unfuck yourself recenzie carte bianca ionel 2020

Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți | recenzie carte

În aprilie 2020 am prins o promoție la cărți pe Elefant și am adăugat la colecția mea încă vreo zece printre care și Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața de Gary John Bishop. Recunosc, m-a atras titlul acestei cărți și nu am citit nici o recenzie despre ea înainte de a o cumpăra. Ca și „Arta subtilă a nepăsării”, cartea îți spune de la început dacă să o citești sau nu, lucru care mi-a plăcut.

Dacă ești o persoană care se supără ușor, oprește-te din citit. Cartea asta nu e pentru tine

Pentru că am ales să le citesc una după alta, le-am simțit destul de apropiate ca stil, fiind foarte directe. Dacă ar fi să o compar cu un prieten, acest gen de carte e acel prieten care are curajul să-și spună când o iei pe arătură și nu vine cu pretexte înțelegătoare ca să te cocoloșească.

Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața impresii personale

Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața are nouă capitole dintre care șapte sunt dezvoltate în jurul a 7 principii pe care le oferă Gary John Bishop cu scopul de a conștientiza cum limbajul ne pot modifica gândurile și comportamentul. Motivul cărții și a acestor principii pe care le putem numi lejer „mantre” este strâns legat de conceptul de neuroplasticitate – fenomenul prin care gândurile pot modifica structura fizică a creierului.

În carte mi-a plăcut faptul că autorul abordează și partea de cum ne raportăm la traumele din copilările și vine cu o viziune foarte tăioasă asupra felului în care acționăm în prezent în funcție de acele traume și anume că suntem 100% responsabili de felul în care alegem să ne trăim viața după aceste evenimente. Sunt câteva pagini foarte intense despre asumarea responsabilității și bineînțeles despre rolul de victimă pe care îl acceptăm că îl jucăm sau nu. 🙂

De fiecare dată când adaugi „dar” la finalul unei afirmații, intri în rolul de victimă

Acest citat mi-a adus aminte de o prietenă dragă care acum vreo 2 ani îmi tot spunea să renunț la „dar” sau să îl înlocuiesc cu altceva. Subtil îmi atrăgea atenția că mă victimizam cu talent. N-aș spune că încă nu o fac… sigur încă mai mai victimize, mai rar sau mai subtil. :))

De asemenea, mi-a plăcut foarte mult în capitolul cinci felul în care nevoia de siguranță/control e comparată cu o dependență. Și această nevoie pot spune că e dusă subtil către toate mecanismele noastre de apărare despre care autorul spune foarte clar ce orice psihoterapeut ți-ar spune: „aceleași insticte ale supraviețurii care ne conservau cândva viața ar putea fi azi întocmai motivele pentru care nu ne trăim cu adevărat viața.”.  Așadar, capitolul cinci este o invitație la a îmbrățișa neprevăzutul și tot ce vine cu acesta, pe lângă lucrurile urâte pe care le vedem în prima fază.

Unfu*k yourselft citate recenzie carte bianca ionel 2020

Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața | citate sau fragmente care mi-au plăcut

 1. „Limbajul pe care îl folosești ca să descrii evenimentele determină modul în care le percepi, le trăiești și participi la ele.”
 2. „Modul pozitiv în care vorbim cu noi înșine poate fi unul dintre ingredientele cheie ale unei vieți fericite și de succes.”
 3. „Unele lucruri pe care le spunem sau le facem nu sunt întotdeauna raționale, dar le spunem sau le facem oricum. Mai mult, nici nu observăm cu adevărat încărcătura cu care rămânem sau reziduul emoțional pe care îl lasă în urmă chiar și cele mai inofensive auto-discursuri negative.”
 4. „Cu cât îți repeți mai mult că ceva e dificil, cu atât mai dificil îți va părea.”
 5. „Numai atunci când nu mai vrei să accepți mizerii vei pune mâna pe lopată și vei începe să faci curat. Există momente în care cea mai puternică motivație pentru schimbare este voința de a nu mai continua „așa”.”
 6. „E posibil să fii unul dintre marii-inițiatori-care-nu-duc-nimic-până-la-capăt. Într-un final, s-ar putea să te izbești de realitatea dură că ai vrut să rămâi neschimbat. Nu ai vrut să-ți schimbi în mod fundamental viața, să pierzi o dată pentru totdeauna cele câteva kilograme în plus, pentru că undeva, într-un plan mai profund, ți-a convenit să continui să trăiești așa. Adică, să fim serioși, e limpede că ți-a convenit, pentru că altfel ai fi schimbat ceva până acum! Probabil că ai o anumită toleranță față de felul în care a evoluat viața ta.”
 7. „Acceptă realitatea vieții tale! Când îți vei da seama ce nu vrei să faci, nu vei mai fi copleșit de vină, resentimente sau regrete de fiecare dată când vei întâlni ceva ce crezi că-ți „dorești””.
 8. „Problema survine în momentul în care ceea ce-ți dorești cu adevărat – la nivel subconștient – e diferit de ceea ce spui că vrei, uneori extrem de diferit.”
 9. Muncește ca să te înțelegi pe tine din perspective mai profunde și mai pline de sens.
 10. „Încearcă să te comporți într-o manieră în care nu te-ai gândit niciodată să te comporți.”
 11. „Singura garanție pe care ne-o oferă viața este incertitudinea ei. Tot ceea ce știm e că nu știm nimic.”
 12. „Viața ți-o schimbi prin fapte, nu gândind fapte. Mai mult, când ajungi la o legătură strânsă cu acțiunile tale, începe să devenină evident ceva magic.”
 13. „Distanța dintre viața așa cum este și viața așa cum gândim că este devine de multe ori gaura neagră în care ne zbatem în zadar.”
 14. „Când acționăm dincolo de gândurile noastre automate, se întâmplă ceva foarte interesant: începem să uităm de lucrurile care ne deranjează. E dificil să te concentrezi asupra îngrijorărilor și a piedicilor tale interioare când ești preocupat de rezolvarea lucrurilor.”
 15. „Există multe șanse să cunoști destul de mulți oameni, din prezent sau din trecut, care par să aibă „gânduri bune”, dar să nu reușească nimic. Asta se întâmplă atunci când suntem preocupați mai mult de cum gândim decât de ceea ce facem.”
 16. „De fiecare dată când încerci să dobori o limită, nu creezi tulburare doar în universul tău, ci și în al celorlalți.”
 17. „Undeva trebuie doar să muncești cu răbdare, să spui răspicat când ceva îți aparține și să lupți pentru ceea ce îți dorești. Va trebui să o faci la propriu.”
 18. „Devino persoana care continuă chiar și atunci când totul pare pierdut.”
 19. „Lipsa ta de putere se află în corelație directă cu distanța dintre așteptările ascunse și realitate. Cu cât e mai mare această distanță, cu atât mai rău te vei simți.”
 20. Nici un om care nu e stăpân pe sine nu se poate considera liber.” – Epictet
 21. „Data viitoare când observi că propriile așteptări te demoralizează, schimbă direcția. În loc să te enervezi că lucrurile nu merg așa cum ai vrut sau cum te-ai așteptat, doar acceptă-le așa cum sunt. Și atunci vei fi liber să te ocupi de ele.”
 22. „Ironic, dar cu cât ne dezvoltăm mai mult gândirea și ne schimbăm mentalitatea, cu atât mai mult asta ne va împiedica să acționăm. Există riscul de a deveni o dronă a dezvoltării personale, adică o persoană care știe o mulțime de lucruri bune, fără ca asta să-i fi modificat semnificativ sau măcar puțin traiectoria vieții.”
 23. „Când ne simțim pe dinafară, suntem pe dinafara propriei vieți.”
 24. „Există mai multe șanse să te lași singur baltă decât s-o facă ceilalți.”
 25. „NU VREI SĂ TE SCHIMBI! Dacă ai fi vrut, ai fi făcut-o! Recunoaște minciuna.”

În încheiere, am să las din nou un citat care mi-a plăcut foarte mult „Muncește ca să te înțelegi pe tine din perspective mai profunde și mai pline de sens”. Din punctul meu de vedere aș putea să rezum întreaga carte în acest citat. Mi-a plăcut mult cartea, evident că o și recomand celor care nu se supără repede cum spune autorul și i-am dat și 5 steluțe pe Goodreads. 🙂

Dacă vrei să citești și tu Unfu*k yourself. Eliberează-ți mintea și trăiește-ți viața de Gary John Bishop o găseși online la Cărturești la aproximativ 35 RON fără reducere, alături de multe alte cărți ce abia așteaptă să fie descoperite.


Aștept cu interes părerea ta despre această carte, dar și alte recomandări de cărți asemănătoare. Keep in touch!


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Lasă un răspuns