element, în speranţa că măcar voi înţelegeţi ceva din formula de mai sus. Fericirea nu trebuie să fie chiar așa complicată!

Formula fericirii
  • t reprezintă taskul sau evenimentul din viaţa noastră,
  • w0 este o constantă,
  • w1, w2 şi w3 iau valori diferite în funcţie de influenţa pe care o are tipul de eveniment asupra noastră, finalizat cu un câştig sau o pierdere,
  • y, ar trebui să se încadreze în intervalul închis [0,1]. El este scumpul şi mult iubitul factor de uitare, care ne influenţează întreagă viaţă şi implicit fericirea.

Nu e o noutate faptul că luăm deciziile în funcţie de întâmplările din trecut. Nu e o noutate că preferăm să alegem siguranţa în locul riscului. Formula de mai sus împlică şi aceste ultime două elemente.

  • Siguranţa este văzută ca recompensa morală sau materială la care ne aşteptăm în urma alegerii noastre şi marcată prin CRj;
  • EVj este o valoare medie a recompensei la care ne aşteptăm, în cazul în care alegem să riscăm;
  • RPEj este diferenţa dintre aşteptarea pe care o avem când alegem să riscăm şi rezultatul final.

Prea multe necunoscute, prea multă matematică? Mă voi opri aici cu interpretarea acestei super ecuaţii ce ne garantează fericirea!

Aşteptări, garanţii, riscuri, parcă suntem la bursă şi încercăm să găsim compania care ne va aduce fericirea. N-ar strica să găsim şi gadgetul care ne aduce fericirea constantă şi nu doar pe cea de moment. Mai în glumă mai în serios, poate se găseşte cineva care să inventeze aşa ceva!

Ce ar face softul fericirii?

Ar analiza în funcţie de bătăile inimii, stările noastre emoţionale. Le-ar memora şi le-ar asocia cu persoanele cu care acesta interacţionează sau cu evenimente zilnice. Ar fi ca o verficare permanentă al vieţii noastre. În funcţie de starea indicată vom putea primi notificări sau idei pentru a o îmbunătăţi. Ar fi interesant dacă am putea crea un sistem ce să trimită impulsuri electromagnetice care să ne schimbe starea.

Cercetătorii au descoperit că inima interacţionează atât cu trupul, cât şi cu mediul exterior prin câmpurile electromagnetice pe care le generează. Câmpul generat de inimă are o influenţă asupra unei suprafeţe de mulţi kilometrii în afara corpului nostru. De asta e bine să avem în preajma noastră oameni fericiţi, pentru a ne molipsi şi pe noi.

Am fi nevoiţi să ne notăm zilnic în telefon evenimentele care ne emoţionează fie pozitiv fie negativ şi vom fi atenţionaţi de aceste evenimente prin gadgetul purtat la mână. Tot acest gadget ne va trimite notificări pe telefon cu mesaje care să ne ridice moralul. Texte motivaţionale sau melodii vesele care să ne transforme în purtători constanţi de fericire. Aş mai adăuga ca acest gadget să şteargă din telefon toate acele persoane care ne deprimă sau ne întristează şi pe care noi nu le-am şterge prea curând. Ar face multe, dar cred că într-un final ne-ar face să fim fericiţi.

Toate trăirile noastre au o explicaţie fizică. Am convingerea că în timp vor exista dispozitive care să ne schimbe starea emoţională şi să ne genereze fericirea. Până se va inventa acel dispozitiv, eu vă spun să zâmbiţi, cât mai aveţi dinţi şi să credeţi în voi. Orice problemă are o rezolvare, iar tristeţea nu este o soluţie pentru nimic. Ştiu că sunt momente în viaţă în care tristeţea nu este ceva trecător, dar acele momente ne vor face mai puternici în viitor şi ne vor învăţa să apreciem viaţa aşa cum este ea şi să luăm ce e mai bun din ea.

Tu ai zâmbit azi?

Surse de informare:
http://www.pnas.org/content/111/33/12252.full
http://www.meditationplex.com/heart-meditation/activating-heart-intelligence-science-howard-martin/


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

3 thoughts on “Tu ai zâmbit azi?”

    1. Ioana, eu cred că toţi o să fim fericiţi pe deplin la un moment dat. Formula matematica e aşa, ca să avem pe cine da vina :))

  1. Pingback: Finalistă la SpingSuper Blog 2015 | Bianca Ionel - Acorduri din suflet

Lasă un răspuns