Web Analytics
Tu ce ai în header? - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Tu ce ai în header?

În postarea anterioară am vorbit despre footer, iar astăzi am decis să vorbesc despre header, mai exact despre ce ai în header sau ce ar trebui să ai.

Am lansat noul design al site-ului www.biancaionel.com la începutul lui mai 2016 și după cum ați aflat deja, am făcut un reseach de câteva luni bune pe partea de design, în special din perspectiva clientului. Am citit diferite studii, idei și grafice și am ajuns la următoarele concluzii, privind header-ul unui site.

Tu ce ai în header?

1. Logo unui site trebuie să fie întotdeauna în partea stângă sus, și să ducă mereu către pagina de home. Aproximativ 97% din site-urile online au logo în stanga, drept urmare ar trebui să luăm în calcul acest aspect înainte de a alege o altă poziționare a sa.

2. Meniul principal se află mereu în header sau în partea stângă poziționat pe verticală. În ultima perioadă e un trend cu meniul hamburger, meniu adoptat de tot mai mulți designeri, dar din păcate acest trend nu aduce și rezultatele dorite. De ce?

  • nu este destul de intuitiv,
  • clientul se asteapta la cuvinte atunci când caută ceva nu la trei liniute orizontale.

Dacă X companie îl folosește, asta nu înseamnă că și tu ai nevoie de el. Chiar și pe versiunilw mobile, unde e cel mai adoptat, e considerat dificil.

hamburger menu bianca ionel
Meniu de tip hamburger

Facebook a avut un moment în care a folosit un meniu de acest gen și a renunțat la el în schimbul unui meniu de tip bară cu taburi. A păstrat totuși această idee de meniu pentru secțiunile mai puțin importante, din partea dreaptă sus.

Deși a apărut undeva prin 2014, meniul de tip hamburger se află încă în topuri. Diferite site-uri l-au adoptat și au renunțat la el treptat pentru că au simțit cum traficul dar și conversiile din cadrul site-ului au fost afectate negativ.

3. Meniurile de tip drop-down sunt și ele de evitat – și eu am avut o dezămăgire când am aflat acest lucru pentru că sunt un mare fan al acestor meniuri, dar pe cât sunt de populare, pe atât sunt de neindicate. Vă dau doar două motive:

  • se crawlează și indexează în Google greu sau deloc, deci sunt rele pentru SEO
  • studiile arată că sunt enervante, pentru că noi, userii, ne mișcăm privirea mai repede decât mișcăm mouseul și în momentul în care alegem să mișcăm mouseul către un meniu știm deja pe ce vrem să dăm click, sau mai bine spus avem o așteptare. În momentul în care avem de ales din mai multe opțiuni și cea dorită de noi nu e ușor de găsit, ne enervăm și renunțăm. Cei care au site-uri cu meniuri drop-down pot verifica acest lucru în Analytics și chiar să vă recomand să faceți un test, renunțând măcar pentru o săptămâna la meniul de tip drop down.

Pont! Meniurile de tip mega drop down sunt cele care ne salvează în acest caz, deci le puteți folosi și vă puteți bucura de conversii mari și trafic intens.

4. Prea multe link-uri în meniu – alege să te limitezi la 7. Memoria noastră de scurtă durată reușeste să rețină doar 7 elemente, drept urmare în meniul unui site trebuie să existe doar 7 link-uri către acele categorii importante din site, sau pagini de interes. Ce depășește numărul magic 7, e prea mult și posibil să fie ratat. Cercetătorii recomandă să ne limităm la 5 elemente, dar, asta ar fi o adevărată provocare, nu-i așa?
Dacă Amazon.com a reușit să se limiteze la 6, cred că am putea și noi, asta dacă nu cumva avem mai multe categorii și produse decât Amazon.

meniu amazon bianca ionel blog

5. Misiunea companiei – este o frază care trebuie să răspundă la întrebarea „De ce existăm noi?”, iar prin noi se înțelege compania, brandul, sau ceea ce promovăm. Joe Pulizzi, un leader când vine vorba de content și marketing, ne ajută să răspundem la această întrebare mult mai simplu, bifând câteva elemente cheie: clientul, ceea ce îi va fi livrat clientului și beneficiile pe care le va avea acesta în urma interacțiunii cu noi sau cu serviciile/produsele noastre.

misiunea blogului bianca ionel
1 – brandul, 2- clientul sau publicul țintă, 3 – ce oferă site-ul, 4 – beneficiile

6. Date de contact sau pagina de contact, în general în dreapta sus – acolo e locul în care userul se uită după aceste date.

7. Icon-urile colorate pentru social media sunt de evitat în header, pentru că atrag userul prin cromatica lor și îl duc rapid și sigur de pe site-ul nostru. Din acest motiv, așa cum am recomandat și în articolul anterior, locul lor este în footer, de preferat în culori neutre, pentru a nu atrage prea mult atenția.

În încheiere, am să vă las un infografic destul de interesant, care bifează și ceea ce ar trebui să avem în header, dar și în conținutul unui site. Sper să îl considerați util și să vă facă să regândiți structura site-ului pentru a vă bucura de vizitatori și vânzări și pentru a vă crește brand-ul cât mai frumos.

cum trebuie sa arate un site bianca ionel

Surse:

  • Research-Based Web Design & Usability Guidelines – Michael O. Leavitt, Ben Shneiderman
  • http://www.webpagesthatsuck.com/
  • https://www.nngroup.com/articles/does-user-annoyance-matter/
  • https://www.nngroup.com/articles/mega-menus-work-well/
  • http://contentmarketinginstitute.com/2012/10/content-marketing-mission-statement-2/

Dacă articolul Tu ce ai în header? ți-a fost util, nu uita să îi dai un share și să lași un comentariu. Keep in touch!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.