Tu ce pălărie porți?

Tu ce pălărie porți când interacționezi cu un om? Acest articol nu va fi unul fashion, ci va fi o interpretare a principiilor lui Edward de Bono și a lucrării sale Six Thinking Hats. Cu siguranță multe persoane aplică deja principiul celor Șase pălării gânditoare în viața lor profesională, dar cred că ar fi cazul să le aplicăm și în viața noastră personală și să ne gestionăm emoțiile și sentimentele sub acea pălărie care ne vine cel mai bine.

Pentru cei care citesc pentru prima oară despre aceste pălării am să fiu scurtă și am să vă spun care sunt și ce reprezintă.

Pălăria albă – ne invita la obiectivitate și la un mod de gândire analitic și rece;

Pălăria gri – sau pălăria pesimistă, cum îmi place mie să o numesc, ne invită să vedem în perspectivă partea negativă a situației;

Pălăria verde – este pălăria care ne inviă să fim creativi și să ne lăsăm inspirați de momentul în sine;

Pălăria roșie – este cea care ne invită să ne bazăm și pe ceea ce simțim în acel moment, eu i-aș spune pălăria celui de-al șaselea simț;

Pălăria galbenă – este opusul pălăriei gri și ne invită să avem o viziune pozitivă vis-a-vis de ceea ce se petrece;

Pălăria albastră – ne invită să analizăm și să înțelegem ce ne-a determinat să avem ideile și stările actuale.

tu ce palarie porti cand interactionezi cu un om bianca ionel

Acum, să avem cadrul și atmosfera necesară pentru a vedea ce pălărie purtăm când interacționăm cu cineva. Nu voi alege o persoană ușor de interacționat, așa că, sper că sunteți pregătiți 🙂

E o seară caldă de mai într-o zi de vineri ce părea să nu se mai sfârșească. Ai plecat de la birou și ai ajuns într-un loc în care zgomotul și aglomerația puteau să îți acopere tot stresul și toate gândurile ce te-au invadat întreaga săptămână. Nu cunoșteai pe nimeni și nimeni nu ar fi vrut să te cunoască, pentru că purtai o pălărie gri ce venea la pachet cu un norișor la fel de gri. Pentru tine seara era una pierdută, toate așteptările tale privind un moment de relaxare s-au năruit în momentul în care ai văzut marea de oameni și ai auzit zgomotul din jur. Nu trebuia să fie așa, nu asta îți doreai. Ai fi vrut să pleci, dar îți plăcea să te supui la tot felul de teste de răbdare și de ce nu, de integrare într-un mediu total diferit. Ți-ai luat pălăria albă și ai încercat să vezi totul diferit. Era o seară de vineri în care tu erai acolo pentru a te relaxa și pentru a surprinde câteva cadre noi și a te lăsa inspirat de peisaj. Hmm, inspirație ? Să luăm și pălăria verde și să privim cerul. E lună aproape plină, e un apus superb și simți cum zgomotul din jur devine plăcut, iar încordarea dispare. Începi să cauți prin mulțime un om, încerci să auzi o voce care să-ți fie cunoscută, dar totul pare în continuare străin. Faci câteva poze, tragi aer în piept și schimbi pălăria cu una albă. O atitudine pozitivă mereu dă roade. Cercetezi din nou zona și vezi pe cineva cunoscut. Hmm, e acea persoană pe al cărui drum ai mers prea des și nu ai ajuns nicăieri.

Pălăriile încep să se îngrămădească pe capul tău, cea roșie îți spune clar să faci ceea ce simți, dar tu o alegi pe cea albă din nou și pășești cu încredere spre omul care ți-a răscolit de prea multe ori sufletul și gândurile. Acum, ajuns în fața lui ce pălărie vei purta? Te vor lăsa sentimentele și emoțiile ce îți invadează sufletul să alegi o pălărie sau vei da la o parte orice tip de gândire pe care îl aplici în general pentru simplu fapt că acum e ceva diferit, e ceva personal și nu profesional?

Hai să le probăm pe rând și să vedem ce poate ieși!

Alegi pălăria alba și ai o discuție rece, distantă în care analizezi tot ceea ce se întâmplă. Fiecare accent pus pe o silabă contează și fiecare grimasă, dar tu cum te simți? Ești implicat în acea discuție sau ești doar un simplu spectator? Ți-ai luat pe lângă pălăria alba și o mască de indiferență, dar sufletul tău ce culoare are? Pălăria roșie e mereu acolo gata să le dea pe toate jos și să fie ea stăpână. O lași să se aseze pentru a simți o confirmare din adâncul sufletului tău că ceea ce faci și simți e bine, dar dacă pălăria alba nu a fost o alegere prea bună? Urmează una gri, sub care vei simți că se va veni sfârșitul lumii dacă vei continua această conversație și doi pași în spate urmați de un „Pa!”, ar fi soluția ideală.

Totuși, nu ești o persoană antisocială și nu ar fi prima dată când trebuie să porți o conversație cu un om vis-a-vis de care sentimentele tale sunt nu tocmai clare, drept urmare îți iei pălăria verde și îți amintești că acest om te inspiră foarte mult și fiecare interacțiune cu el te aduce într-o fază a ta foarte creativă. Prin urmare alegi să profiți de moment, să zâmbești și să porți o discuție normală.

Verdele merge bine și cu galbenul și ne va elibera de starea pesimistă dată de pălăria gri, ne va ajuta să ne relaxăm și să fim noi. Într-un final putem simți echilibrul 🙂

Și pălăria albastră când o purtăm? Pălăria albastră o purtăm când plecăm spre casă și încă vreo două zile după, pentru că avem nevoie să reluăm toate momentele, să le analizăm și să vedem dacă am ales greșit sau nu. Pălăria albastră, este cea care ne judecă impulsurile de moment și momentele în care am mers cu capul descoperit. Pălăria pe care alegem să o purtăm în momentul în care o dăm jos pe cea albastră, este cea care va reflecta modul în care ne-a influențat momentul prin care am trecut.

Profesional, toată schema cu pălăriile este mult mai simplă pentru că totul este supus din start unei gândiri analitice și totul are un scop. Când vine vorba de personal, lucrurile se schimbă, pentru că alegem acele pălării pentru a ne proteja sufletul, pentru a ne păstra echilibrul, pentru a căuta cea mai bună versiune a noastră.

Indiferent dacă reușim sau nu din prima, prin simplul fapt că alegem conștient sau inconștient să purtăm o pălărie ne detașează de moment și ne pune un scut de protecție. Idealul este să avem capacitatea de a le purta pe fiecare în momentele necesare, fără a umbri din frumusețea momentului în sine, fără a denatura relația cu persoana cu care interacționăm și fără a lăsa regrete în urmă. De cele mai multe ori alegem să purtăm pălăria roșie în relațiile cu cei din jur, pentru că e cea care o simțim mai aproape de sufletul nostru, dar nu de fiecare dată e cea mai bună alegere.

Acum, că am ajuns la final, tu ce pălărie porți când interacționezi cu mine?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns