Tu ce faci de Ziua Mondială a Diabetului?

Astăzi, 14 noiembrie este Ziua Mondială a Diabetului şi vă provoc să discutaţi cu ce apropiaţi vouă despre alimentaţie și despre mişcare.  Și dacă tot e Ziua Mondială a Diabetului să vorbim și despre ce facem şi cum facem să tratăm sau să ne ferim de diabet!

Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI din categoria bolilor endocrine. Ea afectează în prezent peste 346 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Prin complicaţiile sale, diabetul este principala cauză a orbirii, a amputaţiilor şi a insuficienţei renale. Prevalenţa diabetului este în continuă creştere, iar OMS estimează că până în 2030 numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla, anunţă Asociaţia Română de Educaţie în Diabet. Potrivit celor mai recente date oficiale emise de Federaţia Internaţională de Diabet (IDF), 1,5 milioane de români suferă de diabet zaharat.

Tipuri de diabet

1. Diabet juvenil, cu prezenta de acetona in urina, dezechilibru acido-bazic si diminuarea rezervei alcaline. De regula, acesta este o forma grava, iar persoana in cauza esteinsulino-dependenta.

2. Diabet gras, apare la adulti si batrani. In prima faza, aceasta forma de diabet poate fi tratata numai cu un regim igieno-dietetic, prin homeopatie si fitoterapie. Daca acestea nu dau rezultatele scontate se trece la pasul urmator, si anume, administrarea de insulina.

Forme secundare de diabet, date de exista conditiilor patologice care favorizeaza sau determina aparitia dibetului:

  • Boala pancreatica;
  • Tulburari hormonale;
  • Indus de medicamente si substante chimice;
  • Anomalii ale receptorilor insulinei;
  • Sindroame genetice.
Cum apare diabetul?

Exista doua tipuri de factori de risc. Cel mai important este ereditatea, o persoana cu rude de gradul I (frate, matusa , parinti, copii), care sufera de aceasta boala, avand un risc de 50% de a dezvolta la randul ei boala.

De asemenea, exista factori care tin de stilul de viata al omului. Dintre acestia, principala cauza a declansarii diabetului o constituie obezitatea, asociata, aproape totdeauna, cu lipsa oricarui exercitiu fizic. Alimentatia plina de E-uri, grasimi, dulciuri concentrate, ca si nivelul mare de stres la care suntem supusi o perioada lunga de timp, pot duce si ele la instalarea diabetului.

Aşadar, dacă primul risc este trecut, e timpul să vorbim de cel de-al doilea risc. Şi cum puterea exemplului este cea care ajută mereu şi pe cea pe care mă bazez în fiecare postare, am să vă dezvălui un site care mă ajută să-mi contorizez şi să am grijă de ceea ce mânânc.

Este vorba despre Comeplete Life şi dincolo de un simplu site, l-aş numi o comunitate şi o sursă permanentă de sfaturi şi informare. Acest site este dedicat în mare parte celor care suferă de diabet, dar din punctul meu de vedere este un real suport pentru noi, cei tineri, care plecaţi de acasă, cum este cazul meu şi stabiliţi într-un oraş nou, cu multe responsabilităţi pe cap, mâncăm ce apucăm şi uităm să gândim dacă alimentaţia noastră chiar ne ajută sau ne încurcă.

Ce mănânc eu? Eu programatoarea, eu solista vocală, eu bloggerul care împarte cu voi cele mai importante momente şi trăiri din viaţa mea? Aş putea spune că mănânc sănătos, dar este loc şi de mai bine.

Alimentaţia mea este bazată în mare parte pe tot ce se vede în piramida alimentară de mai sus cu mici schimbări.

Am să vă povestesc în mare cum arată meniul meu. Dimineaţa obişnuiesc să beau o cafea.

Treptat am început să beau cafeaua neîndulcită şi să presar doar scorţişoară deasupra. De ce scorţişoară? Pentru că este un condiment care ajută la reglarea zahărului în sânge, un codiment care ajută să ţinem diabetul la distanţă.

De ce am renunţat la lapte şi miere? Pentru că mi-am redus numărul de cafele consumate pe zi, de la 2-3 la una singură, tot pentru a ţine diabetul la distanţă. Conform unui studiu realizat de Duke University Medical Center, cofeina creşte nivelul zahărului în sânge. Efectul cofeiniei este mai intens când vine vorba despre persoane care suferă de diabet de tip 2.

Paza bună trece primejdia rea, deci am redus cafeaua mea!

După cafea beau apă. Un pahar de apă, deoarece cafeaua dezhidratează şi aici trebuie să avem foarte mare atenţie!

Ce mai mănânc la micul dejun?

Fructe, cum ar fi grepfruit, portocalele sau mere, dar în general citrice! Micul meu dejun e compus din fructe şi până la ora amiezei nu mai consum altceva.

Atenţie! Fructe şi nu suc de fructe! De ce? Tot un studiu realizat de British Medical Journal arată că un „consumul mai mare de anumite fructe, mai ales de afine, struguri, mere şi pere, era asociat în mod semnificativ reducerii riscului de a dezvolta diabet de tip 2, pe când consumul sporit de suc de fructe era asociat unui risc sporit. Sucurile de fructe duc la creşteri mai rapide şi mai mari în nivelul seric al glucozei şi al insulinei decât fructele întregi”.

Eu îmi iau energia de care am nevoie din fructe şi în acelaşi timp scap şi de pofta de dulce. Cum programul meu începe la 8 dimineaţa şi prânzul îl iau în jur de 12-13, foamea pune stăpânire pe mine şi pe lângă fructe mai am şi mici gustări gen un pumn de nuci, migdale, alune sau caju. Tot studiile arată că introducerea acestor din urmă în dietă reduce cu 21% riscul apariţiei diabetului.

La prânz optez spre orice combinaţie de carne (pui sau peşte), branză, ouă, orez sau cartofi cu legume sau salată. În general îmi pregătesc mâncarea acasă şi îmi iau pacheţel la birou şi jumătate din porţia de la amiază o mânânc seara (până în ora 18:00). În rest completez cu apă, apă cu lămâie sau ceai verde(nu mai mult de 1 cană pe zi, tot din cauza componenţei sale bogate în cofeină). Am aplicaţii prin care îmi monitorizez alimentaţia (MyFitnessPal), am aplicaţie care îmi aminteşte să beau apă din oră în oră (Water Your Body). Munca la birou mă acaparează şi am nevoie tot timpul de ceva care să-mi amintească să mă hidratez în fiecare zi. Desigur fiecare organism are necesarul lui de apă, iar aplicaţia îmi permite să-mi calculez câtă apă am eu nevoie să beau în funcţie de kilograme.

Tot timpul am fost de părere că un pic de ordine în orice te poate ajuta să îţi atingi scopurile. La început aveam programul zilnic făcut pe zile, treptat, după aproape 3 ani de când respect o alimentaţie sănătoasă, toate acestea intră în reflex. Vă dezvăluiam că sunt o mare iubitoare de dulciuri şi recunosc, la ele mi-a fost cel mai greu să renunţ. Consumam ciocolată zilnic, iar acum consum 4 patrăţele de ciocolată neagră la 4 zile şi tot atunci o prăjiturică. E mai mult decât suficient pentru organism şi sănătos din punctul meu de vedere.

De pâine nu prea am vorbit, adevărul este că nu prea consum pâine, decât 1-2 felii, de pâine de secară la amiază şi de multe ori nici atunci, în schimb nu am să refuz o mămăliguţă cu brâză! Fiecare are slăbiciunile lui şi ne putem face poftele în voie atâta timp cât nu facem abuz.

Evident, am şi eu zilele mele când mânânc două prăjituri şi nu una, dar ma grijă să mă pedepsesc cu o oră în plus la sală, sau o oră de mers pe jos. Mişcarea este o altă hrană pentru mine şi profit de fiecare dată când am un moment liber să mă plimb sau să merg la sală. Am o rutină de a merge de cel puţin de două ori pe săptămână la sală la rebound, step aerobic sau la pilates.

Am mâncat şi eu fast food-uri, am mâncat şi eu snacksuri, cornuri cu ciocolată şi alte nebunii sau bombe calorice din comerţ. Uneori mi-e poftă şi mai gust, dar înainte de toate îmi amintesc de mine, îmi amintesc cât de mult îmi iubesc viaţa şi cât de importantă este sănătatea. De fiecare dată spun că la moarte cerşim clipe şi în restul vieţii uităm de noi, uităm să ne preţuim şi să ne punem singura comoară pe primul loc. Nu e plăcut să fii bolnav, nu e plăcut să suferi de o boală ereditară, dar cu singuraţă nici să ne batem joc de noi nu este plăcut. Vreau să îmbătrânesc frumos, vreau să pot avea grijă de nepoţii mei, vreau să nu fiu un chin pentru copiii mei. Tinereţea e tentantă, toţi avem impresia că putem face orice şi nu păţim nimic, dar abia la bătrâneţe plătim pentru toate excesele care le facem acum.

Tu ce faci de Ziua Mondială a Diabetului?

Viaţa nu e doar o luptă pentru a depăşi limite, viaţa e o luptă cu noi şi o luptă pentru noi!

Ştiu azi toate reţelele de socializare ne vor aminti de această zi, toată lumea va şti că este Ziua Mondială a Diabetului, dar cred că am avea un impact mai puternic dacă am vorbi măcar cu 5 oameni din viaţa noastră despre asta, dacă le-am povesti de felul în care ne alegem noi alimentaţia, dacă am învăţa de la ei reţete noi şi sănătoase, dacă am lupta pentru noi şi pentru sănătatea noastră. Ar fi de apreciat dacă noi bloggeri am face front comun şi am împărtăşi cititorilor despre alimentaţia nostră şi le-am spune că dincolo de acest spaţiu virtual şi noi avem probleme, şi noi avem serviciu, dar dincolo de tot şi noi punem accent pe sănătate. Internetul ne pune la dispoziţie foarte multe surse de informare, dar trebuie să ştim să profităm de ele, trebuie să ştim să alegem pentru a ne fi mai bine mai mult timp şi nu doar 5 minunte sau o oră.


Bibliografie:

  1.  http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1697785
  2. http://www.bmj.com/content/347/bmj.f5001

Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

2 thoughts on “Tu ce faci de Ziua Mondială a Diabetului?”

  1. Pingback: Combinații alimentare, calorii și febre musculare

  2. Pingback: Combinații alimentare, calorii și febre musculare | DISCERNE

Lasă un răspuns