economiseste cu jamie

Tu cum economiseşti în bucătărie?

Știai că 30% din cât câştigăm lunar cheltuim cumpărând mâncare? De cele mai multe ori jumătătate din mâncarea pe care o gătim sau o cumpărăm ajunge la coşul de gunoi sau la căţel/pisică. Poate unii consideră că nu am vârsta necesară pentru a da sfaturi, dar după 6 ani în care te întreţii şi îţi găteşti singură ajungi să înveţi să cumperi cu cap şi implicit să economiseşti.

Cele mai frecvente greşeli când vine vorba de mâncare le facem în supermarketuri şi vă puteţi regăsi măcar în una din cele de mai jos.

  • Plecăm la cumpărături fără o listă exactă, sau ne abatem de la lista pe care o avem;
  • Cumpărăm mai mult decât avem nevoie – mulţi au tendinţa de a cumpăra mai mult decât e nevoie, pe principiul „lasă să fie” sau „mai rămâne şi pe săptămâna viitoare”. Această atitudine o consider greşită din start, pentru că putem achiziţiona mai puţin şi putem consuma produse proaspete;
  • Cumpăram produse la reducere, deşi nu avem nevoie de ele – reduceriile sunt făcute tocmai pentru a încuraja vânzarea şi preţul cu bulinuţă galbenă sau roşie este cu siguranţă atractiv, dar chiar avem nevoie de tot ce e la reducere?
  • Cumpărăm pungi mari, sticle mari, tot ce este mare şi mult. Înainte de a cumpăra versiuni xxl ale produselor dorite, ar fi bine să verificăm termenul de valabilitate şi să consultăm o posibilă listă cu meniuri făcută pentru următoarea perioadă.

Adesea fructele, legumele şi pâinea sunt produsele care ajung primele să se altereze, totuşi putem să economisim în cazul în care am cumpărat prea mult şi să le refolosim. Cum? Am să ofer 3 exemple simple.

  • Roşiile care încep să se altereze, pot fi curăţate şi transformate rapid într-o supă de roşii;
  • Fructele obişnuiesc să le curăţ şi să le fac smoothie, la fel şi legumele;
  • Pâinea aproape veche o tai în bucăţele mici, o amestec cu ulei de măsline şi praf de usturoi şi o pun la cuptor, preparându-mi singură crutoane ce le pot folosi la salate, supe sau cu un suc de roşii.

Irosirea mâncării este o problemă acută în țara noastră. Vestea bună este că fiecare dintre noi poate face o diferență în acest sens. Jamie Oliver propune în noua sa carte, „Economisește cu Jamie”, apărută la Curtea Veche Publishing, un nou stil de a face cumpărături, de a găti și de a utiliza alimentele astfel încât să economisim mai ușor. Rețetele sunt realizabile cu un buget redus și gândite astfel încât să valorifice la maximum ingredientele.

Fiecare dintre noi poate găsi o soluţie prin care să economisească în bucătărie şi aş vrea să subliniez că o alimentaţie mai puţin sănătoasă nu ne va ajuta în acest sens. Alegeţi să cumpăraţi mai puţin, dar mai bun şi astfel vă puneţi şi sănătatea pe primul loc înaintea portofelului.


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

Lasă un răspuns