Ziua de luni începe cu autocunoaștere blog bianca ionel

Ziua de luni începe cu autocunoaștere

Finalul anului 2016 m-a găsit citind o carte foarte dragă mie, „În armonie cu mine”, a Mihaelei Stroe. O carte ce m-a făcut să răspund la foarte multe întrebări despre mine și m-a determinat să încep prima zi de luni din an cu autocunoaștere.

Este autocunoașterea un trend al secolului XXI?

Dorința de autocunoaștere a fost o ambiție a multor generații și cu siguranță o cale spre a depăși propriile limitări. „Homo nosce te ipsum” este o inscripție veche ce se regăsește pe templul lui Apollo din Delphi. Aceasta se traduce prin „Cunoaște-te pe tine însuți”.

Pentru cei care au impresia că toate aceste idei despre autocunoaștere nu sunt decât o serie de atitudini egocentriste am să vă spun că și în Biblie primim o invitație către autocunoaștere. Ea spune în felul următor: „dăcă nu te cunoști pe tine însuți, vei urma drumul turmei”.

Cine sunt eu?

De multe ori starea de autocunoaștere este asociată cu o serie de exerciții lungi de meditație, ce nu sunt accesibile oricui. Pentru mine starea aceasta este foarte ușor de accesat prin simpla întrebare „Cine sunt eu?”.

Răspunsul la această întrebare nu trebuie să fie compus din elemente ce ne definesc profesia, statutul, religia sau apartenența politică. Răspunsul va defini acel ceva unic pentru care noi am fost creați și acel ceva unic prin care ne deosebim de cei din jur.

Autocunoașterea te ajută să fii un om împlinit și fericiț. Te ajută să alegi acel drum care îți va aduce mulțumirea sufletească de care ai nevoie. Drumul spre tine nu va fi unul ușor și te vei lovi foarte des de uși închise bine de tine. Posibile uși ce nu au fost deschise din copilărie sau de uși uitate din dorința de fugi de suferință. Autocunoașterea poate fi un drum dureros, dar experiențele anterioare mi-au demonstrat că avem nevoie să suferim pentru a ne transforma.

În încheiere am să te invit să îmi răspunzi la o singură întrebare. Ce te face pe tine unic?


Alătură-te și tu celor 4000 de abonați la blog

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

19 thoughts on “Ziua de luni începe cu autocunoaștere”

  1. M-am gandit de mai multe ori ce aduc eu unic mai ales peisajului blogosferic si asta dupa ce de mai multe ori Chinezu a insistat sa ne cautam si gasim atributele care ne definesc. Nu prea -mi place intrebarea pentru ca suna a interviu pentru job, dar aici nu-i vorba de performante si realizari, ci mai degraba de trasaturi de personalitate subiective, asa ca as putea spune ca imi place sa fiu diferita si surprinzatoare, nu ma incadrez in stereotipuri, am o stima de sine si incredere destul de buna cat sa caut si sa accept provocari, nu ma tem de esec si sunt fericita in pielea mea.

  2. Cam grea intrebarea ta. Tind sa cred ca fiecare dintre noi suntem unici, dar la intrebarea asta stiu sa raspunda numai cei care ne cred unici prin ceva anume. Eiii, hai ca am dat un raspuns de nu stiu, daca ati inteles ceva :)))

  3. Autocunoasterea este buna pentru ca te poate salva din niste situatii.
    Ce ma face unica? Eu cred ca fiecare persoana este unica in felul ei prin fizicul pe care il are, ori atitudine si chiar prin felul in care gandeste.

  4. Foarte dragut articolul tau, acum ceva timp am scris si eu ceva pe aceasta tema : Tu stii cine esti?
    Adevarul este ca eu sunt altcineva in fiecare zi. Cred ca asta face viata interesanta!

  5. Pingback: Mesaje: ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare | recenzie carte | Blogger Iasi | Acorduri din Suflet

Lasă un răspuns