Web Analytics
Tu cât preț pui pe ceea ce primești gratuit fila 5 din Jurnal de programator bianca ionel august 2021

Tu cât preț pui pe ceea ce primești gratuit? (fila de jurnal nr. 5)

Din perspectiva mea, în online, avem orice ne dorim, 𝙜𝙧𝙖𝙩𝙪𝙞𝙩, dacă știm să cautăm.


Zilnic mă întreb cum pot să mă organizez încât să valorific toată informația existentă. Apoi, apare și întrebarea, 𝐜𝐚𝐫𝐞-𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐭̗𝐮𝐥, 𝐩𝐞 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐥 𝐩𝐥𝐚̆𝐭𝐞𝐬𝐜, 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐓𝐎𝐓 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭?
De unde această întrebare? De la cursurile de marketing, unde am învățat că 𝒅𝒂𝒄𝒂̆ 𝒑𝒓𝒊𝒎𝒆𝒔̗𝒕𝒊 𝒄𝒆𝒗𝒂 𝒈𝒓𝒂𝒕𝒖𝒊𝒕, 𝒕𝒖 𝒆𝒔̗𝒕𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒔𝒖𝒍. „Vai de mine!” – a fost reacția mea când am primit acest mesaj, prima dată. Dur, însă real.

•  Care-i prețul pe care-l plătim dincolo de informațiile personale oferite cu bună știință sau nu (pentru că dăm next, next, next și nu citim)?
•  Consideri valoroase aceste resurse sau ți se pare normal să le ai?
•  Spui mulțumesc pentru ele?

𝖯𝗋𝖾𝖺 𝗆𝗎𝗅𝗍𝖾 𝗂̂𝗇𝗍𝗋𝖾𝖻𝖺̆𝗋𝗂, 𝗇𝗎-𝗂 𝖺𝗌̗𝖺? 𝖧𝖺𝗂 𝗌𝖺̆-𝗍̗𝗂 𝗌𝗉𝗎𝗇 𝖾𝗑𝗉𝖾𝗋𝗂𝖾𝗇𝗍̗𝖺 𝗆𝖾𝖺 𝖼𝗎 𝗆𝖺𝗍𝖾𝗋𝗂𝖺𝗅𝖾𝗅𝖾 𝗀𝗋𝖺𝗍𝗎𝗂𝗍𝖾!
  • Am 9 certificări de la Google Analytics Academy pe care le-am obținut gratuit, după ce am urmat, tot gratuit cursurile lor. 
  • Am o certificare SEO de la Blue Array, obținută în pandemie, tot gratuit.
  • Am alte certificări pe SEO/Content de la SEMRush obținute tot gratuit
  • Aproape finalizez un curs în cadrul Social Media Manager School, tot gratuit, cred că tot o ofertă din pandemie.
  • Descarc săptămânal materiale gratuite, din online, de la preseturi pentru Lightroom, până la materiale privind dezvoltarea personală și profesională.
  • Și lista poate continua.

Google și toate aceste branduri care oferă cursurile în mod gratuit, sunt motivul pentru care, inclusiv eu am pe blog, gratuit, diverse articole de specialitate, pentru care unii plătesc bani la cursuri pentru a le obține. La fel ca Google, știu că 𝙙𝙤𝙖𝙧 𝙤𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞𝙞 𝙘𝙪 𝙖𝙙𝙚𝙫𝙖̆𝙧𝙖𝙩 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙚𝙨𝙖𝙩̗𝙞 𝙙𝙚 𝙨𝙪𝙗𝙞𝙚𝙘𝙩, 𝙤 𝙨𝙖̆ 𝙡𝙚 𝙖𝙘𝙘𝙚𝙨𝙚𝙯𝙚, altfel… am fi toți certificați în IT, nu-i așa?

💥 𝗗𝗲 𝗮𝗽𝗿𝗼𝗮𝗽𝗲 𝟭 𝗮𝗻 𝗮𝗺 𝗶̂𝗻𝗰𝗲𝗽𝘂𝘁 𝘀𝗮̆ 𝗼𝗳𝗲𝗿 𝗺𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗲, despre SEO, mentenanță, strategii de social media pe 1 lună, scrise pe înțelesul oricui, cu scopul de a educa și bineînțeles de a contura o bază de date, cât de cât nișată. Dacă tot suntem la momentul adevărului, ar fi trist să ascund asta.

Dincolo de sinceritate, întreg textul e presărat cu sfaturi gratuite ce așteaptă să fie aplicate. 𝗧𝘂, 𝗰𝗮̂𝘁𝗲 𝗮𝗶 𝗴𝗮̆𝘀𝗶𝘁?


💥 Tot acum 1 an, am lansat și un e-book, de 55 de pagini, despre „𝘾𝙪𝙢 𝙨𝙖̆ 𝙖𝙞 𝙪𝙣 𝙛𝙚𝙚𝙙 𝙙𝙚 𝙞𝙢𝙥𝙖𝙘𝙩 𝙥𝙚 𝙄𝙣𝙨𝙩𝙧𝙖𝙜𝙧𝙖𝙢”.

Acel e-book l-am oferit și gratuit, alături de 30 de minute de consultanță cu mine, dar putea fi cumpărat. Rezultatele vis-a-vis de implicarea celor ce au primit gratuit materialul și a celor ce l-au cumpărat m-au pus pe gânduri. Ai citi despre aceste rezultate, într-o altă postare?
Zilele trecute, întrebam într-o postare dacă informația primită în mod gratuit are valoare? Azi chiar vreau să primesc răspuns la această întrebare, de la tine!

𝗖𝗲 𝗳𝗮𝗰 𝗰𝘂 𝗺𝗮𝘁𝗲𝗿𝗶𝗮𝗹𝗲 𝗴𝗿𝗮𝘁𝘂𝗶𝘁𝗲?

🎈 Am un folder pe desktop pe care îl accesez săptămânal pentru a parcurge diverse materiale „free”.
🎈 După ce le parcurg, ofer 𝙢𝙪𝙡𝙩̗𝙪𝙢𝙞𝙧𝙞 𝙥𝙪𝙗𝙡𝙞𝙘𝙚, dacă materialul respectiv a schimbat ceva în parcursul meu, sau 𝙢𝙪𝙡𝙩̗𝙪𝙢𝙞𝙧𝙞 𝙥𝙧𝙞𝙫𝙖𝙩𝙚 dacă mi-a confirmat lucruri pe care le știam deja sau pur și simplu mi-a îmbunătățit flow-ul.

Ultimul feedback public a fost la un material descărcat gratuit, despre  „𝘾𝙪𝙢 𝙨𝙖̆ 𝙤𝙗𝙩̗𝙞𝙞 𝙩𝙚𝙨𝙩𝙞𝙢𝙤𝙣𝙞𝙖𝙡𝙚 𝙘𝙖𝙧𝙚 𝙫𝙖̂𝙣𝙙”, scris de Manuela Ciugudean. Acel material 𝐦𝐢-𝐚 𝐝𝐚𝐭 𝐜𝐮𝐫𝐚𝐣 𝐬̗𝐢 𝐦-𝐚 𝐟𝐚̆𝐜𝐮𝐭 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐬̗𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐞𝐳 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐭𝐞𝐬𝐭𝐢𝐦𝐨𝐧𝐢𝐚𝐥 pe care îmi era rușine să-l cer și mi se părea „nesănătos” – un fel de hrănire a propriului ego pentru că în mintea mea, era normal să ofer servicii de calitate și să nu cer statui ridicate pentru asta.

După ce am citit materialul scris de Manuela, am început să văd diferit lucrurile și să cer testimoniale. Înainte de asta, i-am lăsat Manuelei un testimonial, pe profil său de business, în semn de mulțumire pentru materialul gratuit oferit. Un material care, pe mine, ca antreprenor, m-a ajutat.

✨ Acesta e doar un exemplu despre cum putem oferi plus valoare înapoi, dacă primim plus valoare. Și am convingerea că toate materialele gratuite pe care le găsim în online au multă muncă și dedicare în spate, măcar pentru aceea să spunem „mulțumesc”.

Am auzit des faptul că „𝙙𝙖𝙘𝙖̆ 𝙤𝙖𝙢𝙚𝙣𝙞𝙞 𝙣𝙪 𝙥𝙡𝙖̆𝙩𝙚𝙨𝙘, 𝙣𝙪 𝙥𝙧𝙚𝙩̗𝙪𝙞𝙚𝙨𝙘”. Așa o fi? Tu ce zici? 𝑷𝒓𝒆𝒕̗𝒖𝒊𝒆𝒔̗𝒕𝒊 𝒄𝒆𝒆𝒂 𝒄𝒆 𝒏𝒖 𝒑𝒍𝒂̆𝒕𝒆𝒔̗𝒕𝒊

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.