Umbra din noi - Verene Kast

Umbra din noi – forța vitală subversivă | recenzie carte

În ultima perioadă am citit cărți pe teme ce prezintă pașii pe care avem nevoie să-i urmăm pentru a ne atinge autenticitatea și nu întâmplător, astăzi am să vă prezit ultima carte citită pe această direcție, scrisă de Verena Kast și intitulată mai mult decât sugestiv Umbra din noi – forța vitată subversivă.

Despre Verena Kast, autoarea cărții Umbra din noi, vă pot spune că este doctor în psihologie analitică, profesor de psihologie la Universitatea din Zürich și psihoterapeut cu practică privată. Cărțile publicate de ea au ca temă emoțiile, relațiile și simbolistica.

Umbra din noi – forța vitală subversivă

Ideea de umbră nu este un concept nou, prima dată fiind definit de către Carl Gustav Jung. Acesta  a definit două entități: persoana și umbra. Prin umbra unui om înțelegem acele trăsături ale personalității sale care nu sunt arătate celor din jur. Dacă aceste trăsături sunt văzute de cei din jur, riscăm să ne pierdem reputația, iar în mintea și inima noastră se instalează rușinea și teama.

Carl Gustav Jung crede că și Sigmund Freud a căutat o formă de a defini umbra, considerând procesul de elucidare freudiană ca o „elaborare minuțioasă a laturii de umbră a omului.”.

Personal, mi-a plăcut mult felul în care Verena Kast a definit umbra. „Oriunde cade lumină apare și umbră, oriunde vedem umbră distingem și o sursă de lumină: lumina și întunericul se află într-un raport de interdependență, formează împreună un întreg.”.

Umbra din noi – despre carte și impresii personale

Cartea Umbra din noi are ca scop conștientizarea umbrei, acceptarea ei și manevrarea acesteia încât să nu ne afecteze nici autenticitatea, dar nici relațiile cu cei din jur. E nevoie să acceptăm că nu putem face lumină acolo unde e umbră, dar putem căuta o sursă nouă de lumină ce va duce la formarea unei umbre noi. E doar un proces de reevaluare a valorilor noastre și de acceptare a ceea ce suntem, cu bune și cu rele.

Structura cărții este pe capitole, 16 la număr, dintre care 10 dedicate umbrei și formelor pe care aceasta le ea. Se face o trecere gradată de la cum a apărut umbra, cum este definită în istorie dar și de alți scriitori până la cum se manifestă ea.

În carte se regăsesc exemple de comportament de umbră pentru a înțelege mai bine când și cum apare, dar și sfaturi pentru acceptarea și gestionarea acesteia. Acceptarea umbrei și ceea ce ne îngreunează să ne acceptăm umbra sunt tratate în două capitole diferite, lucru care mi-a plăcut foarte mult. Apreciez mult scriitorii care punctează și pe greutățile ce pot apărea pe parcursul unor schimbări în viața noastra și cum facem față lor.

De ce consier că ar trebui să citești Umbra din noi?

În primul rând această umbră o avem toți, indiferent dacă suntem conștienți de ea sau nu. Nu este o stare personală, ci o stare ce se reflectă și în relațiile noastre cu cei din jur. Ea își face simțită prezența doar în momentele în care deranjează.

În al doilea rând înțelegerea și acceptarea umbrei va ajuta pe fiecare dintre noi să se împace cu el, să își accepte limitările și să își asume tot ceea ce poate face pentru a le depăși. Din punct de vedere psihologic, acceptarea umbrei înseamnă o versiune a noastră mai autentică și mai răspunzătoare de ceea ce facem și ceea ce suntem.

În al treilea rând, prin acceptarea și cunoașterea umbrei relațiile și eventualele conflicte dintr-o relație pot fi mai evidente și în același timp se pot soluționa mai repede. În felul acesta ne putem îmbunătăți relația, iar certurile fără sens se pot transforma în discuții constructive.

Un alt motiv ar fi acela că umbra ține și de transformarea idealurilor și valorilor și e legată de societate și schimbările acestora. Fiecare refulare aduce în prim plan o umbră, iar modul în care evoluează lucrurile și simplul fapt că vedem doar umbre ar trebui să ne ridice semne de întrebare în rezolvarea lor.

Am să închei invitația mea la lectură cu un citat din Kant despre umbră.

„Umbra este totdeauna prezentă în om, ca posibilitate latentă, iar răspunderea noastră pentru umbra personală și pentru contribuția noastră la umbra colectivă, cu alte cuvinte răspunderea pentru viitorul nostru și al lumii întregi, este de netăgăduit.”

Umbra din noi o găsiți online pe Libris.ro și aștept în comentarii părerile voastre despre carte și despre umbre. Keep in touch!

Alte cărți din colecția Libris.ro pe care le recomand:


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Ultimele postari ale lui Bianca Ionel - Digital Marketing Iasi (vezi toate)

11 thoughts on “Umbra din noi – forța vitală subversivă | recenzie carte”

  1. Mi-0ar placea s-o citesc daca ne face sa ne descoperim propria umbra, ca fiecare o are pe a sa. Tot in psihologie este o teorie conform careia omul se cunoaste pe sine insusi, dar sunt si lucruri pe care le vad doar ceilalti, iar el nu este constient de ele. Aceasta umbra si lumina ei as vrea s-o aflu. Si mai exista si pata – umbra despre care nici el nu stie ca exista, dar nici ceilalti… aceasta pata nu prea poate fi scoasa la lumina decat, probabil, in situatii extreme.

  2. Nu l-am citit pe Jung, dar eu as vorbi mai degraba de persoana si lumina, mi se pare un pic negativ felul in care pune autorul problema. Poate n-am inteles eu prea bine cu ce se mananca cartea, dar daca imi cade in mana sigur o s-o rasfoiesc si sa ma luminez.

Lasă un răspuns