Web Analytics
Tu știi de unde vine traficul pe site? - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO

Tu știi de unde vine traficul pe site?

De când scriu pe blog am fost foarte curioasă să știu de unde vine traficul pe site. Pentru a analiza proveniența traficului am ales de fiecare dată să folosesc Google Analytics. Pentru cei care încă sunt la început, am să fac o mică listă cu tipurile de trafic.

1. Trafic organic – din motoarele de căutare

Traficul organic este traficul obținut în urma accesării site-ului din căutările efectuate de vizitatori pe Google, Yahoo, Bing sau în alte motoare de căutare. Este acel trafic pe care îl obții în mod „natural” și cel mai dorit dintre toate. Acest trafic este targetat, cei care ajung pe site vin în urma unor căutări după cuvinte cheie sau expresii ce sunt legate cu subiectele abordate pe blog.

2. Trafic direct

Toate accesările directe ale site-ului sau blogului reprezintă trafic direct. Acesta apare în momentul în care cei care te citesc intră constant pe site-ul tău fără a îl căuta în Google. Traficul direct este la fel de important ca și cel organic. Aș putea spune că este cel mai dorit timp de trafic. Cine nu ar vrea ca site-ul să îi fie accesat zilnic dintr-un bookmark?

3. Trafic de tip referral – venit prin referințe

Acest tip de trafic este cel realizat de cei care îți accesează site-ul de pe alte site-uri sau diferite surse unde există un link către site-ul tău. De exemplu, dacă ai lăsat un comentariu la alt blogger și cineva accesează link-ul de pe site-ul acelui blogger acela este considerat trafic de tip referral. Dacă ai link-ul blogului în blogroll-ul altui blogger și cineva va accesa blogul de acolo, acest trafic tot în cadrul celui referral se va încadra.

4. Trafic din social media

De exemplu, dacă ai dat un share pe Facebook la ultimul articol și acel articol va fi accesat din share-ul respectiv vei avea trafic social. Același lucru este valabil și pentru traficul venit din alte surse social media precum Twitter, Pinterest sau YouTube.

5. Trafic din email

Pentru că în rapoartele obținute din Google Analytics se poate observa și acest tip de trafic, am să-l tratez separat. Acest trafic este cel obținut din trimiterea de newslettere. Altă sursă ar fi accesarea articolelor scrise pe blog din emailurile care se trimit automat în momentul publicării unui articol.

Cum aflăm de unde vine traficul pe site?

Așa cum am precizat și la început, pentru mine Google Analytics este de foarte mare ajutor. Tot ce trebuie să faceți este să vă autentificați în interfața de admin a acestui și să accesați Acquisition -> Overview pentru a avea o privire de ansamblu a tuturor surselor de trafic din site.

"Acquisition

Pentru a avea o privire de ansamblu a tipurilor de trafic de pe site, puteți genera rapid un raport din Acquisition -> All Traffic -> Channels

Raport Google Analytics - De unde vine traficul pe site?
Acquisition -> All Traffic -> Channels | Raport Google Analytics – De unde vine traficul pe site?

Un alt raport legat de traficul din site îl puteți obține prin accesarea Acquisition -> All Traffic -> Source / Medium

Surse trafic pe site raport Google Analytics
Surse trafic pe site raport Google Analytics

Pentru a analiza traficul de tip referral alegeți  All Traffic ->  Referrals

Trafic Referrals - de unde vine traficul pe blog - Google Analytics
Trafic Referrals – de unde vine traficul pe blog – Google Analytics
De ce e important să analizăm de unde vine traficul pe site?
 • Pentru cei care au campanii plătite va mai apărea un tip de trafic de tip paid (plătit). Cu ajutorul rapoartelor puteți compara rezultatele pe care le aveți din traficul plătit cu cele din alte tipuri de trafic.
 • Pentru mine e foarte important să cunosc raportul dintre traficul direct și cel organic. În funcție de rezultatele pe care le obțin știu ce strategie să aplic.
 • Dacă alegeți promovare plătită pe Facebook, traficul venit din social media poate fi comparat cu rapoartele pe care le obțineți din Facebook. Dacă am perioade în care îmi promovez intens articolele pe Facebook, fără a le plăti, analizez diferențele pe acea perioadă pentru a ști dacă au impact sau nu.
 • Un alt motiv pentru care consider importantă analiza traficului pe site este acela al informării și controlului permanent asupra site-ului nostru. Doar printr-o analiză detaliată putem gestiona mai bine campaniile pe care le facem.

Tu știi de unde vine traficul pe site-ul tău? Cum monitorizezi asta? Care sunt rapoartele tale preferate din Google Analaytics?

9 thoughts on “Tu știi de unde vine traficul pe site?”

 1. Interesant şi util articolul tău! Fiind la început pe domeniu propriu, habar n-am avut cum se numesc tipurile de trafic…Eu am instalat de curând google analitycs, însă până acum monitorizam traficul cu un plugin wordpress!

 2. Foarte util articolul, stiam sa fac cautarile astea in GA si sa generez rapoartele.
  O intrebare: de unde pot vedea „modul”in care ajung utilizatorii pe site? Adica ce termen de cautare sau ce pagina i-a dus la mine? Ce au folosit pe Google cand au ajuns intr-o anume pagina de pe blogul meu? Nu stiu daca am fost prea coerenta, sper ca poti intelege la ce ma refer. Multumesc!

  1. Bianca Ionel

   Mulțumesc Gia! Da, poți să vezi și cuvintele folosite în căutări pentru a ajunge în site. În Acquisition -> Search Console -> Queries.
   Tot pentru aceste cuvinte, poți accesa și Google Search Console și ai secțiunea Trafic de Căutare -> Statistici de căutare.
   Sper să te ajute 🙂

   1. Bia, life saver esti! Multumesc frumos! Scuze ca iti raspund asa tarziu, eu am vazut comentariul tau de mai demult, acum insa reintrasem pe blogul tau si mi-am amintit ca trebuie sa multumesc! Pupici :*

 3. Wow Wow Wow! Mulțumim pt articol. E super util. Am Analytics pe blog, dar întotdeauna m-am rezumat la cele mai basic chestiuni. Acum o sa fac si eu un raport, sa vad cum sta treaba si la mine.

 4. Foarte utila postarea! aSTEPTAM de mult sa scrii despre Analytics si sunt muuuult mai multe lucruri pe care le putem afla de aici si sper sa nu te opresti aici! 🙂
  Multumesc, Bianca!

 5. GA mi se pare extrem de util. Îl folosesc şi eu şi chiar verific des schimbările care au loc pe acolo. M-ar interesa şi câte ceva despre adsense. Poate pe viitor te gândeşti să abordezi subiectul.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: