Web Analytics
Un altfel de bilanț, la final de 2021 - Bianca Ionel - Digital Fairy Iasi - Site prezentare - magazin online - marketing - SEO
Un altfel de bilanț la final de 2021 bianca ionel decembrie

Un altfel de bilanț, la final de 2021

După 4 bilanțuri scurte și la obiect (despre mine din rolul de digital marketer, despre pasiuni, despre ce am învățat nou și despre partea de dezvoltare continuă), mi s-a părut interesat să răspund la 20 de întrebări pe care le recomandă Cristina Oțel, în al său podcast, Pauza de bine.

Pe Cristina o urmăresc din 2020. Anul acesta ea a fost cea care m-a inspirat să citesc Atomic Habits pentru a îmi stabili mai ușor o serie de noi obiceiuri.


Știam de aceste întrebări din 2020, însă atunci am ales să răspund mintal la ele și nu în scris. Evident, când așezi pe hârtie ceea ce îți umblă liber prin cap, lucrurile stau diferit, motiv pentru care anul acesta le-am scris și în agenda personală, dar și pe blog.

De ce am ales să-l fac public?

După mulți ani în care am fost văzută ca un roboțel ce scrie cod, am tot căutat forme de a împărtăși și părți din viața mea personală, din hobby-urile pe care le am și din toate experiențele care mă șlefuiesc în primul rând ca OM și mai apoi ca profesionist.


De multe ori am spus că business-ul este o extensie a omului și consider că un astfel de exercițiu, făcut public, poate motiva pe cei care au nevoie de acest lucru, însă poate reflecta foarte ușor și valorile după care îmi construiesc viața.

După un curs de branding personal am înțeles că nu ar fi trebuit niciodată să renunț la a scrie în online despre experiențele ce mă slefuiesc, așa cum am făcut în 2020, la sfatul celor ce se ocupau de imaginea mea la acel moment.

Între timp, am redevenit propriul croitor și chiar dacă nu era în plan, 2022 mă găsește în culori noi, logo nou și un motto ce e fix pe sufletul meu. Însă despre noua identitate vizuală, probabil o să povestesc în alt articol. Pe acesta mi-am propus să-l las exclusiv celor 20 de întrebări recomandate de Cristina Oțel, la final de an.

 1. Care e cea mai importantă lecție învățată?

2021 m-a învățat să acționez în direcția în care îmi doresc să se întâmple lucrurile, fără să planific la infinit acțiunea!

Deși tot timpul m-am considerat un om definit de acțiune, am descoperi despre mine că acționez doar în aria în care am control asupra lucrurilor. Când era necesar să acționez într-o direcție străină mine, planificam și analizam foarte mult totul. Un fel de overthinking materializat în planuri, scenarii și altele – o pierdere de timp și energie.

De foarte multe ori, am ajuns copleșită de tot acest proces, însă am înțeles că acest lucru îl făceam din dorința de a îmi minimiza fricile și de a avea control asupra neprevăzutului.

Un adevărat moment de aha!

Din fericire, anul ce tocmai se încheie m-a adus constant în situații în care aveam 2 variante: să rămân blocată în planificare și să ratez oportunitatea ce bătea la ușă sau să acționez la momentul potrivit cu încredere în mine și în abilitățile pe care le am.

Acum sunt recunoscătoare pentru această lecție și pentru rezultate obținute.

 1. Care e cel mai bun lucru care ti s-a intamplat?

Cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat în 2021 este pe aria profesională. Am devenit parte din echipa Inspired Life a Monicai Ion – un lucru la care efectiv nici n-am îndrăznit să visez vreodată. Povestea din spate e strâns legată de lecția lui 2021 și de faptul că am acționat. În momentul în care a anunțat în online că își mărește echipa și era în căutare de un designer part-time, am aplicat. Și după, s-a produs magia! Acum sunt recunoscătoare să fac parte din echipa ei.

Puțini știu că Monica Ion mi-a schimbat la propriu viața în 2020. Datorită abordării sale din perspectiva Legilor Universale, am trecut prin pandemie de parcă nici n-a fost. Apoi, mi-a adus o claritate extraodinară prin testul său de valori, pe care l-am făcut prima dată într-o tură foto, în iunie 2020 și pe care îl repet de atunci din 6 în 6 luni.

De la ea am învățat să văd și partea pozitivă și negativă a evenimentelor din viața mea. Pe lângă tot impactul ce ține de dezvoltarea mea personală, un citat al Monicăi Ion, cu care am rezonat extraordinar de mult, a devenit filtru pentru profilul meu de client.
„Nu poți să creezi în lumea unui client ceea ce nu este el, cu tot marketingul din lume”.

 1. Cea mai mare provocare?

Fără doar și poate, cea mai mare provocare a lui 2021 a fost echilibrul personal-profesional. O provocare pe care o iau cu mine și în 2022.

 1. Ce abilitate noua ai dezvoltat?

Dezvoltarea continuă este una dintre valorile mele, fără de care consider că nu aș putea să evoluez ca OM și profesionit. Voi alege doar 5 lucruri noi învățate pe care le consider esențiale în acest an:

 • am învățat comenzi SSH, pentru Magento,
 • mi-am îmbunătățit abilitățile de realizare a site-urilor,
 • mi-am îmbunătățit abilitățile pe partea de design grafic,
 • am învățat să folosesc noul meu aparat foto, în mod manual,
 • mi-am îmbunătățit abilitățile de editare video.
 1. Ce ai facut pentru cariera ta?

Pe partea de carieră, lista ar fi din nou lungă, însă voi puncta din nou ce simt că are impactul cel mai mare:

 • mi-am reînnoint certificările la Google Academy,
 • am urmat cursuri de antreprenoriat,
 • am făcut un curs de branding personal,
 • mi-am schimbat motto-ul și culorile care îmi construiesc identitatea vizuală,
 • am lansat 2 e-bookuri ce au dus la creșterea numărului de abonați la newsletter.
 1. Ce ti-a placut cel mai mult?

Din nou sunt câteva momente care mi se derulează acum rapid prin minte și voi alege iar 5.

 1. Mi-am schimbat locația biroului, într-o zonă care îmi permite să ies la o plimbare scurtă în natură după pauza de prânz, lucru care mă încarcă de energie și îmi aplifică puterea de concentrare.
 2. Mi-au adus un entuziasm foarte mare momentele în care am învățat lucruri noi pe partea de design grafic.
 3. Mi-au plăcut și sunt recunoscătoare pentru clienții noi de anul acesta cu care lucrurile efectiv au curs de la sine.
 4. Mi-a plăcut să cânt cap coadă o piesă la pian.
 5. Mi-a plăcut să călătoresc în locuri noi din țară.

7. Ce ai facut in timpul liber?

Am fotografiat, am cântat vocal și la pian, am citit, am petrecut mai mult timp cu oamenii dragi mie și am început să practic box.

 1. Ce obiceiuri noi bune ai deprins?

Am început să economisesc și acest lucru a adus cu sine și o disciplină financiară materializată în bugete fixe lunare. Am început să mănânc mai sănătos, să consum mai multe fructe și legume, să beau 2L de apă pe zi și m-am reapucat de sport.

 1. Care e cel mai mare motiv de mândrie?

Probabil acest răspuns e previzibil, însă cel mai mare motiv de mândrie pentru mine este că am devenit parte din echipa Inspired Life a Monicai Ion.

 1. Principalele motive de recunoștiință?

Sunt recunoscătoare pentru…

 • versiunea mea de la 7 ani care a ales să învețe programare;
 • clienții care au ales să colaboreze cu mine în 2021;
 • provocările profesionale pe care le-am avut în 2021, ce m-au motivat să dezvolt și mai mult;
 • informațiile gratuite pe care le găsesc în online;
 • profesioniștii care mă ghidează spre o versiune mai bună a mea, din toate punctele de vedere;
 • cărțile Putere Nemărginită și Atomic Habits;
 • fotografii care au spus da invitației la proiectul cu interviuri;
 • prietenii pe care îi am alături;
 • oamenii noi care au venit în viața mea;
 • sedința foto de branding personal realizată de Galia Dan;
 • cele 8 ture foto în care am avut ocazia să vizitez locuri de vis din România;
 • stejarul care mă încarcă cu energie în fiecare zi;
 • cele 2 piese pe care le-am înregistrat în studio;
 • turele foto alături de Clubul Fotografilor Iași;
 • orele de pian;
 • noul meu aparat foto;
 • antrenorul de box și echipa de la sală;
 • noua mea cicatrice, ce mă face să zâmbesc de fiecare dată când o văd;
 • oamenii care au încredere în mine;
 • creativate, inspirație, claritate, determinare și energia bună;
 • momentele petrecute cu oamenii dragi mie;
 1. Ce ai învățat din cel mai mare succes?

Chiar dacă o să sune a clișeu, din cel mai mare succes am învățat să am mai multă încredere în mine, în abilitățile mele, în ceea ce simt și cât de mult contează să acționez, nu doar să planific.

 1. Ce ai învățat din cel mai mare eșec?

Nu simt că anul 2021 a avut vreun eșec, pentru că eu sunt de părere că există doar rezultate. Însă, din rezultatele care nu au fost așa cum mi-am dorit, am învățat să respir, să îmi iau o pauză, să mă întreb dacă ceea ce îmi doresc e în valorile mele ce mai înalte și apoi să regândesc lucrurile și acționez pentru a schimba rezultatul.

Pe scurt: să am răbdare și să nu renunț.

 1. Ce ai facut pentru sanatatea ta?

La finalul lui 2020 chiar mi-am propus să am mai multă grijă de sănătatea mea, motiv pentru care în 2021 am mers la stomatolog și în prezent am o dantura sănătoasă. Așa cum spuneam și mai sus am început să beau mai multă apă, să mânânc mai sănătos și să fac sport.

 1. Cum ai descrie anul care se incheie in 3 cuvinte

Răbdare, acțiune, recunoștiință.

 1. Cine sau ce a avut cel mai mare impact asupra ta?

Cel mai mare impact asupra mea cred că l-au avut momentele în care am acționat pentru mine, în care mi-am urmat sufletul, dorințele și am conștientizat că pot să ies din anumite zone de confort și limitări.

 1. Care a fost cel mai fain compliment pe care l-ai primit?

Cel mai fain compliment pe care l-am primit a fost de la un OM tare drag mie care mi-a spus că „Și-ar dori să aibă viața mea, să facă tot ceea ce fac eu și să trăiască toate experiențele pe care le am eu.”.

 1. Cat de blanda ai fost cu tine?

La această întrebare și la următoarea voi răspunde aproape la fel cu autoarea podcastului care m-a inspirat să scriu acest articol, Cristina Oțel: mult mai blândă decât am fost în 2020.

 1. Cat timp ai petrecut cu tine?

Evident, am petrecut mult mai mult timp decât în 2020.

 1. În ce fel ești mai bună decat acum 1 an?

Am mai multă claritate, încredere, disciplină, entuziasm și simt că reușesc să mă exprim tot mai autentic.

 1. Ce sfat i-ai da versiunii tale de acum 1 an?

I-aș spune să aibă răbdare și încredere în ea, în felul în care se așează lucrurile și să planifice mai puțin.


Tu ai răspunde la aceste întrebări? Te invit să o faci în comentarii sau pe blogul tău, însă scrie-mi și mie, pentru că îmi doresc să citesc și să fiu inspirată de experiențele tale din 2021.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.